自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

一星期都係返多半日啫

侯爵府

5天,反開5日好難返轉頭

珍珠宮

睇黎樓主都已經有答案啦。

男爵府

咁即係二千蚊買個醫保?都幾貴下。我自己有買開保險,所以一定選五日。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hasting 發表於 21-1-21 19:46
噢,乜宜家個人保險有得買埋門診啦? 好耐之前問過仲話團隊果啲先有(emoji)
...

有好耐!

侯爵府

牛年勳章

唔會揀5日半

子爵府

hasting 發表於 21-1-21 13:30
朋友最近轉工,佢話有兩份揀,質性,工作地點相約,一份5.5天, 一份5天,前者有醫保,後者無,人工相差唔過 ...

一定係5 day
5.5真係好似日日都返工咁
人工低未之後再轉
醫保既話好睇佢包咩
有朋友公司中醫都包埋,真係去調理都claim到,係幾抵既
不過我都係會揀休息

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

呢2年,我覺得可以揾到份STABLE的好重要...即係係咁的環境唔會被停職留薪/減薪/放無薪假

子爵府

耕田妺 發表於 21-1-22 01:03
睇黎樓主都已經有答案啦。

其實各有支持者
返5.5工時多咗,高一千幾百人工
返5天,有足兩日私人時間

我自己的話,如果公司可以行十拎二十分鐘返到去嘅,咁我就會做5.5果份。要搭車就唔好啦。

至於我朋友,我有同佢講大家嘅意見,我話你問清楚自己想要乜先決定

子爵府

奇異果小邱 發表於 21-1-22 10:02
呢2年,我覺得可以揾到份STABLE的好重要...即係係咁的環境唔會被停職留薪/減薪/放無薪假

都係嘅,我都有同佢講,有時未必著眼錢銀同時間上,工作環境氣氛都好重要,雖然成日話打份工,係為錢唔係為交朋友,但如果返工同事成日黑口黑面,工作環境唔係自己想要嘅,迫自己做落去,有錢都賺得唔開心,除非真係人工超級高。

珍珠宮

揀5日

禁止訪問

子爵府

yychuchu 發表於 21-1-23 11:36
醫保其實自己買仲好…公司醫保個保額通常細,多數係for 門診保障,大手術靠佢就死得…同埋一份私人醫保都 ...

宜家係五日工,人工低啲果份無醫療保

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果要門診醫保,係貴嘅
如果住院,我一家4口一年2萬左右,都係因為當年我+c6一齊轉工無咗家人醫保,自己買
門診就無自己買,寧願自付

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我同c6都揀5日工,5日半要爬起身真係等於無休息過
逢星期五晚例牌夜瞓真係好爽皮

王國長老

EstrellaDamm 發表於 21-1-22 00:02
有心呃病假 就可能真係方便啲嘅。如果純為睇病,醫療網啲醫生好多都 。有咩事 我情願睇返自己家庭 ...

我公司份門診以前未upgrade,非網絡只包夜診
我寧願自付都去好嘅門診,已經唔舒服當然想藥到病除,自己俾算了
網絡醫生公司樓下都有,但d藥,又難約又要等

而家個plan upgrade咗,非網絡可claim返d,爽晒

伯爵府

回覆樓主:

揀可以準時收工果份

子爵府

返5⃣️曰半我已經唔考慮

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-1-23 12:21
我公司份門診以前未upgrade,非網絡只包夜診
我寧願自付都去好嘅門診,已經唔舒服當然想藥到病除,自己俾 ...

一日未簽約,一日都唔會知醫保包啲乜,我覺得應該都係最普通基本果啲,學呢度啲jm 話齋,睇你平時多唔多頭暈身慶會成日睇門診。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

雖然五日係吸引啲,但如果五日半嗰間嘅醫保係包埋手術住院,咁我會揀五日半。因為通常公司plan包手術嘅醫保claim嘅額係多好多。
自己嗰份可能手術可以claim到幾十萬, 後續複診/物理治療可能包唔晒要自己比。公司plan如果唔使睇年資同埋如果冇其他員工差唔多時間出現狀況做手術,咁公司plan嘅話可以claim 到近百萬都唔奇,咁唔使自己俾錢。
我親戚入咗一間有醫保嘅公司兩年,跟住返工期間暈咗,原來發現腦有個瘤,仲隨時會爆。普通手術費都要50-60萬,就係因為公司嗰個保險額度大,佢可以搵一個比較有經驗嘅腦科醫生幫佢做手術,手術後upgrade 好啲嘅病房休養同之後所有覆診都可以claim 公司plan, 如果依筆錢要佢比都要成80萬。
唔係沮咒自己會出事,但如果真係有急診醫療費用真係會相當大,自己保險加埋公司保險點都起碼多個保障。同埋如果兩份工都可以準時收工同埋壓力都差唔多,我就會揀五日半嗰份,星期六朝頭早當早啲起身出街,晏晝都可以係私人時間啦

首頁

尾頁

跳至