自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

2021勳章

Wakaranda 發表於 21-1-24 12:13
Richmond 大約 = 港島東級數價錢.

太古城, 康怡, 嘉亨灣 ... 買一個 800尺 ... 要幾多錢呢 ?

你用而家嘅樓價計就梗係顛,但其實香港樓市係呢十年先升到顛,我親戚2010年左右買太古城,600+實呎HKD4.5M, 今時今日要13M

同埋都要同人工做比對。唔係話加拿大唔好,而係中國人喺香港真係易揾錢啲。我c6姑姐個仔正正係返香港做i-banker,做咗10+年,當然係辛苦嘅,捱完揾夠就轉開網店打算返去加拿大生活

有錢嘅話其實住温哥華係超舒服㗎,但如仲要餐揾餐食嘅,温哥華生活的確係唔平喎

男爵府

2021勳章

jolps 發表於 21-1-24 12:27
要走就最好後生冇乜牽掛時走,唔好等到在香港已落地生根時才想連根拔起離開,後生時由低做起冇乜所謂,但 ...

係,一係好似我嗰啲同學咁讀完書喺當地留低,搵嘢做,之後結婚生仔安居樂業;或者最多喺30歲之前都過去你想移民嘅地方;去到40幾歲以上喺香港已經安頓晒,有資產有事業,好難一下連根拔起咁移民去第度地方住。我識嘅後生移民好多都唔會話諗返轉頭,但係中年過去移民嘅有唔少都回流返香港

公爵府

環保接龍勳章

Debbie0331 發表於 21-1-20 12:26
香港層樓賣幾錢?
900萬同3000萬有唔同答案。。。

子爵府

畀面勳章

crazypaper 發表於 21-1-23 11:20
咁你大既小朋友幾大過去,英文好嗎?

大仔11歲幾,喺香港讀完小學,而家英文成績麻麻,口語唔知因佢喺屋企唔講英文,但佢成日同同學傾計,我諗溝通冇問題卦

複式洋房

最大問題係收入同稅收

子爵府

KathyChan_318 發表於 21-1-20 12:04
大家好,首先講下我家背景 。希望大家俾下意見。我同老公商量過打算移民,現有1個仔只喺得3歲,預計移民手 ...

小朋友適應好易,唔駛擔心佢唔識講英文,你睇下點同佢keep到講中文已經好好。不過有幾點注意,我知道有D省5歲先有政府preschool 入讀,5歲前得私家day care, preschool,你研究下費用同支出先。另外要考慮,你哋計劃去到大概可以做乜,可以睇定有乜可以報讀。加拿大唔興請工人,係另一種生活模式,你都係多了解,最好去睇下環境先。

公爵府

2021勳章

mrs_D 發表於 21-1-24 12:49

你講野都好唔客氣下喎。 我想講我對於加拿大既另一諗法分享下 ...
年薪20-30萬加紙嘅人大把?我真係好想知你住邊區?

大宅

jellomama 發表於 21-2-2 10:59
年薪20-30萬加紙嘅人大把?我真係好想知你住邊區?

油砂地區, 但當然呢幾年經濟唔好, 冇以前咁好景
PS. 我只係識人搵好多錢 我冇份

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊