家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Irene1121 發表於 21-1-21 11:38
見你經常食餬又有策略 好令我想改變長持嘅欲念

入貨價夠靚,長揸先係至勝之道,短炒只係繩頭小利。

男爵府

babe13E 發表於 21-1-21 11:53
入貨價夠靚,長揸先係咁至勝之道,短炒只係繩頭小利。

雖然我目標係長線收息作退休之用
亦以長揸至勝作參考,但有時見人密密食令我身痕手癢
我有小部分安排短炒,唔同佢講感情,但我要求高
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

babe13E 發表於 21-1-21 11:53
入貨價夠靚,長揸先係至勝之道,短炒只係繩頭小利。

我是新手,平時C6投資,但都好不就手. 這星期才開始向大家學習. 我都想入小注9988,看下自己運氣. 但呢個位心大心細

伯爵府

Irene1121 發表於 21-1-21 12:01
雖然我目標係長線收息作退休之用
亦以長揸至勝作參考,但有時見人密密食令我身痕手癢
我有小部 ...

炒開日日都想買買賣賣,好大心癮!
攞多幾隻想買又有質素嘅股入觀察表,經常留意住,最近啲資金輪住炒唔同嘅板塊,隨時有一日突然炒上就有糊食。呢度好多jm都好有經驗,又肯分享,佢地有時講完我都會留意下。

唔知你所講嘅要求高係點樣要求高。即係$20x嘅巴巴?$28嘅匯豐﹖定係$520嘅700?

大宅

babe13E 發表於 21-1-21 12:32
攞多幾隻想買又有質素嘅股入觀察表,經常留意住,最近啲資金輪住炒唔同 ...

好想走左巴巴d 蟹貨,佢又跌緊

珍珠宮

babe13E 發表於 21-1-21 11:33
哈哈!我股齡淺,但年紀唔細了!性格衝動,冇辦法!

我又今朝257衝左入去9988 ,今曰近中午見258. XX, set 左257後去買餸,一出門睇一睇已成交,原來已去到255. XX
祝我好運
而家平均價都270,我次次都高高

伯爵府

BlinkBlinkBlink 發表於 21-1-21 12:22
我是新手,平時C6投資,但都好不就手. 這星期才開始向大家學習. 我都想入小注9988,看下自己運氣. 但 ...

新手最好觀察下先,最近個市已經升左好多,有機會隨時調整。賺錢機會隨時都有。

伯爵府

littlefire 發表於 21-1-21 13:14
好想走左巴巴d 蟹貨,佢又跌緊

買巴巴純粹係憧憬追落後嘅心態,我唔知你重唔重貨,不過呢啲位真係尷尬,其他新經濟股近期升左咁多,隨時調整,一調整,巴巴好大機會又跟住跌,除非佢有好消息撐住,例如螞蟻重新上市之類。

伯爵府

waic 發表於 21-1-21 13:41

我又今朝257衝左入去9988 ,今曰近中午 ...

哈哈!人就係咁,低位大把機會入貨,但又驚買左唔識升,到升左喇,又驚佢繼續升會錯過賺錢機會,點知變左高追。唔入都入左,我會觀察下先。

珍珠宮

babe13E 發表於 21-1-21 14:31
哈哈!人就係咁,低位大把機會入貨,但又驚買左唔識升,到升左喇,又驚佢繼續升會錯過賺錢機會,點知變左 ...

所以我多數只能賺少少,人地就賺大錢,我唔蝕都偷笑
啲專家話嫁嘛,開始升浪先買

珍珠宮

哈哈!人就係咁,低位大把機會入貨,但又驚買左唔識升,到升左喇,又驚佢繼續升會錯過賺錢機會,點知變左 ...

仲有,驚死蝕底咁嘅心態 ,驚升上去就買唔到,証明我只是個普通平凡人

男爵府

babe13E 發表於 21-1-21 12:32
攞多幾隻想買又有質素嘅股入觀察表,經常留意住,最近啲資金輪住炒唔同 ...

嗰D低價入唔到嘞,正常今年應該回不到我之前Set嘅理想低價囉
例如5號仔$35,9988 $220

700兩年前$395/$326賺咗6千,放咗後升到唔敢入
9618早前$289/$361沽咗賺近$2萬,依家吼位入,但又係嫌貴
反而6618及688無貨又未買過,心思思睇價入,唔跌多D唔入

伯爵府

waic 發表於 21-1-21 15:27
仲有,驚死蝕底咁嘅心態 ,驚升上去就買唔到,証明我只是個普通平凡人 :holdyr ...

哈哈!凡人!

男爵府

包括我 好多股民就係咁

今日睇報紙話「天貓香港」將於數月內推出,我估計會帶挈到巴巴
又期待螞蟻在香港上返市,所以巴巴係長線可取的

琥珀宮

waic 發表於 21-1-21 15:22

所以我多數只能賺少少,人地就賺大 ...

我過唔到C9心理關口,無理由「昨天唔做今日做咁蝕」果d,所以升緊唔會買,跌緊唔放,永遠跟唔到d乜浪物浪

伯爵府

Irene1121 發表於 21-1-21 15:57
嗰D低價入唔到嘞,正常今年應該回不到我之前Set嘅理想低價囉
例如5號仔$35,9988 $220

唉!我星期一$41.90入左幾手5號,第二日就彈上$43.xx,我又係急功近利見2日就有得執就食左糊,當時仲話,個市咁升法,可能聽日(星期三) 就升穿$44,估唔到等多1日真係升穿$44。不過當日升7xx點,另一方面係諗住個市會回嘅!

700係12月底睇住佢跌落$520,諗住佢第二日開市仲可能跌多少少再執,點知就咁錯失左機會!

伯爵府

Irene1121 發表於 21-1-21 16:20
包括我 好多股民就係咁

今日睇報紙話「天貓香港」將於數月內推出,我估計會帶挈到巴巴

其實$21x~$23x嘅巴巴係抵嘅,始終冇乜水份,如果2百尾嘅美團、$300嘅京東同$230嘅巴巴,我都係會揀巴巴,都係嗰句,跌左咁多,再跌嘅空間有限,感覺安全啲!反而另外2隻我就驚驚地........

男爵府

木土土 發表於 21-1-21 16:52
我過唔到C9心理關口,無理由「昨天唔做今日做咁蝕」果d,所以升緊唔會買,跌緊唔放,永遠跟唔到d乜浪物浪: ...

我又係……尤其上年

男爵府

babe13E 發表於 21-1-21 17:02
唉!我星期一$41.90入左幾手5號,第二日就彈上$43.xx,我又係急功近利見2日就有得執就食左糊,當時仲話, ...

唔緊要啦 今年仲有11個月慢慢賺

男爵府

babe13E 發表於 21-1-21 17:08
其實$21x~$23x嘅巴巴係抵嘅,始終冇乜水份,如果2百尾嘅美團、$300嘅京東同$230嘅巴巴,我都係會揀巴巴, ...

啱嘅 所以呢3隻中我暫時只有巴巴

首頁

尾頁

跳至