自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

datura 發表於 21-1-21 13:56
漢惠帝劉盈嘅皇后就係自己外甥女張嫣,嫁畀佢時張嫣得十一歲。
係呂太后(呂雉)為了親上加親,將外孫女許配給自己兒子,冊立為皇后

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

ChongLamm 發表於 21-1-21 13:07
我真係覺得奇怪⋯ 如果我細佬個仔 娶我個女,接受唔到

你姐妹個仔娶你個女可以,你細佬個仔唔可以娶你個女呀!

你細佬個仔叫你做姑姐,所以係姑表,姐妹個仔叫你亞姨或姨媽,所以係姨表

珍珠宮

zone123 發表於 21-1-21 10:44
三屆世界桌球冠軍 Mark Selby,
佢太太係佢自己阿姨黎!

我淨係知佢老婆係女子桌球手,唔知原來係佢阿姨
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

牛年勳章

竇漪房 發表於 21-1-21 16:40
你姐妹個仔娶你個女可以,你細佬個仔唔可以娶你個女呀!

你細佬個仔叫你做姑姐,所以係姑表,姐妹個仔叫 ...

原來係咁 關係圖我真係唔識

水晶宮

ChongLamm 發表於 21-1-21 11:01
我阿媽有個遠房親戚:家姐個仔娶細妹個女 我覺得好亂倫⋯⋯

即係兩姊妹的仔女 (表兄妹) 結婚, 冇問題喎。

大宅

toffeechoco 發表於 21-1-21 13:53
以前D人係咁覺得, 可能因為姐妹既仔女係不同姓外仲同兩個媽媽唔同姓, 但我覺得係血緣上姑表姨表無分別
...

Exactly
根本冇分別...

珍珠宮

mirror_image 發表於 21-1-21 13:46
Google 左,唔係佢阿姨喎,有冇 link 先?

我都search唔到喎,如果咁爆,實好多小報爆料,下面呢段新聞仲話記念her father,唔係grandfather 喎....

https://www.thesun.co.uk/archives/sport/1158086/emotional-mark-selby-dedicates-his-second-world-title-triumph-to-wife-vikki-and-the-memory-of-his-father-in-law-terry/

大宅

zone123 發表於 21-1-21 13:49
陳偉明講波時講,當時都未結婚

咁信唔過,咁大件事冇理由 google 唔到,佢老婆大佢五年咋喎,冇理由係佢阿姨。

大宅

cheung2000 發表於 21-1-21 19:23
我都search唔到喎,如果咁爆,實好多小報爆料,下面呢段新聞仲話記念her father,唔係grandfather 喎....
...

咪就係,佢老婆大佢五年咋,點會係佢阿姨?

佢8歲生母已經拋棄左佢,同阿媽果邊已經冇乜聯絡,又點會溝佢阿姨?

男爵府

牛年勳章

birdbird 發表於 21-1-21 18:42
即係兩姊妹的仔女 (表兄妹) 結婚, 冇問題喎。

係我自己以為有問題

男爵府

ChongLamm 發表於 21-1-21 11:01
我阿媽有個遠房親戚:家姐個仔娶細妹個女 我覺得好亂倫⋯⋯

呢個表哥表妹⋯ 以前社會都有嘅。

珍珠宮

mirror_image 發表於 21-1-21 19:33
咪就係,佢老婆大佢五年咋,點會係佢阿姨?

佢8歲生母已經拋棄左佢,同阿媽果邊已經冇乜聯絡,又點會溝佢 ...

後生都可以係阿姨(我同我大家姐都相差20年),阿媽走左路亦可以繼續聯絡,只係一個世界級運動員咁爆嘅新聞無理由無人講囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChongLamm 發表於 21-1-21 13:07
我真係覺得奇怪⋯ 如果我細佬個仔 娶我個女,接受唔到

你呢啲叫姑表,唔得㗎,要姨表先可以㗎,即係二姊妹嘅下一代先可以

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-1-21 14:18

在表兄角度, 娶姑母的女兒,係姑表

二姊妹嘅下一代先叫姨表呀

珍珠宮

木土土 發表於 21-1-21 14:37
我理解,你話既兩者都叫姑表。

我認為只有兩姐妹所生的下一代,先叫姨表。即唔involve父系,下一代睇,雙 ...

男爵府

mirror_image 發表於 21-1-21 19:27
咁信唔過,咁大件事冇理由 google 唔到,佢老婆大佢五年咋喎,冇理由係佢阿姨。
...

我姨都係大我哥3年咋!

我大我阿叔同姑姐9-10年!
老豆的同父異母,細我老豆30年~

侯爵府

應該係姨表可以結婚,姑表就唔得

珍珠宮

好媽媽勳章

cheung2000 發表於 21-1-21 19:23
...

我都search唔到有講過,只係搵到似冇血緣關係的資料

Wife Vikki’s dad, Terry Layton, became almost a surrogate parent to Selby.
...

“It’s been tough over the last few years. I’ve not really got that much family so I class Vikki’s family as my own,” said Selby.

https://amp.belfasttelegraph.co.uk/sport/snooker/emotional-mark-selby-dedicates-his-world-title-triumph-to-father-in-law-34682254.html

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

toffeechoco 發表於 21-1-21 13:53
以前D人係咁覺得, 可能因為姐妹既仔女係不同姓外仲同兩個媽媽唔同姓, 但我覺得係血緣上姑表姨表無分別
...

冇錯,呢啲係抑父眨母,父系社會使用嘅伎倆,
點解父親嘅姊妹兒女唔可以,(所謂姑表)
當然堂兄弟姊妹更加唔可以!真有就有亂倫呢頂大帽子壓落嚟!
但係母親嘅姊妹又可以啊~當然,舅父的兒女唔使諗,因為又變成姑表了!你母親是舅父的姊妹。因為父權社會,女方即使嫁入,仍然視為外人,
妻子娘家,又稱:外家

科學上講血緣,姑表姨表都是有相近DNA。

翡翠宮

zone123 發表於 21-1-21 10:44
三屆世界桌球冠軍 Mark Selby,
佢太太係佢自己阿姨黎!

首頁

尾頁

跳至