自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

2021勳章

feifei_baby 發表於 21-1-21 10:23
我同你好似,雖然有工人處理家務,但放咗工要跟兩個停課學生嘅學業,真係好辛苦,唔止跟功課,仲要教書... ...

真係算係咁了

男爵府

2021勳章

micsin 發表於 21-1-21 08:36
家是講愛與承担, 有無人 有同感, 放工仲忙過番工, 先生就咩都唔做, 識做的不多, 願做的更少, 家裏維修會做 ...

小孩功課一人顧一個,同佢攤牌

大宅

2021勳章

回覆樓主:

唔做家務都算,仲要點你攞乜攞物

大宅

2021勳章

Celine524 發表於 21-1-21 08:39
好common , 但我enjoy教女英文及看書,我老公好似霍金,只有手指點下手機.

霍金

男爵府

2021勳章

家是講愛與承担, 有無人 有同感, 放工仲忙過番工, 先生就咩都唔做, 識做的不多, 願做的更少, 家裏維修會做 ...

你屋企有工人姐姐,他唔做家務都好正常。如果冇工人姐姐,他就一定要分擔吧。

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

睇開d,我係FTM,家務小朋友一腳踢,C6忙時我直情假單親。我唔望佢幫到咩手,唔洗我執手尾都偷笑,不過佢一得閒就會陪小朋友玩,小朋友每日都好期待爸爸回家。功課千萬唔好插手,小朋友選校都係選定再比佢2選1好啦,唔係嘔血。上次佢話比我放假,佢煮足一日3餐,照顧好個女,我賴左一日,本來都好開心。。。第二朝入廚房一隻用得既碗,煲,鑊都無 打仗都無咁亂,災難級。。。結果我係廚房執左2個幾鐘,我放假一日無吸塵無拖地。。。佢地d幫手多數係要還

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

霍金

男爵府

2021勳章

無話可說 發表於 21-1-21 12:59
有工人都咁?個工人要黎做咩呢?
我無工人,一向都係我煮飯,老公洗碗,點都要分擔家務,結婚已經講到明! ...

你就好啦,呀仔幫你洗碗,我仲未訓練倒女肯自動自覺去洗。我直頭好似打2 份工咁,放工趕返屋企煮,食完清潔完厨房去開機洗衫,因為煮完都以戰場咁,碗浸住洗,掃地收衫摺衫郎衫,跟住先沖涼,好倦好倦。他們在看電視玩手機,iPad, 完全當我係姐姐

複式洋房

micsin 發表於 21-1-21 10:01
讓了家人幸福 但自己呢 做到呀信咁 是生活嗎 家的溫度 好多時 取決於爸爸對媽媽的態度 有姐姐 不是萬能 我 ...

我都係日日做到成個阿信咁

別墅

2021勳章

老公最忙係對住手機

別墅

2021勳章

回覆樓主:

我覺得雙職家長,無姐姐,有多d小家電幫手做家務會舒服好多

公爵府

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我家一樣,慢慢叫佢幫忙一d小事開始。而家好d,有d野識幫忙。最重要,不要黑面。

別墅

2021勳章

回覆樓主:

你老公諗住有工人,已經幫咗你

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我以前都係自己跟晒小朋友功課同溫習
老公就係房自己睇電視同打機
應該好多老公都係咁

呢2年日日困係屋企。。我由朝陪小朋友zoom, 做功課,溫習
老公就訓醒煲劇煲到天黑

我開始叫小朋友問爸爸功課,我扮唔識教
初初1,2題
而家我英文,數學分左比老公
成個人開心晒

大宅

同我屋企情況一模一樣!
我都係有工人,有兩個小朋友
但我講明兩個我要全部自己跟功課同練琴,我本身教書同有8級琴,呢兩樣我強項,唔好搶我飯碗搞亂檔。叫佢陪玩陪讀聽聽話話做跑腿拎嘢就夠

男爵府

2021勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-21 08:58
我老公都係咁,不過識佢嗰時已經係咁,佢都講明佢絕對唔會做家務。我超級鍾意做家務,而且頭家所有錢係佢出 ...

同我相反, 我婚前講明唔做家務
老公話佢做, 佢又真係幾鐘意做
雖然好求其, 不過我要求唔高

我覺得人無完美, 男人幾多歲都好都係小朋友, 佢肯拿錢返家, 假期陪伴, 當我出聲既時候幫我手湊仔, 其實都算係禁

講真, 到佢哋肯去湊, 教功課, 煮食比小孩, 米又係樣樣都唔順眼有挑剔, 一個家庭好難計邊個做多做小, 最緊要一家人開開心心做老婆既米辛苦下, 捱捱下小朋友大左想煩到無啊

伯爵府

2021勳章

chy 發表於 21-1-22 03:36
你就好啦,呀仔幫你洗碗,我仲未訓練倒女肯自動自覺去洗。我直頭好似打2 份工咁,放工趕返屋企煮,食完清 ...

辛苦 唔緊要 最緊要係 有無人心痛先

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

藍尾巴 發表於 21-1-22 03:02
睇開d,我係FTM,家務小朋友一腳踢,C6忙時我直情假單親。我唔望佢幫到咩手,唔洗我執手尾都偷笑,不過佢一 ...

後果,吾係你想象,好正常呀! 超乎想像,係意外災難,當妳試過之後,就更心明,世事無完美,每人的耍求不同,切勿諗多了,下次記住,吾好玩埋廚房呀!

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

有工人姐姐應該唔洗為家務煩惱... 同埋學琴呢D野可以唔需要... 攪到屋企唔和諧咁唔好學好過...

瑪瑙宮

2021勳章

chy 發表於 21-1-22 03:36
你就好啦,呀仔幫你洗碗,我仲未訓練倒女肯自動自覺去洗。我直頭好似打2 份工咁,放工趕返屋企煮,食完清 ...

訓練架咋,迫出黎,邊會自動自覺丫
2父子輪流洗碗囉…唔係我1個人邊做得切喎,我要返工,放工仲要煮飯,食飽飯都8點半了,又要拖地洗衫!阿仔細又要教功課,係升左中學先幫到手

首頁
34567...8

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊