自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

日日都為上網閙交!我屋企只有8M電話綫上網,成日一人睇片,另一個就上唔到網,兩個一齊zoom, 就拉慢哂。
請問upgrade到30M有冇用?定繼續用8M再加一張上網卡,用電話hotspot出來解決好?
仲有,我用緊TP-Link的router, CA1200 ,請問upgrade到30M, 我洗唔洗換router?

我對科技,零知識⋯⋯唉, 希望有人可幫到我啦!唔該晒

水晶宮

cpmummy 發表於 21-1-21 11:05
日日都為上網閙交!我屋企只有8M電話綫上網,成日一人睇片,另一個就上唔到網,兩個一齊zoom, 就拉慢哂。
...

咁30M一定好過8M啦。

你住村屋/唐樓?

男爵府

...

smart tone 好似有個5G 2百幾蚊既計劃, 可以解決到你既問題,

再可睇埋電腦商場所買的router 一部機再加2-3舊分插router 之類。
可以想得更暢順。

錢可以解決到的,唔好嬲 我之前都係咁

複式洋房

...

我同你有同一問題。買咗張電話卡$78無限上網hotspot出來,就冇問題。兩個同時zoom都可以

ada0707    發表於 21-1-22 10:07

大宅

...

8m真係太慢。我用1000m又覺得唔洗。因為我個router 都已經係2千元,行到wifi 6。但最快wifi 都係去到幾百mb

建議你轉用100mb 先,再試下Speedtest, 先決定再買唔買埋router

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

得8m我會搬

大宅

...

你住唐樓/村屋/屋苑? 唔同住屋會有唔同

伯爵府

虎到金來勳章

政府係咪講過派數據卡啲學生用?好似無左下文定係要同學校申請?
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

chekkinfong 發表於 21-1-21 12:09
$78咁抵?!
邊間
還你千世笑來世未必能遇到

伯爵府

回覆樓主:

長遠都要轉高M先夠一家人用
8M真係太.少

用戶要求終止服務

牛年勳章

你住邊?唔係想 up 就有得 up。我用 1000M,繁忙時間一樣有用家投訴。不過 8M 好難頂,基本上用嚟接收有線嘅電視,其他所有上網已經用唔到。比我會
1. 睇吓屋企位置,電信商可以提供到幾大
2. 部分人用電話卡上網

經驗就我知電話卡快過 8M,8M 只可以話形式上喺度,實際上...
未經許可,請勿轉載

瑪瑙宮

大廚勳章

...

8m?。。。。。我現在1000m。。。網上行
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

Smart台 5g最好方法
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

pbpk03845784 發表於 21-1-21 11:45
咁30M一定好過8M啦。

你住村屋/唐樓?

村屋,勁鄉下地方

男爵府

Upgrade 做1000m

子爵府

cpmummy 發表於 21-1-21 12:28
村屋,勁鄉下地方

我明, 因為我以前都係咁, 冇得揀, 得一間, 幾多錢都要比. 不過之前zoom 就冇乜嘢. 不過我普通兩三部iPad上網都可以接受.
而家我嗰到終於發展有其他揀

用戶要求終止服務

牛年勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 12:28
村屋,勁鄉下地方

問咗 PCCW 最多可以加大到幾多未?
未經許可,請勿轉載

男爵府

子恩 發表於 21-1-21 11:48
smart tone 好似有個5G 2百幾蚊既計劃, 可以解決到你既問題,

再可睇埋電腦商場所買的router 一部機再 ...

5G 2百幾蚊上網卡?定wifi?
我問過香港寬頻,佢地話我地店,只可提供流動寛頻

分插router係咪指mesh wifi?

我都係咁話,錢可解決,又俾到(雖然肉亦),就盡快解決!
唔明D男人個腦諗咩,拖泥帶水,拖左成年,問咗十萬次,都唔出腦,唔出力,唔出錢

首頁
12345...7

尾頁

跳至