自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

禁止訪問

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

反正你都請工人你又可以話事緊係住自己媽媽個到啦!去你99個度你一定後悔c,自己阿媽話唔幫湊但有事幫下手都會掛?去你99到除左樓平d仲有咩優點先?

男爵府

回覆樓主:

雖然煩,但有多個幫手睇下放心d。小朋友大d要返學又多突發事件,有時工人處理又唔放心

大宅

Nbs 發表於 21-1-21 20:28
我同我媽住好近
即使有工人,工人要做家務,或星期日放假,或有時接送下小朋友,我父母都可以幫手睇住我女 ...

同意你的分析
我係人亞媽,當然想亞女近我,但針對樓主情況,我也贊成住近奶奶,始終以小朋友為中心。所以好認同你。

子爵府

櫻月 發表於 21-1-21 20:05
奶奶肯湊B,之前老公家姐個B都係佢湊得好好,但有時佢煩煩地,好多野問,成日叫我煮D咩比老公。不過如果住 ...

哇... 晚晚返99屋企食飯? 咪搞我!

我可能會揀校網,唔一定揀近媽媽... 但如果一定只選99/媽媽,一定係近自己媽媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

櫻月 發表於 21-1-21 19:48
租約差不多完,打算買樓自住。住近呀媽或奶奶其中一方。
呀媽不會幫手湊孫,自己有工人。
奶奶願意湊孫,但 ...

我會住近返工地點 學下自己獨立。

大宅

兩個都唔揀,揀校網.

香港地有幾大,西環去上水一天一地自己揸車都係45分鐘. 駛乜話近亞媽就方便d.

你媽咪又講明唔幫你湊B, 近佢冇意思. 如你揀近媽咪,又冇理由要奶奶突登遠咗離幫你睇B. 一陣佢諗到你又要近你媽,但又要我幫,到時唔幫你,你得唔得先? 但我都覺得唔好近奶奶

所以避免得失老公同奶奶,兩邊都唔好用近邊個做指標.

珍珠宮

櫻月 發表於 21-1-21 20:11
我阿媽已講晤湊B的了
你媽好聰明,唔凑bb

珍珠宮

回覆樓主:

未有b都feel到99煩
生咗應該煩100倍
都係揀自己媽咪啦

侯爵府

阿媽唔幫手
得返奶奶

公爵府

牛年勳章

我自己经驗

有需要時,近媽媽就一叫即到

男爵府

虎到金來勳章

一定係近自己亞媽,我哋兩屋苑好近,經常一齊食飯,平時自己湊小朋友,但有需要時,我媽都會幫手睇住小朋友,我冇後悔當初決定

珍珠宮

回覆樓主:

如真係樓主奶奶咁抵得諗,揍b仲煮埋飯你食。樓主感恩啦
自己亞媽講已明唔湊,樓主唔好勉強,否則影響感情,你搬近佢,你媽又會好大壓力,到時幫唔到手會內疚 ,你兩公婆會好辛苦,你老公第日亦會埋怨你,影響兩公婆感情,我係過來人。

珍珠宮

回覆樓主:

續:
我而家做左人亞媽,明白我媽點解唔想湊孫,因為真係好大責任好困身,佢辛苦多年老左只想過寧靜生活,原來我個時比左好多麻煩同擔憂佢。講緊我媽同我爸兩個一斉湊,只係幫我係我返工時段睇湊我b, 我6點幾放在工即湊走,唔會係佢度食飯,唔使幫b 冲凉,b 奶粉奶樽我朝朝分好奶粉格同清潔好先比佢,晚晚我收回bb整污糟嘅衣服返去洗,第2朝攞乾淨嘅比佢。
當時係我囈我媽幫我湊,我同媽只係住隔離座,我前奶奶好想湊我都唔比佢湊,所以我對媽唔敢有要求,亦唔敢同前夫呻,自己選擇,自己食返晒。
所以樓主諗住亞媽點都會幫手嘅時候,先同媽媽溝通左先,一句講晒,勉強冇幸福

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

你番工呀? 如果奶奶煩煩地 咁緊係唔好自己拎問題,你EQ高唔高?

你番工所以要佢幫手湊?

咁你老公呢?冇所謂呀?

伯爵府

櫻月 發表於 21-1-21 19:48
租約差不多完,打算買樓自住。住近呀媽或奶奶其中一方。
呀媽不會幫手湊孫,自己有工人。
奶奶願意湊孫,但 ...

心所向應該自己媽咪。
但你也許作長远少少打算,那個較有利D。
我個人就自己媽咪(因佢乜都識/願意),但見得多一樣系"常鵝",我爸就係指揮軍

大宅

回覆樓主:

既然樓主有請工人,一定選擇近娘家,雖然婆婆話唔會湊孫,但我諗如果你有突發事情,佢應該會幫忙,(除非關係好差),而99就間唔中返去食下飯囉,一家便宜兩家著。

公爵府

小朋友有疼愛佢嘅長輩照顧,好過淨係靠工人。

你奶奶煩煩地,老人家十之八九都係咁。除咗呢點,佢有冇單打你?講你壞話?同你搶老公?「煩煩地」唔係十惡不赦,唔駛咁大反應。

你老公話想每晚回奶奶食飯。如果奶奶儘心儘力湊孫,每晚同奶奶食飯都算合理。如果你唔想每晚,咪坦白同老公講囉,或者佢肯呢?如果佢好堅持,(除非佢係媽寶),否則你可能要檢討一下點解老公寧願每晚回奶奶食飯。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

櫻月 發表於 21-1-21 20:05
奶奶肯湊B,之前老公家姐個B都係佢湊得好好,但有時佢煩煩地,好多野問,成日叫我煮D咩比老公。不過如果住 ...
重點係,之前個孫係佢個女嘅小朋友;而家呢個孫係佢媳婦個小朋友喎。

但如果你奶奶係好好心地嘅另計。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

waic 發表於 21-1-22 07:54
如真係樓主奶奶咁抵得諗,揍b仲煮埋飯你食。樓主感恩啦
自己亞媽講已明唔湊,樓主唔好勉強,否 ...
其實媽嗎講明唔凑孫,有時只係唔想個女難做。因為費事比99話外母乜都霸哂。

所以比我一定近阿媽。

首頁
23456...7

尾頁

跳至