時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

loveshp238 發表於 21-1-20 14:13
相信好快會實行 好了以後派錢唔關佢地事囉

全國人大常委會今日起一連3日在北京召開會議。早前有報道引述消 ...

子爵府

得個講字,實際上執行唔到。
首先97時講明50年不變,包括兩重國藉。第二BNO只是旅行證件,出入香港境都係用HKID.
香港政府亦唔會知邊個係用BNO成功取得英國身份。最重要係6年後嘅事,而家中英雙方都係得個講字。

侯爵府

babytt2 發表於 21-1-20 15:08
福利只俾常住人,其他不可領,除非佢交全球稅

同外國一樣,先叫公平
同意

侯爵府

畀面勳章

arale1668 發表於 21-1-20 14:41
如果人大咁做,就唔止針對BNO
手持外國戶照既都要咁對待

咁好多政府高官都冇得留低

侯爵府

czl115 發表於 21-1-20 15:05
可唔可以等班人走左再公佈?費時又話唔想比佢哋走
一樣可以走

公爵府

牛年勳章

littlemaopig 發表於 21-1-20 16:00
得個講字,實際上執行唔到。
首先97時講明50年不變,包括兩重國藉。第二BNO只是旅行證件,出入香港境都係用 ...

你攞身份證同埋特區護照或任何文件嘅時候,要求你聲明有冇bno咪得囉!有就唔畀你申請囉!作假聲明係刑事㗎

水晶宮

MM2H 發表於 21-1-20 14:50
唔覺人大會咁做,牽涉太廣。而BNO 只係旅遊証件,並無國籍關連,特區亦差不多,並不與"國" 有等同定位,牽 ...

我都認為在法理及操作上有一定困難。
bno 移英要5+1 兼要審批, 不是自動擁有英藉, 跟其他國家處理移民冇乜分別, 何以針對 bno holders?

公爵府

BK Milk勳章

MM2H 發表於 21-1-20 15:53
當然要理,所以出左國安法,嚟緊調整選舉制度,但牽涉到國籍,有基本法條文規範,中國值得為左本旅遊証件 ...

你都識講一本旅遊証件,一本旅遊証件點解可以用黎申請國藉?英國佢地先挑動呢個問題,點解中國唔可以反擊?如果用正常程序申請移民中國會有動靜?

水晶宮

熊熊老婆 發表於 21-1-20 16:11
你攞身份證同埋特區護照或任何文件嘅時候,要求你聲明有冇bno咪得囉!有就唔畀你申請囉!作假聲明係刑事㗎 :f ...

首先有 bno 不代表有英藉, 冇犯到大6的雙重國藉規定; 反而有其他國家 的 passport就真係代表是那個國家國民, 呢批人反可有雙國藉而續期特區護照?!

邏輯上好有問題。

公爵府

牛年勳章

birdbird 發表於 21-1-20 16:23

首先有 bno 不代表有英藉, 冇犯到大6的雙重國藉規定; 反而 ...

我諗中央而家唔係處理雙重國籍,而係處理bno作為一個旅遊證件,無啦啦可以作為移居去英國呢一樣嘢啫

水晶宮

熊熊老婆 發表於 21-1-20 16:27
我諗中央而家唔係處理雙重國籍,而係處理bno作為一個旅遊證件,無啦啦可以作為移居去英國呢一樣嘢啫 ...

問題係有bno 的人不一定移民到英國, 如有 bno 就冇得申請特區護照, 係懲罰不移民的 bno holders, 中央亦自打咀巴承認bno 不是一本旅遊証件。

中央如真係咁做, 只會令到更多香港人移民.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

auhiyo 發表於 21-1-20 16:19
你都識講一本旅遊証件,一本旅遊証件點解可以用黎申請國藉?英國佢地先挑動呢個問題,點解中國唔可以反擊 ...

咁你要認識多點不同國家嘅國籍法,英國一向實行5年合法停留入籍,現時修正嘅,並不是國籍法,而是簽證許可

BNO簽證許可修正,容許合法停留,並不是申請國籍

樓主話題中引起取消雙重國籍討論,正就提出BNO根本不代表國籍,中國如何反? 要反的話,正如連結中提及取消BNO,首先,證件不是中國發出,點取消? 二黎,取消持BNO港人特區護照,做到,始終香港仍屬中國特別行政區。重點係,基本法內,擁特區護照等同認可中國籍,但為保50年不變條款,不完全等同中國籍,取消特區就係剝奪擁有者國籍身份,就係挑釁世界民權意識,放逐所屬公民

水晶宮

回覆樓主:

班建制在 bno 問題上比中央還要熱心, 不停在講講講。到時連佢地自己手上其他國家的 passports 都要放棄, 就笑呵呵。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

maynjune 發表於 21-1-20 14:48
應該計晒全部移民的人士, 以前移的都要計埋一刀切!

認同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

birdbird 發表於 21-1-20 16:18
我都認為在法理及操作上有一定困難。
bno 移英要5+1 兼要審批, 不是自動擁有英藉, 跟其他國家處理移民冇乜 ...

好多人都未理解清楚,申請入籍 / 簽證逗留條款,兩者之間嘅順序同分別

子爵府

czl115 發表於 21-1-20 15:05
可唔可以等班人走左再公佈?費時又話唔想比佢哋走

x2

珍珠宮

一早要啦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 21-1-20 15:00
其實一早就應該取消雙重國藉呢樣嘢啦,人都移民走咗,稅就響彼邦交,對香港係冇貢獻的,但香港居民派福利時 ...

贊成

翡翠宮

maynjune 發表於 21-1-20 14:48
應該計晒全部移民的人士, 以前移的都要計埋一刀切!

贊成

公爵府

BK Milk勳章

MM2H 發表於 21-1-20 16:32
咁你要認識多點不同國家嘅國籍法,英國一向實行5年合法停留入籍,現時修正嘅,並不是國籍法,而是簽證許可 ...

其實你都諗到有可能係一個騙局,如果比一大筆錢只比你停留5年,同樣一大筆錢正式移民既,正常人會選擇邊種去做?如果中國明知呢個騙局都唔理既到時班人d錢去哂個邊但又衰哂咁返黎各種搵工申請綜援香港會點?而家中國係迫英國去承認佢地國藉同係個邊衰左既人唔會返黎搵著數。

首頁
12345...8

尾頁

跳至