自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔五年開始去外國讀書,之前在香港試過同一學年上學期考前十,下學期考尾十。去到外國小學和初中週末係冇功課,要參加不同運動比賽,但學校課程一點都不易,但亞仔話讀得好開心冇壓力,成績一直中上不是尖子,到升大學考試,成績係全省頭10%。亞仔話香港教育不止知識上既壓力,個個地方讀書都要用心才有好成績,但香港教育各方面都有問題,不只是課程深淺的問題,課外活動多少的問題。外國小朋友一樣多課外活動,但大部分都能開心學習。

子爵府

我覺得壓力一定有,不過一定冇香港咁大。我對我個細路,有時候會特登比少許壓力,太懶散吾得。加上Asian 普遍也非常competitive. 要入好學校一定要付上努力。不過普遍來說冇香港咁辛苦。

伯爵府

開心吸收勳章

asteroidchau 發表於 21-1-20 09:44

說出重點來,在外國讀書嘅好處就係讀唔成做藍領都不會 ...

話時話,看不起係個人睇法,你有看不起藍領嗎?

我想應該一定有人答有,或沒有。外國也一樣有人看不起藍領。因為外國人也是人,不是個個都咁清高的。。。

還有是否看不起別人做藍領和接受自己子女是否做藍領係二件事。。

當一個白領父母,或多或少都想自己子女做白領。當藍領父母,自己子女做不到白領,可能佢地接受程度會高些

複式洋房

我响外國讀書,已經係專業人仕。
其實外國有錢人比較緊張仔女學業,都會請補習,課外活動等,考大學都好緊張,相比下,一般中國人亞洲人父母就真係好似香港人咁,比多啲壓力仔女.....外國有度好,讀唔成書都可以賺錢,不過就辛苦工種囉。

珍珠宮

asteroidchau 發表於 21-1-20 09:39
所以點解d人要強調/崇尚在外國讀書最好?

以前聽聞返到香港搵工馨香啲,但近年又話做落之後覺得佢地做野麻麻地。

睇電視就話外國啲工種較多,而且專業人事同普通工作嘅薪酬差距唔係好大。

珍珠宮

BeeBeeSo 發表於 21-1-21 09:02
我响外國讀書,已經係專業人仕。
其實外國有錢人比較緊張仔女學業,都會請補習,課外活動等,考大學都好緊 ...

睇咗個節目,話外國都好多虎爸媽,一星期每日都有不同嘅興趣班同課外活動,我估已經全球化咗。

複式洋房

芒果米池 發表於 21-1-21 09:30
睇咗個節目,話外國都好多虎爸媽,一星期每日都有不同嘅興趣班同課外活動,我估已經全球化咗。
...

其實都係睇父母點做,外國既氣氛會好啲,讀唔成書都可以做其他嘢。
讀得成書果啲,好多都真心Smart ,好醒,自問唔笨,但比起佢哋都只係一般....我起外國做咗野一段時間後既體驗.....

珍珠宮

BeeBeeSo 發表於 21-1-21 09:48
其實都係睇父母點做,外國既氣氛會好啲,讀唔成書都可以做其他嘢。
讀得成書果啲,好多都真心Smart ,好醒 ...

感覺外國人諗野濶啲,比較有創意,可能係同小童活動教學有關。
而且之前有個節目係觀察4-6歲嘅細路,見佢地同我地好唔同,做野同想法比香港小朋友成熟,訪問佢哋,個個講野都好有邏輯,一啲都唔似4-6yrs。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gobears 發表於 21-1-20 09:31
其實唔care入咩學校嘅話邊度都無壓力,care嘅話度度都要贏在起跑線,不過美國嘅話無pre nursery 巳經要inte ...

對!壓唔壓力都係人選!你可以揀happy school! 唔理成績好壞!唔理入唔入到大學!根本睇人!但D人又要happy 又話升唔到band 1 中........
我自己會選擇比小朋友揀學校!以後人生係佢,佢自己鍾意學乜、需唔需要補習都係佢意願!之前有屋企人為佢揀學校有意見,我都會叫小朋友唔需要理,揀自己鍾意嘅!佢自己成績搞得掂,成績中上,唔希望浪費時間去補習!但又有D八婆話我唔比佢補習!我都叫小朋友晤洗理D無謂人!

複式洋房

芒果米池 發表於 21-1-21 09:58
感覺外國人諗野濶啲,比較有創意,可能係同小童活動教學有關。
而且之前有個節目係觀察4-6歲嘅細路,見佢 ...

我反而覺得佢地醒果啲係因為真心想學想知先去努力,並唔係因為有人迫。
當然好多人迫都冇用,知質問題

伯爵府

牛年勳章

易同難,我諗同個人學習模式都有關係。
有d人背同記野叻,比較適合亞洲模式。
個人感覺,外國教的方法比較著重明白,唔只要死記,答案可以係用自己嘅方法寫,不一定要同model answer 一樣。所以如果吹水寫文叻,係外國會比較著數。
外國老師係由basic 教,唔係要d 家長係開學前自己教左先,HK 我感覺係小朋友返到學,最好已經備好課,老師用短時間去完成一課。好似中醫咁,先固本培元,學的過程可能會慢。我自己prefer 學到唔係學左。
冇一定好的教育方式,只要適合自己小朋友就好。

珍珠宮

BeeBeeSo 發表於 21-1-21 10:33
我反而覺得佢地醒果啲係因為真心想學想知先去努力,並唔係因為有人迫。
當然好多人迫都冇用,知質問題:sig ...

都係嘅,好多野係先天。如果迫果啲,只可以改善。

珍珠宮

nisha 發表於 21-1-21 10:34
易同難,我諗同個人學習模式都有關係。
有d人背同記野叻,比較適合亞洲模式。
個人感覺,外國教的方法比較 ...

但睇香港而家嘅教科書,都同以前好唔同,著重明白嘅練習多咗好多。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無要求就無壓力!!

男爵府

我覺得外國讀書係家長少啲壓力,少咗攀比嘅虛榮心,輸在起跑線嘅恐懼感。我曾經問過亞女讀小學和中學有冇壓力,佢話回憶都係開心,而且細個邊識咩壓力。
回想返其實都係家長自己比自己壓力。

男爵府

kitbebe 發表於 21-1-21 11:06
無要求就無壓力!!

都唔係架,一來做人唔可以無要求,二來老師係會比壓力嘅,除非你唔聽老師電話又唔簽手冊啦,否則都要跟主流走架,除非揀國際學校。

大宅

BeeBeeSo 發表於 21-1-21 10:33
當然好多人迫都冇用,知質問題:sig ...

岩,叻既人對知識好渴求。唔係人迫就可以。

首頁

尾頁

跳至