自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章

wallam00 發表於 21-1-21 18:01
https://qooah.com/2020/09/22/smartone-5g-wi-fi-6-router-review/

看看這條link
呢個方法ok架。重點係佢有張無限sim入落部機度。如果用手機上5G真係好傷機,share出嚟好快玩完。wifi6真係吾多機有架。呢部配對吾錯。價錢都好wor。我已經買左mesh router。所以唯有等約滿。但想知smart tone鄉村收得好嗎?

伯爵府

2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 18:46

HKBN流動寬頻100M quote $19x, 網上行電話線30M 上網quote ...

一定用 100m 啦

伯爵府

2021勳章

goldpiglet 發表於 21-1-21 19:08
30M肯定不夠
zoom實斷線

mobile 卡本身就不穩定,時快時慢,固網好d.

zoom 本身唔會用好多 data, 最緊要穩定

1080p 只係3m 就夠

For 1:1 video calling:
600kbps (up/down) for high-quality video
1.2Mbps (up/down) for 720p HD video
Receiving 1080p HD video requires 1.8Mbps (up/down)
Sending 1080p HD video requires 1.8Mbps (up/down)
For group video calling:
800kbps/1.0 Mbps (up/down) for high-quality video
For gallery view and/or 720p HD video: 1.5Mbps/1.5Mbps (up/down)
Receiving 1080p HD video requires 2.5Mbps (up/down)
Sending 1080p HD video requires 3.0Mbps (up/down)

https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362023-System-requirements-for-Windows-macOS-and-Linux?mobile_site=true#h_d278c327-e03d-4896-b19a-96a8f3c0c69c

goldpiglet    發表於 21-1-21 19:23

子爵府

2021勳章

大笨鐘 發表於 21-1-21 12:14
你住邊?唔係想 up 就有得 up。我用 1000M,繁忙時間一樣有用家投訴。不過 8M 好難頂,基本上用嚟接收有線 ...
我用1000m,都照樣會斷,我都覺得離譜。衰過我之前500M

伯爵府

2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 19:07

依個都幾好喎!

hkbn 100m 已夠,smt 5g, 你確保屋企有 5g 才好, 唔夠快有冇得退錢先?

固網有速度保證,mobile 應該冇的

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

你買張鴨聊佳數據卡,百零蚊有30 gb有排用啦!

寧願用部手機 share hotspot 仲好過。
我work from home都係咁,因為我屋企冇wi-fi。

公爵府

牛年勳章 2021勳章

crazypaper 發表於 21-1-21 19:16
我用1000m,都照樣會斷,我都覺得離譜。衰過我之前500M

我住大廈,有時繁忙時間,通常晚飯時間,都會慢慢些少,換咗 router 就好似爽 d
未經許可,請勿轉載

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 18:46

HKBN流動寬頻100M quote $19x, 網上行電話線30M 上網quote ...

有師傅上門睇左未? 舊年本來都諗住裝HKT算,貴都冇辦法,買額外數據堅持左幾星期,等佢安排師傅上門,點知上門先話要我自己搵裝修裝喉管,佢先可以拉線

跟住搵寬頻公司,佢第二日已直接嚟睇,好清晰講晒所有options,最終決定用佢嘅接收器,月費唔洗簽約,起碼試左先,HKT近萬仲要簽24,只覺有咩事又係要不停打電話

而家用果間細公司,但佢一樣代理大公司網絡,佢做中間人統籌,比不停同電訊公司客服左傾右傾直接好多,起碼佢現場解釋晒所有選擇同差別,解決左我幾個月抓爆頭,幾M/邊款router/邊款wifi... 佢全部同我set好晒

珍珠宮

2021勳章

Anpanmama 發表於 21-1-21 12:45
我早兩年因為舖線問題都仲係用緊6M龜仙人速度,個myTVSuper一日睇住個圓圈loading中,扯火叫網絡商上嚟裝3 ...

換左供應商後,又有mytv super, 可以睇得返電視,上網又快咗,月費仲平咗。

男爵府

2021勳章

littlesister 發表於 21-1-21 18:52
係轉就轉100m 啦

其實HKBN都係最近先有offer流動寬頻,但都係插卡,我老公話怕唔穩定喎,唔敢試

男爵府

2021勳章

x00_00x 發表於 21-1-21 18:46
用我話嗰個啦我平時都有fb youtube同Netflix超級順暢!最正係真正無限數據,唔會用多咗會慢速!
...

我打咗去問,可惜我住果度冇5G喎

男爵府

2021勳章

babytt2 發表於 21-1-21 19:15
mobile 卡本身就不穩定,時快時慢,固網好d.

zoom 本身唔會用好多 data, 最緊要穩定

Mobile卡係咪講HKBN的流動寬頻100M, 其實HKBN的流動寬頻100M同我係鴨寮街買數據卡有咩分別呢?我有D亂

男爵府

2021勳章

babytt2 發表於 21-1-21 19:19
hkbn 100m 已夠,smt 5g, 你確保屋企有 5g 才好, 唔夠快有冇得退錢先?

固網有速度保證,mobile 應該冇 ...

你真係醒,我一心以為有5G, 因為我好耐冇用smartone, 以前收得好好,但近年冇用,估唔到冇進步,我打咗去問,我屋企末有5G覆蓋,慘!

男爵府

好媽媽勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 11:05
日日都為上網閙交!我屋企只有8M電話綫上網,成日一人睇片,另一個就上唔到網,兩個一齊zoom, 就拉慢哂。
...

係咪村屋?如果冇鋪光纖就考慮下無線路由器。
我以前住村屋,好明白,又慢又經常斷網。
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

2021勳章

大姑娘 發表於 21-1-21 19:29
你買張鴨聊佳數據卡,百零蚊有30 gb有排用啦!

寧願用部手機 share hotspot 仲好過。

可能最終都係買數據卡,根本冇選擇

男爵府

2021勳章

MM2H 發表於 21-1-21 21:55
有師傅上門睇左未? 舊年本來都諗住裝HKT算,貴都冇辦法,買額外數據堅持左幾星期,等佢安排師傅上門,點知 ...

但我住得咁偏,好多公司都覺得搵唔到錢唔想做,細公司我估都末必想幫我

男爵府

2021勳章

HoMary 發表於 21-1-21 11:57
我同你有同一問題。買咗張電話卡$78無限上網hotspot出來,就冇問題。兩個同時zoom都可以
...

請教邊張?我都需要

男爵府

2021勳章

olkan 發表於 21-1-21 21:59
換左供應商後,又有mytv super, 可以睇得返電視,上網又快咗,月費仲平咗。
...

真好,我都想睇myTV super, 但我一直末買

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 22:24
但我住得咁偏,好多公司都覺得搵唔到錢唔想做,細公司我估都末必想幫我
...

HKT要收8xxx安裝費,我都照硬食,就係因為偏遠,但等佢安排師傅都等左3個星期,係大公司都唔志在咁,等左3星期,師傅嚟到先話裝唔到,要喉管

所以嬲起上嚟,搵左朋友介紹呢間,佢第二日即嚟睇,隔日我哋決定用佢,佢都盡量當日嚟同我整,係夜晚8點都嚟整

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我以為8M已經淘汰 我記得係成10年前用8M, 跟住用左幾年100M, 又用左幾年300M,又用幾年500M, 根住就1000M。1000M我都好似用了2年

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊