自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 21-1-21 09:54
唔打機可以煲劇,攤屍,出去做運動,去賭,去飲酒,更甚者去滾。

打機男嫁唔過,咁點先嫁得過?

有愛的男人 愛你 不忍你受苦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

micsin 發表於 21-1-21 10:01
有愛的男人 愛你 不忍你受苦

愛你嘅男人都會有自己嘅嗜好架

公爵府

讓了家人幸福 但自己呢 做到呀信咁 是生活嗎 家的溫度 好多時 取決於爸爸對媽媽的態度 有姐姐 不是萬能 我 ...

我明白妳的心情,我曾經都試過,我要走出這困境,改變了生活態度,好似是犧牲了自己,但真真切切我得到的更多,一家人更加開心!既然妳覺得現在活得不如意,可以試下去改變!祝福
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

我都係咁,叫死佬整野永遠冇整,只篤電話

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Celine524 發表於 21-1-21 08:39
好common , 但我enjoy教女英文及看書,我老公好似霍金,只有手指點下手機.

笑C
不過我剛好相反 我係女霍金

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

公爵府

我同你好似,雖然有工人處理家務,但放咗工要跟兩個停課學生嘅學業,真係好辛苦,唔止跟功課,仲要教書... 我老公唔太識敎,我喺飯枱開壇,佢就坐梳化打機standby,佢打住機我有時都覺得督眼督鼻,不過我出聲要佢跑腿拎嘢、或者掉份答案叫佢對、或者跟啲低技術嘅嘢,佢都即刻放低部機幫我,算係咁....

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-1-21 08:58
我老公都係咁,不過識佢嗰時已經係咁,佢都講明佢絕對唔會做家務。我超級鍾意做家務,而且頭家所有錢係佢出 ...

咁又係,重點是所有錢佢出!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我以前都係家務全部比工人姐姐做,自己放工返黎只睇仔功課,順便傾下偈,我2公婆都返工,又唔覺有幾忙。

Astra00    發表於 21-1-21 12:10

水晶宮

回覆 micsin 的帖子

你可以同老公商量吓,例如佢負責教中文和數學,小朋友有功課或者測考,由佢負責。
又或者佢負責提小朋友練琴。至於你要佢自己唔識,好似你咁出去學返來陪練。呢樣恐怕佢追你果陣先肯做

唔好唔開心啦,笑番吓世界會美麗d。你再唔開心,都有個幸福家庭,幾齊整。個老公再激心,都係哞係屋企玩電話,無出去搞三搞四。粗重嘢亦有工人幫輕,睇開d就開心d。

象牙宮

micsin 發表於 21-1-21 08:36
家是講愛與承担, 有無人 有同感, 放工仲忙過番工, 先生就咩都唔做, 識做的不多, 願做的更少, 家裏維修會做 ...

超多男人係甘。

有錢就雇工人。
兩小孩功課交比補習。
不然做C 自己。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

讓了家人幸福 但自己呢 做到呀信咁 是生活嗎 家的溫度 好多時 取決於爸爸對媽媽的態度 有姐姐 不是萬能 我 ...

伯爵府

回覆 Celine524 的帖子

形容得太好了

珍珠宮

家是講愛與承担, 有無人 有同感, 放工仲忙過番工, 先生就咩都唔做, 識做的不多, 願做的更少, 家裏維修會做 ...

你可以善意安排你老公做嘢嘛。叫佢陪小孩睇故事書,或者檢查功課。有d男人覺得你做得比佢好,就你做囉。佢可能唔係懶,係純粹覺得你比較好。咁你就安排佢做,然後讚下佢,多謝佢幫輕你負擔。慢慢佢做開就繼續做。

水晶宮

我是咁情況,自己同工人搞定,費時吵咁多。

珍珠宮

其實你又有姐姐, 家務煮飯suppose都係姐姐做, 你先生又會幫手家裏維修, 咁你想佢幫手做D乜? 可唔可以具體少少同佢講? 如果你想佢同小朋友溫書/做功課, 首先你要預左你要同佢執手尾, 如果你OK, 咁你咪同佢講交俾佢囉.

其實佢放左工想休息, 我明你都想. 但有姐姐已經好過好多人架喇! 或者預留一D日子, 大家一齊休息, 打機, 睇電視同HEA囉, 反正你有工人姐姐, 佢會幫手做家務, 唔想買餸俾姐姐煮, 咪叫外賣囉, 一日半日啫. 唔好太為難自己, 你發脾氣對大家都唔好嘛

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

所以d男人唔好再怨點解只重視母親節,唔重視父親節啦。

MeiCheLin    發表於 21-1-25 11:40

公爵府

333s 發表於 21-1-21 10:58
超多男人係甘。

咁都要俾機會人擦下存在感
恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

Onlok 發表於 21-1-21 10:14
笑C
不過我剛好相反 我係女霍金

good on u

琥珀宮

micsin 發表於 21-1-21 09:47
功課囉 教琴 我唔識 我都走去學啦

放工為小朋友功課 、練琴而忙到嘔,咁忙又有怨言仲走去學琴為教小朋友,真有over咗,自己調節下啦,媽媽在家唔開心,一家人又如何幸福。

首頁
12345...8

尾頁

跳至