自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/577678/%E6%88%B6%E6%88%B6%E9%80%81%E7%B5%82%E6%AD%A2%E6%8B%92%E5%8D%B0%E5%B7%B4%E8%A3%94%E5%A4%96%E8%B3%A3%E5%93%A1%E9%80%81%E9%A4%90%E9%A1%A7%E5%AE%A2%E8%B3%AC%E6%88%B6-%E5%B9%B3%E6%A9%9F%E6%9C%83-%E5%B8%82%E6%B0%91%E6%BC%B8%E5%A4%B1%E5%8C%85%E5%AE%B9#media_video_id=8155988b-e112-4184-a4f6-a70c12032867
本港新冠肺炎疫情持續,社會上偶爾出現指責的聲音,如認為某部分群體抗疫不力。油尖旺區議員、民主派的陳嘉朗今晚(21日)在Facebook指,有戶戶送(Deliveroo)客戶在附註要求,不接受印度裔及巴基斯坦裔居民處理其外賣訂單。其後戶戶送回應,已永久終止該名顧客的賬戶,重申對任何種族歧視採取零容忍政策,強調「絕對不能接受此等言論。」

平等機會委員會主席朱敏健今日亦撰文提到少數族裔,指對確診者污名化,甚至標籤和指責是不公平,只會加深社會的鴻溝和加劇矛盾。他憶述兩個月前油麻地火災中,不乏港人仍願意與少數群體互相扶持,認為團結力量和同理心是無分種族,攜手抗疫才是明智之舉。

大宅

朋友租了個單位比印度人,一家三口加嫲嫲加工人。男租客是公司高層。成間屋也有味道,食物味、香料味。
浴室D去水位也塞了,因為女士很長頭髮,又不懂得格住啲頭髮,洗頭時啲頭髮落曬去去水位,全部塞晒。跟住又話櫥櫃壞,又話電器壞....

好得人驚。

大宅

Fishbbmama 發表於 21-1-22 12:50
我估可免則免
我自己租比人, 有agent 問有印度藉客人想租, 仲可以即時起租, 同C6商量佢即時say no, 話印 ...

咁最後你有無同業主租呢個單位

大宅

回覆樓主:

間屋既鄰居同樓下會日日咀咒個業主,正如我成日個心問侯樓上個業主,租俾咁嘈既人。

複式洋房

靜係諗到陣味都已經頂唔順... 好難想像陣味點樣入哂屋

大宅

Nevaeh72 發表於 21-1-22 13:26
間屋既鄰居同樓下會日日咀咒個業主,正如我成日個心問侯樓上個業主,租俾咁嘈既人。
...

我唔想俾人詛咒呀

子爵府

我業主之後有另一間屋租過俾印巴藉人士,佢話唔係歧視,但絕對唔會再租俾佢哋

明明當初一家四口租,結果愈來愈多人出入,後尾發現租客收租金分租,瞓廳都有,完死約即趕佢哋走,收番間屋又污糟又多小強

伯爵府

回覆樓主:

工作接觸南亞,父母都努力工作,間屋算企理

伯爵府

wannabe118 發表於 21-1-22 13:12

我覺得最好係做金融年輕一輩果類,果d好多都係外國讀書 ...

我做金融,以前間公司都有幾個印度人,日日lunch喺pantry食咖哩,陣味未行到pantry 已經攻晒出嚟。入到pantry要閉氣。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

不考慮!我以前隔離屋(村屋)係印籍兩夫婦及B B住,初期無乜野好正常,自從上一輩4大長老車輪轉到港探親之後,就十分擾鄰

子爵府

loveannis 發表於 21-1-22 13:25
咁最後你有無同業主租呢個單位

有呀, 因為佢個offer平開價平15%, 間屋仲全新裝修, 而家算係比2房價錢, 3.5房享受

男爵府

千萬唔好,我娘家果度其中一間租左比印巴黎籍,兩房單位,開頭話四個,點知住左十個,噪音又不特只,成條走廊都咖喱味,而且佢哋嗰啲細路男仔正值青春期,成日喺間屋大聲講大聲笑,神憎鬼厭

侯爵府

唔係歧視,以前住過,同層有一家印度人,真係成層樓都好重咖喱味,但其他就無咩問題,都好nice

珍珠宮

karen125 發表於 21-1-22 10:26
租金6萬幾,JM真有錢,間屋市值過4千萬

05年買唔駛一千萬

珍珠宮

andyman 發表於 21-1-22 10:35
煮食固然之有味, 但佢地個身體亦會自然散發好大陣香料味。

個種味係會入牆

珍珠宮

wannabe118 發表於 21-1-22 11:43
咁佢地本身有無好大陣體味?我通常覺得無乜味的咁應該食得清淡d
...

睇屋個時唔覺身上好重味,但收樓時

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係c奶 發表於 21-1-22 15:03
睇屋個時唔覺身上好重味,但收樓時

其實中國老一輩北方人都好重蒜味,唔開口講野都聞到。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

虎到金來勳章

以前对面单位500呎左右,住左10几人,晚晚半夜嘈交,好大聲

大宅

loveannis 發表於 21-1-22 13:27
我唔想俾人詛咒呀

幾個朋友承上手印度人租嘅樓盤,不約而同屋企超多曱由,叫業主揾人殺曱由,都衹係減少唔係死曬。我估主要原因係經常多油煑食,曱由最鍾意。佢地多家庭聚會,所以有時會幾噪。

伯爵府

地產代理話香港業主大多唔會俾南亞人士

首頁

尾頁

跳至