自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cpmummy 發表於 21-1-21 22:04
我打咗去問,可惜我住果度冇5G喎

我都唔係用5G喎⋯
呢個plan只係得2Mb架咋⋯

用戶要求終止服務

牛年勳章

野原美冴 發表於 21-1-21 22:48
我以為8M已經淘汰 我記得係成10年前用8M, 跟住用左幾年100M, 又用左幾年300M,又用幾年500M, 根 ...

市區當然係,你係電訊公司,會唔會舖線覆蓋全港?舖線講緊唔止條光纖,cable containment 呢?申請審批呢?樣樣都係成本。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

cpmummy 發表於 21-1-21 22:12
你真係醒,我一心以為有5G, 因為我好耐冇用smartone, 以前收得好好,但近年冇用,估唔到冇進步,我打咗去 ...

其實香港大部分地區都未有 5G 覆蓋,市區都未必有,Smartone 覆蓋範圍已經係最高

https://www.nperf.com/en/map/HK/1819609.Kowloon/-/signal/

珍珠宮

cpmummy 發表於 21-1-21 22:08
Mobile卡係咪講HKBN的流動寬頻100M, 其實HKBN的流動寬頻100M同我係鴨寮街買數據卡有咩分別呢?我有D亂
...

下,你的 hkbn 不是固網嗎?那不如到鴨記買儲值卡,試一試邊個台收得最好最快,才用佢

可以插卡落部舊手機 share wifi 出來用住先

珍珠宮

虎到金來勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-21 11:59
得8m我會搬

我以前住村屋,得1間電訊商可以用,得5m, 成日斷線,人都顛,搬左之後爽晒

用戶要求終止服務

牛年勳章

babytt2 發表於 21-1-22 08:42
下,你的 hkbn 不是固網嗎?那不如到鴨記買儲值卡,試一試邊個台收得最好最快,才用佢

可以插卡落部舊手 ...

以 share WiFi 效果嚟講,最好係插卡 router,聽聞華為比較好,大概幾百到一千左右,如果住村屋又對上網有需求,算係好 d 選擇。好過用手機。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

cpmummy 發表於 21-1-21 11:05
日日都為上網閙交!我屋企只有8M電話綫上網,成日一人睇片,另一個就上唔到網,兩個一齊zoom, 就拉慢哂。
...

一個用屋企wifi,另一個用電話share出黎嘅數據得唔得呀?

男爵府

回覆 cpmummy 的帖子

原居民?可以同村長講整條光纖,簽名出錢。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-1-22 08:57
以 share WiFi 效果嚟講,最好係插卡 router,聽聞華為比較好,大概幾百到一千左右,如果住村屋又對上網有 ...

長用就有 router 好,不過手機試咗邊個台先,決定速度ok 才買

珍珠宮

polliebb 發表於 21-1-22 08:51
我以前住村屋,得1間電訊商可以用,得5m, 成日斷線,人都顛,搬左之後爽晒
...

如果 5m, 真係用 mobile 好過

用戶要求終止服務

牛年勳章

babytt2 發表於 21-1-22 12:48
長用就有 router 好,不過手機試咗邊個台先,決定速度ok 才買

非常同意
未經許可,請勿轉載

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆 MM2H 的帖子

冇看清楚你之前讲要成万蚊安装费, 是自己比钱装光纤线吗?我唔知有这个option

男爵府

回覆 大笨鐘 的帖子

因为附近村公所有5G喔,所以米以为我地甘近应该有

伯爵府

買隻huawei 4g router, 插卡用啦
如果你好彩收到3, 就去百佳買張33 蚊卡,50GB. 過左就再買一張。
用唔到3, 就唯有貴d 試其它台

pccw 30Mb, upload 都係超慢,你都唔會夠用

hkbn 無線寬頻,都係用4g router, 但叫做有人幫你裝同維修

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

cpmummy 發表於 21-1-22 12:57
回覆 MM2H 的帖子

冇看清楚你之前讲要成万蚊安装费, 是自己比钱装光纤线吗?我唔知有这个option ...

要光纖已鋪至附近位置先可以,佢再拉線上嚟入屋,所以要8xxx安裝。因為我亦有2部now台,所以都可以轉埋,貴都諗住硬食

亦算好彩捱左幾星期hotspot,師傅嚟到先話我要再搵裝修安喉管比佢入線,應該裝喉管都千零2仟,嬲到陣之下再搵其他option

複式洋房

8m 又真係太慢了吧....而家500m 果D都係百幾蚊, 1000m就打機先需要
轉吧

男爵府

babytt2 發表於 21-1-22 08:42

可以插卡落部舊手 ...

HKBN唔會鋪光纖去我地到,所以只可建議我地用插卡router,即佢哋叫流動寛頻
啱,我諗諗吓都係聽這度jm講,去鴨寮街搵張數據卡先
我之前用Wi-Fi蛋,但可能太舊款,我估係3G,收得麻麻,我會聽你地話放落舊電話hotspot出嚟試吓,ok得,才去搵插卡router

男爵府

polliebb 發表於 21-1-22 08:51
...

我哋好鍾意住鄕郊,所以就算搬,都係會差唔多

男爵府

大笨鐘 發表於 21-1-22 08:57
以 share WiFi 效果嚟講,最好係插卡 router,聽聞華為比較好,大概幾百到一千左右,如果住村屋又對上網有 ...

明白,我會買數據卡,同遲D搵插卡router
但我諗我都會繼續用網上行但upgrade上30M先,反正簽約後月費平左,起碼可以當做back up, 一個插卡router放樓上,一個傳統router放樓下,分開佢哋唔好爭

男爵府

cherrieloy 發表於 21-1-22 10:28
一個用屋企wifi,另一個用電話share出黎嘅數據得唔得呀?

暫時都只可係咁啦,不過盡量唔想用電話,遲啲再搵插卡router

首頁

尾頁

跳至