自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2021勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 22:59
we r talking cat now

I know. 所以我覺得不需考慮太多,純種又genetically易有不同的病

唐貓好吖

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 22:56
how about 英短?

一萬幾千就買到,多數係求其繁殖出來的英短,易有心臟病!專業breeder會先驗父母DN A,盡量避免產生有遺傳病的小貓,價高
領養代替購買!
養過金吉拉、異短、安哥拉、波斯、英短、布偶及唐貓,依家有五隻英短、一隻金吉拉、三隻唐貓 唐貓一般腸胃強少少,純種貓較易敏感!貓咪性格各異,不能以品種區分!

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 23:14
完全認同
所以現在想了解清楚才下決定

溫馨提示:英短係蒲公英托世,毛飄飄常伴你365日

男爵府

2021勳章

701003 發表於 21-1-22 13:32

一萬幾千就買到,多數係求其繁殖出來的英短,易有心臟病!專 ...

高手在民間

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

701003 發表於 21-1-22 13:32

一萬幾千就買到,多數係求其繁殖出來的英短,易有心臟病!專 ...
9 隻

請受小女子一拜

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-22 13:42
高手在民間

純種貓想免費領養,全睇耐性及緣份 我曾經係B K送出過多隻純種芝娃娃B B(爸爸係比賽級)、金吉拉、異短、布偶、亞拉斯加、西摩、史立沙、貴婦....帖一出就狂收pm,極速送出 有時新主人領養之路好曲折,本想要mix,緣份令佢養到品種貓狗!為你加油!

yanchi2    發表於 21-1-23 08:29

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

miriam 發表於 21-1-22 13:53
9 隻

我以為自己誇張,怎知高處未算高,昨日偶遇一位養18隻貓4隻狗一隻兔兩隻鳥的貴婦人 佩服到呢

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

701003 發表於 21-1-22 13:57
我以為自己誇張,怎知高處未算高,昨日偶遇一位養18隻貓4隻狗一隻兔兩隻鳥的貴婦人 佩服到 ...
我無野講, 閃先

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

701003 發表於 21-1-22 13:54
純種貓想免費領養,全睇耐性及緣份 我曾經係B K送出過多隻純種芝娃娃B B(爸爸係比賽級)、金吉拉 ...

好鍾意粉紅色鼻鼻同咀咀

複式洋房

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 18:34
請問照顧兩者上有沒有分別?
感謝

我表姐有養過唐貓同純種貓,佢話唐貓易養,少d病痛

男爵府

2021勳章

701003 發表於 21-1-22 13:54
純種貓想免費領養,全睇耐性及緣份 我曾經係B K送出過多隻純種芝娃娃B B(爸爸係比賽級)、金吉拉 ...

唐貓是領養
純種識人可送比我

所以我想比較下 才決定養什麼
始終一世

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-22 14:32
唐貓是領養
純種識人可送比我

一齊要!共同成長,一起奴役主人!港短加英短,雙倍樂趣

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我都收養咗2個唐貓,一仔一女。主要係諗住易養同病痛小啲。但呀仔試過2次疴唔到尿,睇醫生要留院果下藥費都好金。但阿女就從未試過睇醫生。

我姐姐養嗰隻純種貓,本身腸胃已經有問題,試糧試咗年幾先令到隻貓貓貓咁易屙。

所以你預返養貓果筆醫藥費,睇一次醫生都好金下。

伯爵府

2021勳章

我鐘意唐貓多,最主要係不想購買及助長繁殖名種貓

公爵府

2021勳章

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 畀面勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 18:34
請問照顧兩者上有沒有分別?
感謝

其實都係貓一隻,(我覺得)品種貓淡定啲,陀地貓很多時怕陌生人一開門匿埋晒。 貓是生命 緣份 唔一定純種就好,我自己揀品種因為貓樣不同,我喜歡頭大眼大的英國短毛 藍貓 金漸層 布偶貓,咁真係很難執喎,我睇小紅書很多人執到靚貓 我都想
◕順其自然啦~♥ ◕

男爵府

2021勳章

kekka 發表於 21-1-22 14:44
其實都係貓一隻,(我覺得)品種貓淡定啲,陀地貓很多時怕陌生人一開門匿埋晒。 貓是生命 緣份 唔一定純種 ...

因為我上網睇品種貓好多先天遺傳問題
怕佢地成日病
吾知實際系咪

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

養咗隻純種貓年半就突然心臟病發,除咗傷心,荷包亦好傷,有得再嚟過令願養唐貓

男爵府

2021勳章

charmingsam 發表於 21-1-22 14:50
養咗隻純種貓年半就突然心臟病發,除咗傷心,荷包亦好傷,有得再嚟過令願養唐貓
...

請問是什麼品種

男爵府

2021勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-22 14:51
請問是什麼品種

英國短毛

首頁
12345...6

尾頁

跳至
熱門主題
我好想死 ... 2 3 4 5 6 .. 8
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊