自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

2021勳章

feifei_baby 發表於 21-1-21 10:23
我同你好似,雖然有工人處理家務,但放咗工要跟兩個停課學生嘅學業,真係好辛苦,唔止跟功課,仲要教書... ...

哇,同你一樣,
有工人,但自己都要跟功課,
我女小二咋,叫c6幫佢默書,

佢講第2句,我已接返手...................
animal 讀左elephant.
swan 讀左swim..............

男爵府

2021勳章

我吾係好識煮野食,阿仔又鐘意食住家飯,冇左工人後,老公就做左屋企大廚,所以揾D機會俾佢地發揮潛能,甘就有多D時間做其他家務啦

瑪瑙宮

2021勳章

回覆樓主:

有工人都咁?個工人要黎做咩呢?
我無工人,一向都係我煮飯,老公洗碗,點都要分擔家務,結婚已經講到明!而家個仔大左,就要幫手洗碗添,點都要訓練下幫做野!唔係大家都唔好洗,餐餐出街食,一屋碗碟放廚房,鬥hea

伯爵府

2021勳章

Celine524 發表於 21-1-21 08:39
好common , 但我enjoy教女英文及看書,我老公好似霍金,只有手指點下手機.
絕對同意,講出雙職媽媽既心聲。。。除咗點手機仲點埋妳做野tim。點指冰冰。。。

侯爵府

2021勳章

李露眉 發表於 21-1-21 12:57
哇,同你一樣,
有工人,但自己都要跟功課,
我女小二咋,叫c6幫佢默書,

小二叫個女自己默啦,我女自己默,我喺iPad 錄定音,自己默完我再對,叫c6幫,佢連個女寫錯字都發現唔到...

伯爵府

2021勳章

功課係老公跟, 我唔跟功課.

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我果個都係咁 ,不過我唔使返工,所以都係自己做,早上會再訓返兩個鐘,當自己朝十一晚九係工作時間,打好自己份工 星期六日一齊放假鬥懶。

大宅

2021勳章

muimui125 發表於 21-1-21 08:46
我情況同你好似,我明呀,就係唔想老公成日機不離手,一齊將心機放返係屋企!

而家既生活同覺以幻想中既家 ...
同意

男爵府

2021勳章

好common , 但我enjoy教女英文及看書,我老公好似霍金,只有手指點下手機.

神回

男爵府

2021勳章

木土土 發表於 21-1-21 12:54
放工為小朋友功課 、練琴而忙到嘔,咁忙又有怨言仲走去學琴為教小朋友,真有over咗,自己調節下啦,媽媽在 ...

Yes yes......係小朋友學琴,練琴係佢責任
佢唔練,老師會鬧佢㗎啦!
無理由為咗咁,自己又走去學,本末倒置
媽媽係屋企日日都睇老公唔順眼,你估小朋友feel唔到咩

大宅

我覺得我做得好過我老公,我零願自己做哂。佢唔好kud 我已ok.
睇開啲,人會開心啲。

子爵府

我成日都叫我老公請多個工人,大家都要返工,佢放工就做大爺~
小朋友學業,父母都要跟進下,唔係樣樣工人可以代勞

珍珠宮

2021勳章

micsin 發表於 21-1-21 09:47
功課囉 教琴 我唔識 我都走去學啦

下!走去學琴教小朋友?你幾級?佢幾級呀?有需要咩?

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

有姐姐好好,好多人一腳踢

子爵府

2021勳章

形容得太好笑

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

睇完以上評論, 所有c6 都一樣家居低能, c9 都係勞氣放工無停手,
一於放下, 心理平衡d

伯爵府

2021勳章

Ryanma 發表於 21-1-21 16:25
睇完以上評論, 所有c6 都一樣家居低能, c9 都係勞氣放工無停手,
一於放下, 心理平衡d ...

放下 孩子無人理 家務無人做

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我哋兩個人,家務有限,通常都係我煮飯佢洗碗,吸塵拖地佢放假會做平時就我做 ,我洗衫佢就會幫我晾衫, 貓砂盆都係佢洗,倒垃圾都係佢倒,計落好似佢仲做得多過我, 佢平時好早放工,通常做家務佢好快手跟住都係一樣係梳化睇netflix撳電話打機撳到勁夜先瞓覺, 我冇工作平日大部分時間都係撳電腦同撳電話

伯爵府

2021勳章

學琴點解要家長跟?你老公要求你咁做嗎?否則係你自己唔識放手,而將自己一套要求放落老公度。
要求老公幫手之前,列出究竟你放工仲要做咩,自己prioritize 一下,可以放手嘅就放手。

男爵府

我都成日好似隻牛咁
放工之後又打老師呢份工
之後又打工人姐姐份工
大部分家務都係我做
有時,真係好攰好唔想做
但我真係係抵唔住頸個個
所以,我星期五放左工,會放自己假,我唔會做野,只係買自己中意食既野自己休息
我發覺,要錫家人,首先要錫自己多d!女人就係咁阿q
加油呀
PS: 霍金呢個形容詞,笑死我啦

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊