自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

2021勳章

回覆樓主:

有遇過超好的義工,也有遇過9唔搭8的

男爵府

2021勳章

Ryanma 發表於 21-1-21 15:41
要領養一於去SCPA, 唔想俾人起底,
依家見工都唔俾問年齡,婚姻狀況, 因為會觸犯法例,
義工真係有無上權威, ...

Scpa都唔係咁易㗎,我試咗兩次都唔得,一來好多人搶,2來我本身養咗一隻,佢就唔批,話驚2隻相處不來

侯爵府

2021勳章

佢哋只係義工,有乜權可以問領養者咁多私隱?而家d人操守又差,俾佢哋知道咁多資料,容乜易一個吾知點得罪佢哋,將呢d資料放曬上網,係我吾會去呢d地方領養,寧願吾養。

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

唔會再問什麼義工,
攪一大輪問一大輪又影相(屋/家人)
又面試又家訪,仲要等佢審犯咁。
最後又係要俾一堆不知明費用,
收返個本無問題,
但唔係強逼附帶一堆額外助養錢
而且佢地多數有合作開既獸醫等等
個價錢又唔係市價,
又要人俾市價錢再承諾一堆野。

男爵府

2021勳章

newinewi 發表於 21-1-21 12:10
文章來源:今日MVP

我都係喺貓會度領養嘅, 的而且確唔係咁容易, 亦都等得比較耐, 因為申請到成功都要兩個月左右, 期間我真係有遇過其他更合眼緣嘅貓仔, 不過成個過程其實我最介意嘅係要我畀身份證副本~

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-21 16:39
我都係!直頭冇乜貓

我也去香港拯救貓狗協會到睇,多少少貓睇下

大宅

牛年勳章 2021勳章

qq媽媽咪 發表於 21-1-21 18:22
我也去香港拯救貓狗協會到睇,多少少貓睇下

佢地都好多人申請領養,疫情前有領養活動,都好多人睇貓,係facebook都見過有啲人話入左幾次紙申請領養都無回覆...

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我理解,其實佢地都係緊張貓貓好想佢未來真係幸褔

大宅

2021勳章

咁都係一啲啲義工啫,唔係全部都係咁嘅。 不過基本上家訪,裝窗網都係要嘅。

大宅

Tabby816 發表於 21-1-21 13:44
我都好有同感,早年兩隻養左十幾年的貓先後離開,於是開始找義工,又問券卷又影相又拍video 又上門,都係不 ...

係唔係講緊PUC?

大宅

回覆樓主:

我都經歷過領養過程,基本上做好對方要求後,唔洗1至2星期已經帶喵入屋。(嗰期我係向多間機構及獨立義工申請,最後有兩位義工,兩個機構包括SPCA在內成功),因為我覺得義工經營較機構困難,所以我最後都係揀咗係義工到領養成貓。

講真,當你落手做過義工時,剩係恆常清潔貓舍就知道義工係用緊佢僅有的休息時間去幫動物搵合適的主人,請理解佢地 每次出貓都無限訊息申請者去pm佢哋, 根本唔可能每位都一一去回覆, 適合就適合,唔適合嘅 覺得等得耐冇回覆,可以自己主動再問一問,如果義工都係唔覆,就真係嘗試下再向其他的作出申請。

男爵府

好媽媽勳章

我領食狗仔都係,填份表填到手心出汗,唔係講笑,問如果家庭成員對寵物意見不合點解決

大宅

2021勳章

一包貓糧要幾錢?幾十至幾百蚊有排食,
查收入做咩?如果隻貓有病,你送俾我前應該會講俾我聽 ,睇醫生錢我自己心裏有數。

只要唔係住劏房咪ok ,貓都唔鍾意人煩佢,要24小時有人做咩?

咁多私人資料俾佢,真係過份。

珍珠宮

2021勳章

tutik 發表於 21-1-21 13:59
我覺得部分所為貓義工將流浪貓變為自己無本生利嘅產業。

其實我有諗過, 家下成日話多老鼠, 係咪因為少咗街貓

趙元嵩    發表於 21-1-21 23:51

大宅

2021勳章

1773 發表於 21-1-21 16:48
好好笑呀我自己由細到大養過幾隻貓,歷時廿幾三十年,坦白說家中從沒有裝貓網,但所有貓貓都是養到 ...

其實養貓係咪好易? 我見鋪頭D貓都係就咁放養, 人地不知幾靚幾健康, 我自己都想養, 但聽到義工啲要求好似要過五關斬六將咁....

公爵府

2021勳章

ah-gu 發表於 21-1-21 19:23
一包貓糧要幾錢?幾十至幾百蚊有排食,
查收入做咩?如果隻貓有病,你送俾我前應該會講俾我聽 ,睇醫生錢我 ...

有啲貓跟住流浪者生活,咁又點?總比無主人好。
人生都尚且好多野講唔埋,貓生都有佢嘅命,對貓好都唔需要太執著。

大宅

2021勳章

wan_sosin 發表於 21-1-21 21:24

有啲貓跟住流浪者生活,咁又點?總比無主人好。
我都想講流浪漢都可以有幾隻狗跟住。當然佢地唔係優質生活,但義工查家宅查都咁,唔通想每隻貓都要有一個工人24小時服侍,每隻住一間屋先至批咩?

侯爵府

2021勳章 hashtag影視迷勳章

violett 發表於 21-1-21 21:18
其實養貓係咪好易? 我見鋪頭D貓都係就咁放養, 人地不知幾靚幾健康, 我自己都想養, 但聽到義工啲要求好似要 ...

我以前養貓真係好易。我仲記得我初中時在街執到一隻剛開眼的貓貓,拿回家叫阿爸阿媽比我養(當時家中已有一貓)我阿爸阿媽居然肯!求其比鮮奶佢飲。過咗幾日,見到貓貓耳朵入面好污糟,又發出臭味,才帶佢睇醫生,原來耳朵生寄生蟲,食咗藥無事,就一直養咗十幾廿年。

大宅

2021勳章

公爵府

2021勳章

ah-gu 發表於 21-1-21 21:35
我都想講流浪漢都可以有幾隻狗跟住。當然佢地唔係優質生活,但義工查家宅查都咁,唔通想每隻貓都要有一個工 ...

小動物好簡單,實在有溫飽同無敵人威脅,佢哋已經滿足。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊