自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

701003 發表於 21-1-24 10:42
玳瑁貓,天生毛色特別,絕對係嗲精托世,叫聲甜美,聲音頻率豐富,眼神溫柔,而且活潑可愛

...

讚成,玳瑁貓樣子很特別但很溫柔。
冇以貌取貓,當幫貓梳毛、剪手指甲,
溫純嘅真係減少主人壓力。

水晶宮

畀面勳章

babychen 發表於 21-1-24 12:34
讚成,玳瑁貓樣子很特別但很溫柔。
冇以貌取貓,當幫貓梳毛、剪手指甲,
溫純嘅真係減少主人壓力。

外國玳瑁貓罕見,好多人喜歡,但華人較喜歡純色/毛色分明的貓

大宅

701003 發表於 21-1-24 13:56
外國玳瑁貓罕見,好多人喜歡,但華人較喜歡純色/毛色分明的貓

想問玳瑁係咪唔同三色貓架?

水晶宮

畀面勳章

violett 發表於 21-1-24 15:23
想問玳瑁係咪唔同三色貓架?

係,玳瑁毛色係亂咁來 多數係深淺不一的黑溝黃

大宅

漱口水 發表於 21-1-23 17:42
例如呢?點樣醒法

佢最叻搵著數,唔會做多餘野。例如開罐罐,其他貓會圍我腳邊團團轉,只有佢一個企定起開餐位,所以佢始終係第一個食到罐罐既。另外一呵完si, 第一時間沖埋黎呼喝我地,話d si好臭,叫我地快d清理。另外佢成日吓另一隻貓,咬人地si 忽,佢會先表現好友善,幫人奶毛,到受害者好享受既時候就咬落去,次次都得程

子爵府

aybaby 發表於 21-1-24 16:45

佢最叻搵著數,唔會做多餘野。例如開罐罐,其他貓會圍我腳邊 ...

最尾果單好奸呀!陰濕猫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Onlok 發表於 21-1-24 07:59
我都想養貓,不求名秊種,但想同佢行下山,30mis左右。,可以嗎?
...

自行衡量....

https://catneng.com/index.php/2020/03/24/take-your-cat-for-a-walk-outside/

https://hd.stheadline.com/life/happyLife/20200707/558759/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E6%B6%88%E8%B2%BB-HappyLife-%E8%AC%9D%E5%88%A9%E6%95%99%E4%BD%A0%E9%BB%9E%E6%94%BE%E8%B2%93

https://trupanion.com/blog/2019/01/cat-leash-walking/

https://www.jacksongalaxy.com/blog/leash-walk-my-cat-ask-the-cat-daddy/

d 外國人會買貓帶放貓, 或者放響花園俾佢地行, 或者去睇獸醫. 你衡量過冇問題, 頂順d奇異目光同埋竊竊私語可以咁做.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-23 12:41
請問英短有什麼健康問題

心臟病. 我舊同事隻英短養左好多年仲健在, 網上亦見有既英短好早猝死.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

bosch 發表於 21-1-24 23:47
自行衡量....

非常有用嘅文章,多謝分享

明白了。
我就係睇到外國多人溜貓

男爵府

Kittymummy 發表於 21-1-22 22:20
養港短啦,佢地真係好可愛架
左邊黃貓仔係哥哥,聰明絕頂,成個人仔咁。右邊係妹妹,但性格港女 ...

妹妹超靚女

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

布偶貓算係咩?朋友最近不約而同有養

伯爵府

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 22:56
how about 英短?

聽講英短比較普遍容易腎有問題。我女同學隻英短腎問題都搞咗好耐直至仙遊。另一個同學隻英短心臟病,養咗唔係好耐就仙遊。

伯爵府

emilylam 發表於 21-1-23 16:52
支持領養

支持,我有幾個朋友都係領養/執/人地唔要比佢。其中一個朋友揀隻最瘦最弱最醜帶返屋企,養養下不知幾靚,成張毯咁。

首頁

尾頁

跳至