自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

算快了
我試過8pm去
個牌寫9小時
不過我50分鐘入咗房

男爵府

kamtse 發表於 21-1-20 00:56
試過食物敏感突然好快腫到豬頭咁(當時好驚氣管會敏感收窄死),即刻見醫生,打針後要坐半個鐘觀察,見到 ...

我同事都試過,嚇到我地呆晒

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

樓主係咪香港人嚟㗎(emoji)還是第一次用政府服務?竟然會認為2小時係上限

男爵府

分流有時都唔係好準確。以前工人試過勁肚痛,診所醫生睇完話唔對路即刻寫紙俾佢入急症,分流完後話唔算緊急足足等左成6個鐘。但係其實佢應該算急,因為一見完醫生就立即收入院仲安排第二日做手術。咁我坐的士番去幫佢執野,都未到屋企醫院call我要即刻做手術,叫我番去簽纸。好彩工人平安捱過嗰6個鍾

大宅

kecyc2003 發表於 21-1-19 23:01
又餓又累,仔又係咁叫等好耐好耐,又問問問點解⋯好煩(emoji)
咩世界,病人太多?多人濫用?唔夠醫生?定咩 ...

你講得無錯架!多人濫用呀!

有D人覺得急症室收$180平,寧願照掛號等都唔去睇私家,大把呢種人呀!明明等得3、4個鐘私家都睇完返咗屋企啦!所以揀咗政府就唔好怨,想平就係要付出代價,就係等!

原本急症室係俾真係需要急救或者發生左意外既人,咁既收費,資源就係咁多,個個都唔自律咪齊齊等吓囉!怪得邊個?

珍珠宮

又餓又累,仔又係咁叫等好耐好耐,又問問問點解⋯好煩(emoji)
4小時,好少事,我個次同個仔等左6個鐘唔止,我夜間去,等到第二天早上,連埋個日都要請假

珍珠宮

如果可以的話,買INSURANCE去睇私家同入私家醫院啦。。

男爵府

MonieCora 發表於 21-1-21 11:30
你講得無錯架!多人濫用呀!

有D人覺得急症室收$180平,寧願照掛號等都唔去睇私家,大把呢種人呀!明明等 ...

等得四個鐘証明唔係急証,為乜不去看私家醫生,如果係急症會即刻有得睇,親身體驗,自己檢討一下

大宅

Jokojojome 發表於 21-1-21 11:35
等得四個鐘証明唔係急証,為乜不去看私家醫生,如果係急症會即刻有得睇,親身體驗,自己檢討一下
...

明就唔會喺度嘈啦!人地用就係阻住佢!自己又唔檢討係咪真急症!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我媽上次心痛入去即睇, 可能你比分流D非緊急CASE......

男爵府

tinlong22 發表於 21-1-20 17:46
傻人,唔夠人講就話人新香港人,我香港土生土長架

上面已經一堆人証明,只要係真急症根本就好快, ...
【2019年2月22日 報訊】 香港公院醫生:新移民有醫療需求是鐵一般事實 https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1439514/ 屯門醫院醫生黃任匡發文,就行政長官林鄭月娥早前否認今屆政府施政是民粹,呼籲不要歧視内地來港新移民作出反駁。
黃任匡批評,政府一面繼續容許外來人口無止境湧入,一面罵市民歧視,是低水平的混淆視聽。
社會上的福利資源有限,政府有責任保護本地人口得到合理的福利水平,聲言連內地的市政府都會這樣控制外來人口。
黃任匡雖然表示,對於已經來港的新移民,港人當然不應歧視,醫護人員更是一向一視同仁;但政府作為決策者和資源分配者,應該從更高的角度去看待問題。
他更質疑,「這道理林鄭不是不明白,她只是太小看香港人,以為歪理可以矇混過關」。
黃任匡引述香港癌症資料統計中心數據,指出在新移民佔每年人口增長的6至7成的情況下,單單因為新移民年齡中位數稍低,然後斷言不會佔用很多醫療資源,未必準確。
年輕人口即使患病率較低,但因為人口基數較高,患病總人數往往反而較多。

在2007至2016年的10年間全港患癌的人數,65歲以上的患者只佔一半而不是絕大多數,約為51.4%。
年輕患者發病時接受的治療通常比較年老患者複雜和大型,用得更多資源。

黃任匡強調,即使不相信新移民會「大幅」加重醫療負荷,但「有人口就有醫療需求」是鐵一般的事實,反駁「除非有人可以保證單程證持有者都是絕對不會患病求醫的外星人,否則新移民會為已經崩潰的醫療系統加重負荷,是無可置疑的」。他形容這是很簡單的邏緝,不是甚麼歧視。他舉例,「就像是當升降機滿了,過重警號響了時說『外面果那班人好瘦㗎,你地點解唔俾佢地入嚟呀』一樣」。

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

hugub 發表於 21-1-20 11:28
我老爺上個月半夜跌左落床我估佢應該中左風,4am call白車入急症室,我好記得急症室醫生睇完,5am已經有中 ...

我老公都試過,因為佢有心律不正,嗰次個心跳好快,車佢入急症室,佢去登記完個護士叫佢坐埋一邊等,我老公即刻畀隻手指佢叫佢check心跳,個護士一夾佢手指嚇到面都青埋,即刻安排隊見醫生

侯爵府

mike89 發表於 21-1-19 23:09

我敏感都即刻見同打針

敏感係急症,因為嚴重可能會死⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

msms0118 發表於 21-1-21 13:30
【2019年2月22日 報訊】 香港公院醫生:新移民有醫療需求是鐵一般事實 https://hd.stheadline.com/news/r ...

有人口就有醫療需求
咁呢排一大班人逃難式走去英國
會唔會減輕香港負擔, 又加重英國負擔呢?

天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

msms0118 發表於 21-1-20 17:45
【2019年2月3日報訊】新移民確實是使用本港醫療服務的「重要分子」

https://news.mingpao.com/ins/港 ...

講左萬幾次呢班黃醫轉晒口話夠人架啦, 你唔駛再貼舊聞

天朗氣清

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kecyc2003 發表於 21-1-19 23:10
就算唔太急病4個鐘都堅唔合理,香港醫療根本無進步過反而退步。我仔撞親頭流血,好彩冇嚴重損傷所以先咁精 ...

自己買保險!但都唔係話即刻睇你,要等㗎!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

等4個鐘應該本身無咩事,咁就比急既人睇左先,所以咁耐。
我仔上次將Lego塞左入鼻取唔到出黎,係分流見左護士就直入見醫生,由登記到走用左半小時,我自己都想不出咁快。大約半年前。
另,上兩個月老公跌斷手,由登記到照x ray 到睇,不用一小時,係等上病房耐,等左個幾鐘先上到病房。
我知出血係最快。

首頁

尾頁

跳至