自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

cpmummy 發表於 21-1-21 11:05
日日都為上網閙交!我屋企只有8M電話綫上網,成日一人睇片,另一個就上唔到網,兩個一齊zoom, 就拉慢哂。
...
轉用1000M,好平姐。。。

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

HoMary 發表於 21-1-21 11:57
我同你有同一問題。買咗張電話卡$78無限上網hotspot出來,就冇問題。兩個同時zoom都可以
...

我早前買過一次電話卡,唔夠一個月就用曬,就算無限卡,到後尾都變成龜速,有冇上網電話卡介紹?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-21 11:59
得8m我會搬

我早兩年因為舖線問題都仲係用緊6M龜仙人速度,個myTVSuper一日睇住個圓圈loading中,扯火叫網絡商上嚟裝30M(每個月加多$6),後尾索性裝到100到家陣500,叫做唔使煩,屋企個now , MyTVsuper, eye, 兩個電腦ZOOM同幾個手機一齊用OK

用戶要求終止服務

牛年勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 12:39
我早前買過一次電話卡,唔夠一個月就用曬,就算無限卡,到後尾都變成龜速,有冇上網電話卡介紹?
...

有無限數據電話卡

未經許可,請勿轉載

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我都係30M,自從要zoom,我買左個mesh router。裝左就好好多啦!因為其實傳統舊router作佢可能出到四部機,但妳屋企又電話又平板等等超過左個上限。加埋死角位咁。新既router。會平均返個30M。同埋支持多些device同時上網。我都打算轉100M。HKBN肯同我地屋苑係外牆釘光纖線入屋。約滿我就會轉啦!死人網上行吾肯整,算數。

男爵府

nanaanna 發表於 21-1-21 11:58
8m真係太慢。我用1000m又覺得唔洗。因為我個router 都已經係2千元,行到wifi 6。但最快wifi 都係去到幾百m ...

我住郷下地方冇1000m, 我等咗十年,估未來十年都唔會有,我就係煩緊如果upgrade上30M,洗唔洗換router, 如果upgrade完,但用舊router拖慢咪好無謂,請問掂測speed test?
其實我想問只有30m上網,應該用咩速度的router?我真心唔識

水晶宮

回覆樓主:

用手機zoom咪得,而家後生的手機plan唔會冇上網功能

子爵府

樓主我超級介紹你用呢個!
我而家都係用呢個,平時睇戲打機絕對無問題。平日我會放個data比小朋友用zoom上堂我另外用電腦做工作完全順暢,一啲都無問題!但唯一唔好就係用語音時,個zoom會斷!

用戶要求終止服務

牛年勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 12:36
5G 2百幾蚊上網卡?定wifi?
我問過香港寬頻,佢地話我地店,只可提供流動寛頻

唔同地區接收強弱唔一樣,你買張香港寬頻電話卡試咗先簽約,簽咗約接收唔好會好嬲㗎,要白比月費
未經許可,請勿轉載

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-1-21 11:59
得8m我會搬

冇錢搬啦

大宅

cpmummy 發表於 21-1-21 12:47
我住郷下地方冇1000m, 我等咗十年,估未來十年都唔會有,我就係煩緊如果upgrade上30M,洗唔洗換router, 如 ...

如果拒最高支援到30m, 就先試下轉。你再用手機download speed test個app. 拒會測試到行到幾多。我以前舊router 1000mb 行得70幾,我測試左先買過個新router.

男爵府

BB12345678 發表於 21-1-21 12:05
你住唐樓/村屋/屋苑? 唔同住屋會有唔同

鄕下地方村屋

男爵府

hhmum 發表於 21-1-21 12:07
政府係咪講過派數據卡啲學生用?好似無左下文定係要同學校申請?

我冇聽過喎

用戶要求終止服務

牛年勳章

我住郷下地方冇1000m, 我等咗十年,估未來十年都唔會有,我就係煩緊如果upgrade上30M,洗唔洗換router, 如 ...

其實 30M 都好慢,用咩 router 都唔係好重要
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 12:36
5G 2百幾蚊上網卡?定wifi?
我問過香港寬頻,佢地話我地店,只可提供流動寛頻

HKT 流動quote 幾錢? 我都住偏遠,冇得揀,HKT都係舊年先拉到光纖入屋

搵數據公司嚟睇,轉用流動接收器以月費計,會帮你睇晒位測試,調較最合適接收同包埋routers 安裝,有需要pm 電話比你

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

妳情況同我一樣。我係8m上30m.幾年都仲係好慢。舊年暑假先去深水埗買左個三件一套既雙頻router。好多人話兩件夠,我大出血買左三件一套。佢用app連線既。其實有免費app可測到速度。部機個app都測到架。整體嚟講。我覺得係好好多。但都有死位架。村屋700呎,停車場都收到,但弱d。呢個係暫時時最好辦法架啦!

男爵府

大笨鐘 發表於 21-1-21 12:14
你住邊?唔係想 up 就有得 up。我用 1000M,繁忙時間一樣有用家投訴。不過 8M 好難頂,基本上用嚟接收有線 ...

1. 屋企位置偏遠,人口少,上網需求少,所以都只有獨家網上行
2. 我有諗過可否長遠靠電話卡上網算,但我老公話,冇電話綫上網咁穩定喎⋯⋯究竟邊個快,邊個穩定係睇咩決定呢?

男爵府

seaheart88 發表於 21-1-21 12:16
8m?。。。。。我現在1000m。。。網上行

我咪用同一間公司

男爵府

piggip77 發表於 21-1-21 12:31
我明, 因為我以前都係咁, 冇得揀, 得一間, 幾多錢都要比. 不過之前zoom 就冇乜嘢. 不過我普通兩三部iPad上 ...

有得揀真好

男爵府

大笨鐘 發表於 21-1-21 12:35
問咗 PCCW 最多可以加大到幾多未?

最高30m

首頁
12345...7

尾頁

跳至