自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我習慣一邊煮一邊洗,去到食完飯,其實都唔係好多碗碟要洗,就係枱面見到咁多,洗唔難,亦唔耐,我最憎係洗煲洗鑊,最最最憎係清潔番個廚房,呢D洗碗碟機幫唔到手,又要俾位放,仲要清潔埋個機,雖然好多人話好用,但結果我都冇買

綜合咗咁多位意見,洗碗碟機真係好好用,但大前提係要有位放,e家我廚房真係唔夠位,如果買部細嘅,洗d唔洗d我寧願唔買,如果有朝一日我可以換個大廚房,我都會買部大嘅,到時年紀大咗,會須要到佢幫忙,起碼唔使企喺度咁耐洗碗

333s    發表於 21-1-21 10:41

象牙宮

minniemouse131 發表於 21-1-21 10:40
我習慣一邊煮一邊洗,去到食完飯,其實都唔係好多碗碟要洗,就係枱面見到咁多,洗唔難,亦唔耐,我最憎係洗 ...

yes,

我一邊煮, 一邊洗。尽量少用餐具。裝冇味, 冇油, 不怎洗。
洗裝過肉, 海鮮, 有味, 有油的。煮完根本冇咩洗。煲鑊用刷洗。
食完飯, 先有碗筷洗。
有時原煲原鑊上桌。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我都無買,我覺得要睇人。
我本身就唔討厭洗碗,同埋我洗碗係又快又乾淨既人,我唔會頂得順望住部機慢慢洗,同埋我唔想又要處理多部機,又要清潔,所以洗碗碟機對我係無用。

但有人係超級討厭洗碗,而且洗得慢,咁我覺得佢地適合用洗碗碟機。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

買部大的,連煲和鑊都洗埋

麵煲、28吋煎pan, airfryer抽出來個盆, 我都隊哂入洗碗機的

只得個大炒鑊和大高速湯煲係擺唔落去

伯爵府

個人習慣問題,我唔鐘意一邊煮一邊洗,我反而鐘意儲埋一次過洗,最最最重要係我唔鐘意洗碗,所以洗碗機對我嚟講係一個好偉大嘅發明
至於你話洗洗碗機,唔需要日日洗,就好似你部洗衣機一樣,定期用 for洗碗機嘅清潔液空機自動洗一次就得了
如果本身有主婦手,又唔鐘意用手套嘅人,洗碗機係幫到佢tim (屋企無工人嘅家庭)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

宜家廚房無熱水,天氣凍又有油好難洗,
所以洗碗機幫到手架!!

伯爵府

sweet__heart 發表於 21-1-21 10:50
個人習慣問題,我唔鐘意一邊煮一邊洗,我反而鐘意儲埋一次過洗,最最最重要係我唔鐘意洗碗,所以洗碗機對我 ...
除咗個人習慣,仲有係地方問題,如果我唔一邊煮一邊洗就會開好多碗碟,筲箕,我廚房唔大,冇咁多地方放

男爵府

你諗吓要洗既就擺入部機 最後禁制就清洗 你只需要抹廚房 吾洗企係廚房 有左洗碗機 幾夜食飯都冇咩問題 食飽就可以去沖涼

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

覺得有用,但要地方擺.

水晶宮

回覆樓主:

個人習慣啦,我朋友鐘意洗碗,一食完飯就即刻洗碗,我都覺得佢好奇怪,飯完唔可以休息下睇一陣電視晏啲先洗,咁趕做咩?

水晶宮

回覆樓主:

對唔鐘意洗嘅人嚟講,一定好用

珍珠宮

話洗碗機無用嘅人,應該未用過洗碗機~

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

雖然唔係D咩但有時都會忍唔住炫耀,屋企有個中意洗碗既C6係真係幾開心,可能係佢平時份工太消耗個腦太高壓,佢係好enjoy企住幾個字慢慢洗乾淨D碗碟再抹乾放原位,話係佢每日既療癒moment

珍珠宮

我家人少,我愛乾淨唔怕洗碗,手洗幾分鐘搞掂,比洗碗機快同環保好多。
仲有我奄尖,如果真係要裝洗碗機,會正式入牆藏好來去水,明喉我唔得。

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

ddkaka 發表於 21-1-21 11:33
個人習慣啦,我朋友鐘意港洗碗,一食完飯就即刻洗碗,我都覺得佢好奇怪,飯完唔可以休息下睇一陣電視晏啲先 ...
我明啊我屋企個個都係咁,對佢地黎講樂趣黎,外人睇就好似係少少強逼症咁

水晶宮

回覆樓主:

我鐘意儲埋一堆先洗 ,所以洗碗機啱我 平時飲完食完嘅杯碟儲埋一堆放入機洗

象牙宮

回覆樓主:

人多咪好,但要買專用粉

伯爵府

TingTing 發表於 21-1-21 11:40
話洗碗機無用嘅人,應該未用過洗碗機~
咁又唔好咁講,當然會有用,但唔係對所有人都咁大用途,因為每個人習慣唔同,仲有地方問題

伯爵府

白毛毛 發表於 21-1-21 11:46
我家人少,我愛乾淨唔怕洗碗,手洗幾分鐘搞掂,比洗碗機快同環保好多。
仲有我奄尖,如果真係要裝洗碗機, ...
我同你一樣,買部細嘅洗唔晒,買部大嘅唔夠位放,洗碗我唔怕,反而最怕抹廚房

珍珠宮

minniemouse131 發表於 21-1-21 11:57
我同你一樣,買部細嘅洗唔晒,買部大嘅唔夠位放,洗碗我唔怕,反而最怕抹廚房
...

以前有built in洗碗機,洗轉成個鐘,費時間費水,最後用嚟放煲同鑊

首頁

尾頁

跳至