自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Ol0314 發表於 21-1-21 00:58
我家小朋友只堅持到星期一至四
五六日就電視 YouTube 放題

近排同女一齊睇 master chef,可以睇到D小朋友合作,進步,都幾好睇

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔日日都有睇電視,睇一集劇集,我覺得都學到野,知道下個世界發生緊d咩。

伯爵府

回覆樓主:

除咗網課又真係無乜睇其他,如果無功課,會比佢地睇兩小時電視或ipad,星期日通常睇多啲,但唔會連續。自己小朋友少睇,發覺如果長假期比佢三幾日放題,之後好影響情緒,對其他野無晒興趣只想睇機

男爵府

陪月勳章

其實唔係小朋友堅持,
係家長管唔管到
不過如果連電視都唔俾睇,
停課真係悶到傻,
我地童年回憶都有美少女戰士啦
我覺得家長要俾好多其他資源,
如益智玩具,新圖書,
先會可以令佢地唔悶。
佢地可以一日就睇完成本書

水晶宮

Ol0314 發表於 21-1-21 02:21
重申
無意討論 「電子產品」的危害
個人認為

不如你將呢段「重申」放在你第一個post, 可能咁樣其他人會更容易明白你立場。暫時入來分亨嘅都係主張「適可而止」而唔係一刀切或放題。

我無意同你深入討論電子產品危害,我只係表達自己立場係「適可而止」,反對「放題式」咁睇

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-1-21 09:01
不如你將呢段「重申」放在你第一個post, 可能咁樣其他人會更容易明白你立場。暫時入來分亨嘅都係主張「適 ...

水晶宮

回覆樓主:

我細佬做到,不過兩個細路都係幼稚園only. 佢屋企真係冇電視嘅。兩個細路除咗zoom 之外就完全無screen time.

水晶宮

做人百樣禁!咁辛苦為咩!自己都由細睇Tv到大!教我得到的樂趣。為何不給自己小朋友?人生苦短。。珍惜當下!

睇樓王    發表於 21-1-26 09:22
skyyyjun    發表於 21-1-22 23:30

象牙宮

唔睇電視就得,因為佢哋直情唔會開電視。唔玩手機梗係唔得啦

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

樓主堅持小朋友星期一至四唔打機但星期五六日放題,都唔係好事喎,點解唔平均每日玩一陣?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一言難盡

大宅

cathy.auyeung 發表於 21-1-21 08:06
近排同女一齊睇 master chef,可以睇到D小朋友合作,進步,都幾好睇

我覺得吾可全禁,睇電視可以學到書本以外嘅野,如睇Netflix 學下listening

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

係無必要,要學識自理。我覺得放題反而覺得吾好。其實睇YouTube未必係壞事,一樣可以吸引到知識wor。有時佢地仲介紹俾我睇,獲益良多。

大宅

EstrellaDamm 發表於 21-1-21 01:39
冇咩好堅持。我覺得小朋友適量睇電視/Youtube/打機並冇問題。

我家幼稚園小朋友,每日都有電視時間,睇 ...

同感,不知道什麼時候,睇電視成了壞事,我只知身邊讀書叻的朋友,細個都睇電視大,有專科醫生,有律師。
我都俾小朋友睇電視,適量但唔會話全日唔俾睇。

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

Ol0314 發表於 21-1-21 02:21
重申
無意討論 「電子產品」的危害
個人認為

With Limited . But Kids cannot control themselves. Even Audlt somtime Loss Control Timing for Entertainment
大個仔是"華"

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔得, 淨係上堂都有d野響youtube 度睇教學片, 小學miss又有俾yt 片俾佢地relax, 佢地都有偷睇yt 片.

課餘時間我會管住佢地用電子產品時間, 比以前鬆少少. 我儘量要佢地自己玩, 做家務, 或者帶佢地出去玩. 一定唔會無限任睇電視電腦, 佢地已經要戴眼鏡, 日日上堂對住電腦5-6個鐘, 大仔日日對住電腦起碼10個鐘, 所以課餘時間我要管住佢地用電子產品時間.

大宅

何必堅持呢
問題係你係咪真係比到咁多睇電視/ipad以外嘅嘢佢做而佢又唔覺得悶
我都唔想阿仔睇太耐, 但係佢d玩具玩到悶, 成日對住d車傾計, 我WFH又陪唔到佢咁多, 咪比佢睇吓電視

大宅

Mrs.Luckycat 發表於 21-1-21 03:26

「唔想比 但 因疫情困獸鬥

我覺得都係父母自己能否控制到,我女要睇,我話唔俾,佢都無符,係唔俾就唔俾。
但我有時都俾佢睇,我同老公都喜歡睇電視,點樣叫個小朋友唔睇?至於話為小朋友連電視都唔開,對不起,我們做唔到,因為我們唔覺得睇電視有什麼罪大惡極。

男爵府

Ol0314 發表於 21-1-21 01:47

每人睇法唔同

我唔使堅持,我小朋友完全唔要求睇電視睇電腦但佢睇書同學校網課,眼都壞咗

男爵府

如果係幼稚園或者小學嘅小朋友,呢啲限制可以或者間中做到,中學生就好難

首頁

尾頁

跳至