自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

2021勳章

mikinana 發表於 21-1-22 00:24
我最近都想領養新貓,自問都算專業貓奴,10幾年前都是領養,但都符合唔到現在領養機構的要求,真心覺得領養貓難 ...

我都係貓奴,之前養的兩隻貓已百年歸老仙遊了!
現養有一隻貓,很想領養一隻作伴,但見領養條件都幾嚴!
我諗我未必領養了,考慮買就算了

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

tutik 發表於 21-1-22 07:58
放養既貓係最開心最自信, 朋友住村屋隻貓日頭四圍闖蕩,耐唔中就帶啲小禮物送主人, 死曱甴死老鼠不計其數 ...

男爵府

2021勳章

tutik 發表於 21-1-22 07:58
放養既貓係最開心最自信, 朋友住村屋隻貓日頭四圍闖蕩,耐唔中就帶啲小禮物送主人, 死曱甴死老鼠不計其數 ...

我記得我細個、我家隻貓曾經保護我,我返屋企時,有條蛇想咬我,佢咬死左條蛇仲好高姿態玩完條蛇返屋企等人讚賞,所以貓狗都係忠心同會保護家人。而家係主人服侍貓狗

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我和老公兩邊家族,由長者到孫嗰輩都係猫痴。細個時住舊式公屋,又猫又龜又雀仔,簡直是用「共冶一爐」來形容 ,我爸爸對小動物的耐性和愛心,一家大細人和小動物的互動,兒時的回憶至今未忘
到我結婚後收養猫,我家兩老猫呢幾年都活到廿歲仙遊了,經過一年多時間,掛念之餘都決定從生新收養猫猫。
但原來比想像中困難,可能我家廿年前收養猫咪入屋的標準,和現在義猫工們的規矩,我認我們已脫節,有代溝
不過,有緣份做一家人,時機總會到來,我們等待了半年時間,我媽的鄰居幫忙,收養了一隻猫B

大宅

2021勳章

戴定頭盔,個人覺得好多貓痴都係比較偏激難相處,身邊見都係,奇怪佢哋都有個共通點容易動怒,當然我唔敢話全部
另外義工出心係好嘅,呢個好肯定見到佢哋嘅付出,有時都諗唔係人人做到,不過覺得啲機構同義工鼓勵領養,查家宅本來唔係問題,都好正常,但過度留難,老實講結婚宣誓攞埋張證書都唔保證一世啦,,幾百個假設阻攔,如果我想養貓,肯定有心養一世,我都寧願去買

大宅

2021勳章

共通點容易動怒之外,喜愛鬧交,經常都同唔同嘅人嘈咁,我認識嘅都係朋友或者親戚,我同佢哋冇嗌過交,不過眼見佢哋同自己嘅親戚朋友都經常有拗撬,我覺得去到好極端嘅貓黐其實性格都幾似貓

大宅

2021勳章

希望義工們有心幫啲貓搵好歸宿,審查係要,但都要調節下

大宅

2021勳章

janice_cat 發表於 21-1-22 06:10
呢間嘢真係睇人嚟做!黃心x隻狗係佢度領養,點解呢?

我只係普通平民,但也愛貓,有錢人或外藉人仕就不會對動物做壞事嗎?外藉人的家就有用膠索帶鎖死每一個窗嗎?

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

一月頭原本等緊我媽的鄰居幫忙,待一隻白猫猫B戒奶後揍回家之時,和她傾談些猫經。
咁早兩三個星期寒流將至,那女鄰居有班朋友,自稱「半義工」的他們,有猫B在「中途宿舍」(其實係office,公司上下都愛猫)等待領養,他們擔心晚上太凍,無人全力照顧幼猫,就托上托比我家收養了。早前十幾日真係好凍,如果唔出猫讓人收養,猫咪在寫字樓獨守,真係慘慘豬呢!這班愛猫朋友,決斷的送出猫B,我兩日內揍就回家了
溝通係好重要,領養和義工們互不認識,明白互相摸底的原因。我接了猫咪後,女鄰居仍有不是what's app問猫b安好,咁交流下讓他們安心。

伯爵府

2021勳章

吉蒂0603 發表於 21-1-22 09:43
一月頭原本等緊我媽的鄰居幫忙,待一隻白猫猫B戒奶後揍回家之時,和她傾談些猫經。
咁早兩三個星期寒流將至 ...

好得意呀,禮服白手套!

大宅

2021勳章

賭神 發表於 21-1-21 14:18
對一些走火入魔貓義工,應開名
大把啦,佢哋自己成日都喺網上開戰,感覺嗰班走火入魔嘅義工,本身性格都係偏激奄尖,難相處之人,貓黐得好緊要嘅,我覺得同貓都好似,感覺都係比較孤僻自我

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

最近一單有關貓義工!

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1981032/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-Juicy%E5%8F%AE-%E7%BE%A9%E5%B7%A5%E6%89%B9%E5%B8%82%E6%B0%91%E9%A0%98%E9%A4%8A%E6%B5%AA%E8%B2%93%E4%B8%8D%E6%8C%89%E6%8C%87%E5%BC%95-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E5%8F%8D%E8%BD%9F-%E7%95%B6%E8%87%AA%E5%B7%B1%E4%BF%82%E7%A5%9E

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

吉蒂0603 發表於 21-1-22 09:43
咁早兩三個星期寒流將至 ...
好靚,好乖.

大宅

2021勳章

janice_cat 發表於 21-1-22 06:17
隨緣吧!我前前後後養過十隻貓,全部都係身邊有人唔要而領養的,有d仲係流浪過。
我唔會去呢d組織去領養, ...

我身邊無朋友養貓,又唔認識貓義工,都唔知從什麼途徑可領養到貓

我現在才明白之前有人話好難領養而去買貓

我會繼續支持領養,但如果等好耐都領養唔到,可能我都

珍珠宮

mikinana 發表於 21-1-22 11:05
我身邊無朋友養貓,又唔認識貓義工,都唔知從什麼途徑可領養到貓

如果你不是要貓B應該容易.

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

d義工真係玩上癮, 佢哋表面上好像有一份使命感, 但其實内心已經充斥一股自豪感, 喜歡那份權力, 以為自己是至高無上, 審問視察, 領養後, 還要隨時探訪, 根本是有白鴿眼加完美主義者的control freak!

大宅

2021勳章

sukkiu 發表於 21-1-22 11:10
如果你不是要貓B應該容易.

我是要成貓,不是貓B,但因屋企有小朋友,
佢哋覺得大部份成貓性格敏感不親人,需要安靜環境,但其實我已說明我有一間獨立睡房及浴室比貓獨處適應。

我自己第二隻貓是兩歲領養回來,由agressive cat養到變成 lap cat, 自問都算有養貓經驗,但在義工眼中我是新手,不適合養成貓

其實我好尊重所有貓義工的無私付出,把好多流浪病貓捉番去醫好再送養,但可否降低少少門檻,令大衆可以容易啲領養到貓,令更少人去買貓

珍珠宮

mikinana 發表於 21-1-22 11:41
我是要成貓,不是貓B,但因屋企有小朋友,
佢哋覺得大部份成貓性格敏感不親人,需要安靜環境,但其實我已說明我 ...
可能真是偏左.我女係義工,上次攞大肚貓到生左BB,兩個月左右就俾人領養.貓媽都要2個月先有人要.我重以為好難有人收留.義工要求太高.

男爵府

2021勳章

mikinana 發表於 21-1-22 11:05

坦白講, 我都認識一些貓義工, 都覺得佢哋D處理手法好煩又不切實際, 免得佢哋問長問短, 我唔會問佢哋要貓.
我有D貓都係朋友嘅朋友度領養, 至少唔想領養後成日要跟人交代.

SPCA不行嗎?

男爵府

2021勳章

tutik 發表於 21-1-21 13:59
我覺得部分所為貓義工將流浪貓變為自己無本生利嘅產業。

去到最尾嗰一步叫人捐錢(仲要唔少)真係打個突
如果唔係唔捨得合眼緣既小動物
真係睬佢都儍

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊