時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章

bonbonlush 發表於 21-1-21 16:04
回覆 無話可說 的帖子

唔同,你講果種係讀完書有個visa 兩年,你可在兩年内揾工之後再申請定居,多年前, ...

我唔明,乜唔係當地畢業後搵到工就會有working visa咩?我以為低同一種

男爵府

一般護照正常按旅遊咁留在一個地方好似最多3年(有錯請指正),無特權點解可以留咁耐? 無特權又點解唔係入左英藉小朋友讀書可以唔駛錢? 點解無working visa可以在當地工作?唔係特權係乜

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

無話可說 發表於 21-1-21 16:42
佢原先用跟阿媽入藉,但果邊話佢阿媽都係用同後父結婚名義申請入藉,所以唔可以再用跟阿媽呢個原因!之後 ...

其實佢可以用其他方法,唔跟阿媽申請,我朋友喺英國住咗好多年,無結婚,無親人,都入咗藉。總之英國移民政策不停變,今年2021剛剛又有一種計分法,任何人都可以申請,都係 5+1
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

KLDC 發表於 21-1-21 17:56
咁都唔算特權?

只需靠一個 LOTR 印仔,

佢回應中國,話入藉無特權,所以佢認為無違反聯合聲明。仲話即使中國藉都可以住夠5年後,申請 leave to remain,再一年後可以申請入藉。

未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

mandy952 發表於 21-1-22 10:23

好似泰國咁未夠簡單,例如最少買層200萬嘅樓可以帶一家大 ...

而家仲係咩?
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

康寶琦 發表於 21-1-22 17:31
一般護照正常按旅遊咁留在一個地方好似最多3年(有錯請指正),無特權點解可以留咁耐? 無特權又點解唔係入 ...

佢話入藉無特權,再白 d 即係都要考試同乎合某 d 要求
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

redhot 發表於 21-1-22 17:21
我唔明,乜唔係當地畢業後搵到工就會有working visa咩?我以為低同一種

而家嗰 d 同以前未必一樣,早一兩年畢業後半年內要成功申請到 working visa,2020 開始,畢業後兩年內成功申請到 working visa 都可以。總之變得好快啦!
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-1-22 17:47
佢話入藉無特權,再白 d 即係都要考試同乎合某 d 要求

即係拿特區護照都係一樣可以5+1逗留英國,免費中,小學,可以工作的意思嗎?

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

康寶琦 發表於 21-1-22 18:14
即係拿特區護照都係一樣可以5+1逗留英國,免費中,小學,可以工作的意思嗎?
...

唔係,語言藝術啫!「入藉」無特權。其他逗留期間享有嘅工作同入學權利,唔屬於「入藉」。
未經許可,請勿轉載

瑪瑙宮

2021勳章

大笨鐘 發表於 21-1-22 17:35
其實佢可以用其他方法,唔跟阿媽申請,我朋友喺英國住咗好多年,無結婚,無親人,都入咗藉。總之英國移民 ...

係呢…所以咪話2,3年前既事囉!我應該當年最快係結婚,佢結完婚先開始申請入藉

子爵府

2021勳章

回覆 redhot 的帖子

果種Visa係比兩年時間畢業生揾工,咁當然,如果你好努力揾,可能未畢業已經有公司請,
直接work Visa 就可以了!

其實好多國家都有呢種visa ,不是什麼新鮮事,
只係依排多左人揾d 低成本移就叫讀書移民。

男爵府

大笨鐘 發表於 21-1-22 18:20
唔係,語言藝術啫!「入藉」無特權。其他逗留期間享有嘅工作同入學權利,唔屬於「入藉」。
...

不過無BNO的逗留特權,都無資格可以申請到入藉。其實英國以為無直接俾特權入藉,但間接都已經做左

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

康寶琦 發表於 21-1-22 18:28
不過無BNO的逗留特權,都無資格可以申請到入藉。其實英國以為無直接俾特權入藉,但間接都已經做左
...

外交上嘅回應,同實際上做嘅嘢可以無關係。唔使諗咁多嘢去判斷,佢講咪聽囉~
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-1-22 18:31
外交上嘅回應,同實際上做嘅嘢可以無關係。唔使諗咁多嘢去判斷,佢講咪聽囉~
...

英國佬

公爵府

2021勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 21-1-21 20:47
唔知真定假~

LOTR唔係直接寫幾個英文落本護照度架,有印架,你google下都會搵到,

公爵府

2021勳章

bonbonlush 發表於 21-1-22 18:28

果種Visa係比兩年時間畢業生揾工,咁當然,如果你好努力揾,可能未畢業已經有公司請, ...

咁即是話,只要畢業後在當地有工請,而又做到5年,就已經可以申請入藉?係咪咁理解?

子爵府

2021勳章

yes, 但有salary requirements, 即是要你交到一定嘅税!但個salary requirements 唔難meet 到,我多年前畢業係二萬磅咁上下一年(before tax). 當時有個大陸去英國讀書嘅同學揾麥當奴(6,7磅一個鐘)肯返長hours 正職又肯幫佢搞work visa 都meet 到,已經入左藉,所以personally 一直覺得英國唔難入籍,中間有十年八年可能太多人用呢個方式係stop 左,最近又開返,但要求高左要讀完master.

公爵府

2021勳章

bonbonlush 發表於 21-1-22 19:21

yes, 但有salary requirements, 即是要你交到一定嘅税!但個salary requirements 唔難 ...

即是佢地唔再需要人做麥當奴,想要高學歷人才囉

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

2021勳章

大笨鐘 發表於 21-1-22 17:41
佢回應中國,話入藉無特權,所以佢認為無違反聯合聲明。仲話即使中國藉都可以住夠5年後,申請 leave to re ...

好賴皮囉

首頁

尾頁

跳至