自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

2021勳章

seaheart88 發表於 21-1-21 12:16
8m?。。。。。我現在1000m。。。網上行

我家原本100M,上年屋企人wfh和網課,一家人困獸鬥,為咗斷線嘅問題,真係嘔血 ,日日家嘈屋閉。約未到期都轉咗網上行1000m,再換新router,一天光晒

珊瑚宮

2021勳章 大廚勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 13:00
我咪用同一間公司

如果大家一齊網上行點解你咁慢嘅?我屋企係唐樓都有1000 MB光纖入屋
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

2021勳章 大廚勳章

吉蒂0603 發表於 21-1-21 16:49
我家原本100M,上年屋企人wfh和網課,一家人困獸鬥,為咗斷線嘅問題,真係嘔血 ,日日家嘈屋閉。 ...

我屋企係唐樓應該都係網上行獨家㗎啦。。我屋企有56K撥號上網用到現在1000 MB。。。可能我人少啦屋企最多兩個人用所以我覺得唔會有人同我爭線。。。

上兩年好似已經係1000 MB。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

2021勳章

CrabPincers 發表於 21-1-21 13:29
https://www.smartone.com/tc/Home5GBroadband/#/a/a1/

樓主你試下呢個,148元一個月
我都會建議樓主唔使諗, 暫時只有smartone呢個5G寬頻先可以提供到穩定網絡俾佢

公爵府

牛年勳章 2021勳章

seaheart88 發表於 21-1-21 16:52
我屋企係唐樓應該都係網上行獨家㗎啦。。我屋企有56K撥號上網用到現在1000 MB。。。可能我人少啦屋企最多 ...

偏遠村屋真係得 8M 行56k,因為係電話線,電訊公司唔會投資咁多錢鋪線比咁少戶數
未經許可,請勿轉載

男爵府

2021勳章

回覆 大笨鐘 的帖子

多谢帮忙解析啊!
这句说话我己经系唔同的电讯公司听过听过无数次啦, 附近距离我不远村屋都有光纤线, 因为他们栋数多,户数多,上网的人又多。

公爵府

牛年勳章 2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 17:06
回覆 大笨鐘 的帖子

多谢帮忙解析啊!

因為我都幫手不停問,問咗十幾年喇!我估你無我地咁偏僻。

翡翠宮

2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 11:05
日日都為上網閙交!我屋企只有8M電話綫上網,成日一人睇片,另一個就上唔到網,兩個一齊zoom, 就拉慢哂。
...

用電話無限上網

大宅

回覆 cpmummy 的帖子

1. 先睇下中移動5G plan, 佢最平,而且好似$300plan ,加幾十蚊有副卡,即係你可以兩個人用。但前題你轉5G手機,會快點。
2.如果你想share 5G wifi, 冇5g手機。可考慮買華為隨行wifi pro, 我係街睇直播都得。

3.屋企router: 買個AX6000 router, 不過屋企寬頻唔得,可能發揮唔到佢強大功能。另外屋企地方大,最好買多隻mesh wifi router

有錯就指正

大宅

2021勳章

村屋而家都有好多有100m甚至1000 M

伯爵府

2021勳章

其實人多真係要無限上網先夠架。的我屋企個個手機都起碼有5至6G。最後都會爆data。所以用上網卡既,真係要計算下用量,吾係到時原來吾夠用,又要重新諗過。

男爵府

2021勳章

回覆 ydoris 的帖子

我大果个钟意上YouTube,Facebook, IG, snapchap,手机已经系5GB plan, 5GB之后可用但慢,个个月都爆,唔够用而细果个就打机,看now,Netflix。。但他就冇手机所以无论系上堂时间至课余时间, 都为个WiFi嘈不听

都唔知要咩plan先够用

大宅

回覆樓主:

https://qooah.com/2020/09/22/smartone-5g-wi-fi-6-router-review/

看看這條link

男爵府

2021勳章

x00_00x 發表於 21-1-21 12:48
樓主我超級介紹你用呢個!
我而家都係用呢個,平時睇戲打機絕對無問題。平日我會放個data比小朋友用zoom上 ...

你用手机機hotspot?當你講電話,你小朋友上緊zoom,zoom就斷缐?係咪咁?我屋企有Wi-Fi蛋,但已經5-6年前,唔知用唔用到。唔插入電話,唔會斷缐

男爵府

2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 18:35
你用手机機hotspot?當你講電話,你小朋友上緊zoom,zoom就斷缐?係咪咁?我屋企有Wi-Fi蛋,但已經5-6年前 ...

係呀!我自己用緊呢個plan,我用個手機hotspot!當電話響就會斷(但其實而家好少會用電話講架啦,通常只係啲3字頭嘅電話)!但用whataspp嚟打電話就無問題!

男爵府

2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 17:54
回覆 ydoris 的帖子

我大果个钟意上YouTube,Facebook, IG, snapchap,手机已经系5GB plan, 5GB之后可 ...

用我話嗰個啦我平時都有fb youtube同Netflix超級順暢!最正係真正無限數據,唔會用多咗會慢速!

男爵府

2021勳章

MM2H 發表於 21-1-21 12:53
HKT 流動quote 幾錢? 我都住偏遠,冇得揀,HKT都係舊年先拉到光纖入屋

搵數據公司嚟睇,轉用流動接收器以 ...

HKBN流動寬頻100M quote $19x, 網上行電話線30M 上網quote $204另加$680安裝費,大家都簽24個

冇公司offer 光纖

瑪瑙宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係轉就轉100m 啦

男爵府

2021勳章

CrabPincers 發表於 21-1-21 13:29
https://www.smartone.com/tc/Home5GBroadband/#/a/a1/

樓主你試下呢個,148元一個月

依個都幾好喎!

我怱法奇想,裝晒smartone和網上行,會唔會可以解決到我唔夠用和唔夠覆蓋的問題呢?一個放樓上,一個放樓下,兩個人分開地方用唔同網絡上網。

$148+$204=$352

會唔會好儍?

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章

30M肯定不夠
zoom實斷線

就算100M
都要加數據卡輔助zoom才夠穩定

娛樂就不准用數據卡

樓主屋企用數碼通接收得好嗎?
有二人真無限plan
每人$287(已包行政費)