時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

moon_o_o 發表於 21-1-21 13:27
所以未話內地同香港教嘅歷史角度上唔同囉!

有人問有咩唔同嘛!

最大問題係香港教歷史係特登放大內地既問題啫,全世界應該只有香港會咁做

大宅

牛年勳章

chriswongbaby 發表於 21-1-20 13:33
一早搵內地律師咪唔洗轉黎轉去咁煩

請問樓主香港政府舊年2月包機接鑽石公主號郵輪,有無接到大陸旅客-起回港?(問左一年都未答)

伯爵府

littlesister 發表於 21-1-21 15:39
最大問題係香港教歷史係特登放大內地既問題啫,全世界應該只有香港會咁做
...

又唔覺喎!

男爵府

謙仔媽咪 發表於 21-1-21 07:23
你好西厲呀,有人想駁嘴都駁唔到喎 你係咪讀 law的,咁熟悉法律嘅
...

吾西利啦,可能謙仔媽咪冇時間留意呢方面新聞啫,但某位高學識高智慧的仁兄呢,我估佢可能只會睇大紀元呀毒果呀呢啲報紙,咁咪一口咬定內定刑法吾用無罪推定原則囉。

果位高學識人士話我不應糾結住佢一句説話喎,冇錯我就係要追究佢果句説話。

根本中港法制不同所以律師不能互用小學生都知,佢講完就吾該佢full stop 啦,但佢係都要特登寫兩段野,毫無根據地話內地刑法要被告人自己証明無罪,咁佢吾係要煽動大家去厭棄大陸,仲會有咩居心呢。跟住佢又搬龍門,話自己純「帶出2地法制不同無意冒犯其他地方法律」,虛偽到呢。

黃屍曱甴思想邏輯如此混亂,都吾知佢地點去XX革命...

Shhhhh    發表於 21-1-21 23:37

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

熊熊老婆 發表於 21-1-20 17:30
咁我絕對相信內地老師喺教授中文中史同埋普通話方面應該比香港嘅老師更有優勢!
...

我都認同!我小朋友曾經有一年係內地老師普教中!耐性、認真、勤力、發音一切都比香港嘅好好多!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

鴨鴨比 發表於 21-1-20 20:48
歷史一向都隱惡揚善
唔通香港近代史有講英國點靠鴉片借香港返嚟咩?英國人吾駛14日向日本人投降、仲有香港 ...

首頁

尾頁

跳至