自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

養港短啦,佢地真係好可愛架
左邊黃貓仔係哥哥,聰明絕頂,成個人仔咁。右邊係妹妹,但性格港女,蠢過隻豬

子爵府

Kittymummy 發表於 21-1-22 22:20
養港短啦,佢地真係好可愛架
左邊黃貓仔係哥哥,聰明絕頂,成個人仔咁。右邊係妹妹,但性格港女 ...

要一對養?

水晶宮

opuyo_kannus 發表於 21-1-22 22:21
要一對養?

唔係呀,我領養哥哥先,但佢太悶成日撩我打交,一年後領養埋細妹妹。

大宅

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 18:34
請問照顧兩者上有沒有分別?
感謝

唐貓因為經過不斷混種,所以一般病痛少啲,但其實所有貓都唔可以有壓力,尤其1歲前嘅貓,會引發腹膜炎,不過壓力都會令貓免疫力減低,呢樣可以帶入屋前借貓書睇睇先。

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章

milk2008hk 發表於 21-1-22 23:31
係咪通常養咁多既都無小朋友?

未必嘅,反而有部分係有自己仔女的家庭會愈養會愈多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

miriam 發表於 21-1-22 14:57
養港短喇

好凶猛
同我隻細個果陣有得揮
細時初初養、成手都花曬
而家1x歲老貓一隻都懶得理我
一直都唔俾人抱

男爵府

701003 發表於 21-1-22 13:32

一萬幾千就買到,多數係求其繁殖出來的英短,易有心臟病!專 ...

其實點分英短定港短,好似張相呢隻係算咩種?thanks.

大宅

回覆樓主:

我兩種也有養,唐貓醒同少病痛好多

水晶宮

畀面勳章

ctsang 發表於 21-1-23 03:56

其實品種係次要,貓被主人愛護,主人被喵睇中 就係完美配搭 圖中貓咪係一隻可愛短毛貓

男爵府

701003 發表於 21-1-23 05:17
其實品種係次要,貓被主人愛護,主人被喵睇中 就係完美配搭 圖中貓咪係一隻可愛短毛貓 :i ...

其實隻貓唔係我嫁,應該係鄰居,成日走黎我居企玩,好鬼痴人,我去邊跟我去邊,我見附近都有幾隻差唔樣又係唔怕人,所以想八下係咩種,好似幾乖咁。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

701003 發表於 21-1-22 13:42
溫馨提示:英短係蒲公英托世,毛飄飄常伴你365日

你講起我記得早排我比較英短同歐短, 有jm 話英短又叫英國甩毛貓.

比較完我偏向想養歐短, 主要因為英短既健康問題. 諗清楚我唔想養貓養到成日諗佢唔知幾時死或者會唔會暴斃.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

701003 發表於 21-1-22 13:42
溫馨提示:英短係蒲公英托世,毛飄飄常伴你365日

so true

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ctsang 發表於 21-1-23 03:56

港短,英短毛厚好多,所以學樓上話齋d毛一屋飄,一路摸一路飛
不過我同意,話之佢火星短!總之痴自己果隻就係最好

王國長老

題外話,姑仔早幾個月領養咗隻三色貓。最近去獸醫度打針,醫生問係咪好曳
我姑仔話你點知㗎
醫生話,我睇過咁多隻三色貓,無一隻係唔曳

做個調查,大家養嘅係咪三色貓特別曳

子爵府

bosch 發表於 21-1-23 08:55
你講起我記得早排我比較英短同歐短, 有jm 話英短又叫英國甩毛貓.

比較完我偏向想養歐短, 主要因 ...

請問英短有什麼健康問題

男爵府

我都想養英短or美短
但唔知點選擇好,領養又要check 勁多野

男爵府

miriam 發表於 21-1-22 14:57
養港短喇

港短?唐花貓?

大宅

701003 發表於 21-1-22 13:54
純種貓想免費領養,全睇耐性及緣份 我曾經係B K送出過多隻純種芝娃娃B B(爸爸係比賽級)、金吉拉 ...

隻布偶好靚

水晶宮

畀面勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-22 14:47
因為我上網睇品種貓好多先天遺傳問題
怕佢地成日病
吾知實際系咪

未必嘅,純種/混種都可以好健康長壽,最緊要不離不棄 養兩隻有個伴都好呀!

首頁

尾頁

跳至