自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

我覺得退步到石器時代咁。望天打掛。冇助感越來越大

侯爵府

2021勳章

Angelice-BeBe 發表於 21-1-22 07:50
重點係因為好多人不自律,連最基本要戴好個口罩都做唔到,無人執法發告票,個個都話之你。食肆,亦有部分偷 ...

好多就咁加塊板, 四人枱照坐四人

伯爵府

2021勳章

crystal媽咪 發表於 21-1-21 18:59
有d根本唔關堂食

的確,點解集中在油尖旺,東南亞人士那邊?
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

我覺得政府已經做左好多。
你睇近排確診嗰d就知,根本係d人唔帶好口罩,又聚集一齊

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kingawa 發表於 21-1-22 08:07

早幾天張醫生下午記者會有講,有d尼泊爾、南亞裔人係地盤工人
走來走去不同地盤,部份住劏房,共用設施……
相知相遇相識

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

bkfans123 發表於 21-1-22 06:43
政府係無能,定咗嘅措施比人嘈幾嘈又改,吾諗清楚先實行

同感,抗疫冇前瞻性,冇全盤計劃,頭痛醫頭,腳痛醫腳,又要扮國際都會,俾人帶病毒入黎又唔嚴謹跟進,朝令夕改,冇膽識冇承擔。市民係唔配合,但呢個世界冇100%市民配合的地方,連大陸都冇,都係靠嚴格執法同教育,香港政府呢兩樣都冇。

做事求求其其,好似交左差就算,好似個安心出行app,幾時見過政府有大力宣傳?求其出下新聞稿,就當交左功課,咩都靠業界自律,如果真係好想一件事做得成,唔會好似佢地咁放軟手腳。

推出措施前又唔諗清楚可行性,講左出口既野,過兩日又自我推翻,罰一萬俾人鬧兩鬧就變成5000,如果真係有一批人被罰一萬,不交罰款就有後果,例如繳清欠款先可以出境,睇下仲有幾多人咁勇挑戰限聚令。

成日怕俾人鬧,事實上呢個政府做咩都俾人鬧,不如大刀濶斧做出成績,理得班人把口講咩。

girlbear    發表於 21-1-22 12:09

大宅

2021勳章

mother904 發表於 21-1-22 08:14
同感,抗疫冇前瞻性,冇全盤計劃,頭痛醫頭,腳痛醫腳,又要扮國際都會,俾人帶病毒入黎又唔嚴謹跟進,朝 ...

咪係囉,加大罰款就係想啲人肉赤,唔好出嚟玩嘛,但係佢地仲幫人諗好似好多錢,啲人俾唔起點算,奇奇怪怪

男爵府

2021勳章

首先要多謝跳舞群組, 唔係佢地香港都唔會爆到火紅火綠
真心政府係做得唔夠好, 不過係唔自律嘅人先係令到香港爆得更加勁

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 認識瑞士牛牛第一回

同感,抗疫冇前瞻性,冇全盤計劃,頭痛醫頭,腳痛醫腳,又要扮國際都會,俾人帶病毒入黎又唔嚴謹跟進,朝 ...

講得好

水晶宮

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jimliu713 發表於 21-1-22 08:04
好多就咁加塊板, 四人枱照坐四人

好多入座率,根本就同之前一樣

大型連鎖食肆,叫做比較好

男爵府

2021勳章

我又吾覺喎,無一個人係先知,只有馬後炮,點解吾甘甘甘,邊個專家已經講左乜乜乜,佢地吾洗睇資源,只係從自己的觀點出發,正如有人問點解開番邊D吾開番其他,一切都只睇自身利益,其實真心吾明,自己冇做好,只係不停怪責其他人的,怎可以這麽理直氣壯!

大宅

2021勳章

kingawa 發表於 21-1-22 08:07

.
.
.
.
佢哋平時打招呼會攬吓、握手.早幾日見到街頭、街尾,分別4個人企係度傾計,但每邊也有3個人拉低口罩傾,希望政府係油尖旺加強巡查,拉底囗罩見到口鼻,也要罰錢,殺一儆百先有用。

複式洋房

講得好好
佢最大既問題就係邊邊都想討好
結果邊邊都唔討好
邊個party嘈兩句就放寛果邊
但抗疫措施從來都無可能完美地兼顧哂所有人
所以一定要夠強硬
寧願佢快刀斬亂麻
政府真係要硬起來
須知道有班反對派你做咩佢地都一定鬧嫁啦
根本唔洗理佢地講咩

子爵府

tototo 發表於 21-1-21 21:52
新填地街連住幾楝樓有確診仲唔封樓,宜家又散開晒

其實唔明嗰幾條核心街咁嚴重,點解唔學國內咁封咗佢,拿拿淋強測,找出隱形和病患染疫者,散開哂之後仲難搞。

珍珠宮

2021勳章

係囉,d人成日話自由經濟,唔可以停呢樣停嗰樣,咁外國夠自由經濟啦,咪一樣話lockdown就lockdown。德國規定要戴FFP2口罩,d人咪又乖乖咁幾歐一個都照買。香港政府畏首畏尾!
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

2021勳章

lakesilver 發表於 21-1-22 09:31
.
.
.

我樓下都有幾個,政府請的修緊電管,全不戴口罩。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

牛年勳章 2021勳章 親子王國15週年勳章

ernbe 發表於 21-1-22 00:06
台灣都零確診好耐
台灣桃園而家爆緊。。

子爵府

2021勳章

政府係垃圾!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

2021勳章

食件牛先 發表於 21-1-22 09:42
講得好好
佢最大既問題就係邊邊都想討好
結果邊邊都唔討好

當政的官做事要快狠準! 但無囉⋯⋯
政府係垃圾!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

複式洋房

2021勳章

Yan010408 發表於 21-1-21 21:14
仲有嗰D死都要聚會,唔約人會死嘅人

同埋D人聚會都一定又食又飲 都唔會乖乖地帶住口罩啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊