自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章

KathyChan_318 發表於 21-1-22 12:38
其實近黎一年係香港都平淡啦, 無咩活動.
我兩公婆都鍾意滑雪既. 所以都想考慮加拿大
...
我住過多倫多十幾年, 其實一年去滑雪最多兩三次(去多倫多北邊)即日來回,都好辛苦!如果鍾意滑雪, 每年由香港去日本滑一次, 絕對正過係多倫多住.

但係如果你鍾意鏟雪, 咁多倫多就啱哂.

如果想知道多倫多生活適唔適合你, 搵冬天去一次, 睇吓你接唔接受到, 冬天有成五個月, 其實係好難頂架.

子爵府

2021勳章

jellomama 發表於 21-1-22 14:42
我住過多倫多十幾年, 其實一年去滑雪最多兩三次(去多倫多北邊)即日來回,都好辛苦!如果鍾意滑雪, 每年由香 ...

鍾意鏟雪、溜冰都OK, Freezing rain嗰陣可以喺街度溜冰, 或者坐喺架車度溜冰

Tabo63    發表於 21-1-22 15:16

大宅

Wakaranda 發表於 21-1-20 13:50
你去錯地方了, 你應該去一些識英文, 有搭過飛機 + 知道加拿大係邊 的討論區問. ...

係呀,呢度只停留在加拿大好凍,好悶,冇嘢好食嘅層次

子爵府

2021勳章

月亮免 發表於 21-1-22 15:02

加拿大嘢食好OK個喎,可能我住French Canadian province , 真材實料過香港好多

子爵府

2021勳章 親子王國15週年勳章

月亮免 發表於 21-1-22 15:02

咁我住咗廿幾年仲住緊,應該都會清楚

所有都講習慣
有份好工,生日穩定,其實唔差
我放假都可以好忙, camping skiing ,但全部都要錢
嘢食去溫哥華咁好囉,但住屋好貴,付擔到當然好
至於凍,呢個係事實,我諗冇人一個正常人會覺得唔-40唔凍,我地出入有車,每日返工喺戶外50步,屋企去車全程唔唔洗戶外,係返到公司停車場入公司要行幾步,舊公司有underground parking 我直頭著短䄂返工

你問我自己加拿大好唔好,我會答好好
因為我搵到夠洗,生活冇壓力,但唔等於新移民可以立刻適應到

移民係人生大事,回頭唔容易

子爵府

2021勳章 親子王國15週年勳章

Shellyxlk 發表於 21-1-22 14:58

鍾意鏟雪、溜冰都OK, Freezing rain嗰陣可以喺街度溜冰, ...

我有剷雪機,5分鐘完成

車有釘鈦,冬天冇問題

但都係嗰句,乜都係錢

大宅

大將軍 發表於 21-1-22 15:13

所有都講習慣

所以多謝你分享
係驚啲住都未住過,旅行都未去過,就衝入嚟話好悶好凍無啖好食

子爵府

牛年勳章

擔心大人唔適應好過,full paid 完屋仲有幾多cash. 本身做開乜工作?

子爵府

2021勳章

Wakaranda 發表於 21-1-20 13:50
你去錯地方了, 你應該去一些識英文, 有搭過飛機 + 知道加拿大係邊 的討論區問. ...

Really? In this case, Canada’s official languages are English and French. In order for her family to hv a full picture, do you suggest forums in English or French? Cuz I have both...

洋房

我都想知加拿大既生活好唔好

子爵府

2021勳章

大將軍 發表於 21-1-22 15:14
我有剷雪機,5分鐘完成

車有釘鈦,冬天冇問題

呢10年冬天車路搭晒帳篷,請人鏟雪,屋企人年紀大費事自己做,不過我最怕黑雨,一踩break架車漂移真係好驚

子爵府

2021勳章

Yuhangyu 發表於 21-1-22 15:44
我都想知加拿大既生活好唔好

有好有唔好啦,度度地方都一樣,我爸爸好享受加拿大生活,我媽咪鍾意熱鬧,就半年香港半年加拿大,教育點都輕鬆過香港,但唔代表你小朋友一定讀到書,但係加拿大肯做點都安居樂業嘅

伯爵府

2021勳章

大將軍 發表於 21-1-22 14:14
超市都貴,可以我內陸要運過來

海鮮免問

咁樣樣都貴,人工就可能高啲啦

伯爵府

2021勳章

appledai 發表於 21-1-22 14:33
原來這麼貴,還有你地稅什麼的幾乎同美國house差不多。看來對我這樣錢不太多的,還是玩轉大灣區實惠,廣州 ...

北京,韓國,日本都好近啫,練習就廣州,去玩就飛啦

珍珠宮

2021勳章

eledak 發表於 21-1-22 14:27
我加州呢邊係seagull....
好白雪雪好可愛,但乜都偷

我記得SF個Fishermen’s Wharf D海歐好狼死搶遊客手上嘅嘢食

大宅

2021勳章

其實香港係好地方好処數吾嗮不過伊加香港人的為人処事就。。。!
以前讀書真係覺得老師同學好nice!好多美好囘憶!
外囯除了屋大其他無咩吸引。

珍珠宮

2021勳章

大將軍 發表於 21-1-22 15:14
我有剷雪機,5分鐘完成

車有釘鈦,冬天冇問題

absolutely

大宅

2021勳章

loolooloo 發表於 21-1-22 16:41
我記得SF個Fishermen’s Wharf D海歐好狼死搶遊客手上嘅嘢食

冇錯,就係果班友。。
又肥又大又大力。。
有次佢地想去擔走我地d BBQ生雞脾。。我老豆用手扯佢都仲擔實唔肯放,似強盜搶手袋咁

大宅

2021勳章

大將軍 發表於 21-1-22 15:13

所有都講習慣

講得好好,中肯。
我自己就十幾歲移民北加州。。(住左十年回流返港)
適應算容易,因為果邊天氣每年10至27,8度,冇雪,少雨,多陽光。。
勁多廣東話人,唔使Chinatown 都隨處有。週圍三語: 英/西班牙文/中文。。
住大埠的話交通方便到冇車都ok...

但住超貴,貴過Vancouver, 食就平。。
治安ok, 唔好出夜街冇問題。

揾工如果低下d工相對容易,文職就要同本地薑爭,唔太易。。
anyway, 如果冇人冇物又冇乜$,去邊始終都會徬徨

男爵府

2021勳章

KathyChan_318 發表於 21-1-22 12:55
有親戚好多年前移民左, 但無咩聯絡.
移民公司我都有上網睇過, 但好多間, 都唔知揾邊間至啱.
其實我係咪要 ...
睇你自己鐘意啫,溫哥華天氣好,冇咁凍,環境又好,又多香港野賣,但生活指數高d同屋價貴d。多倫多冬天長d,又會落大雪,都多香港野賣,但溫哥華多d,屋價平d。Calgary 近年都多左香港人去,不過仲凍過多倫多,生活指數高過多倫多,但人工高d。如果我有錢d,我都想搬去温哥華,可惜我無

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊