在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

見到‘家用比幾錢先足夠’個討論,我都想代分享下自己嘅經歷
屋企成員 我,老公,仲有2個仔,和老公結婚2x年,多年來沒有任何私己錢,可以對天發誓,直至7個月前開始返全職,才有自己的儲蓄,財政大權在老公,老公戶口沒有我名,我亦不知道入面有幾錢,密碼係幾多,相反,我嘅戶口,老公知道有幾多,密碼和網上密碼都知道。

‘家用比幾錢先足夠’位主角,每個月有8000家用,大家都留言話唔夠用,計完條數我都認為係唔夠,而我每個月只有3000家用,係呢幾個月先加到3000,7個月前都仲係2000/2500,另外加一張信用卡,老公負責找數,信用卡嘅用途只係在超級市場買嘢俾錢用。

我每日都儘量用少d錢去買日常所需嘅食物了,每日都係1830先落街市買,因為個陣係最平,3000家用每日只可以用100要滿足4個人嘅伙食,真係一個難題,連菲傭人工都有4字或5字頭。

真心請教各位,認為幾錢家用才算合理,不需要有多餘錢剩,只係滿足4人家庭

珊瑚宮

2021勳章

大西北mama 發表於 21-1-22 03:00
3000家用每日只可以用100要滿足4個人嘅伙食, ...

咁不如分享下你慳家的心得比大家參考下.

洋房

屋企成員 我,老公,仲有2個仔,和老公結婚2x ...

咁樓主要先講清楚「家用」包啲咩?「滿足4人家庭」啲咩?
如果只係在家煮食(唔包日用品,娛樂,衫褲鞋襪等),樓主有3000現金加一張信用卡,理論上可以話夠。如果唔想同老公講錢(失感情), 我就會絕大部份嘅食材都喺超市(用卡) 買,有時用現金喺街市買下蔬菜,生果,海鮮,麵包等。

公爵府

2021勳章

屋企成員 我,老公,仲有2個仔,和老公結婚2x ...
哇,係好似飾演古代的老婆...

你可以計下你要支出D咩,買餸洗唔洗甘慳.!! 甘7:30-8:00再平D,菜10元2斤...有時食唔好甘克薄自己...如HK$100,唔係唔得,加D罐頭野...你老公好弧寒...

公爵府

2021勳章

nice2021 發表於 21-2-7 23:12
咁樓主要先講清楚「家用」包啲咩?「滿足4人家庭」啲咩?
如果只係在家煮食(唔包日用品,娛樂,衫褲鞋襪等 ...
如包埋日用品,娛樂,衫褲鞋襪,水,電,煤,起碼15000元

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

$1000/星期(其實得6日)比工人姐姐買送, 主要煮晚餐... (連米, 油等等), 星期日就另計...

侯爵府

2021勳章

人人情況不同。你咪試下記帳,記完就比你老公知下支出情況。

男爵府

2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

有信用咭有冇限用幾多?每區唔同,我真試過臨收工菜價5元3份,5點幾就10元3份。凍肉佳寶10幾蚊有豬扒,腩肉,雞扒我見過16蚊份4塊。早餐食麥皮都平,方包查醬都唔貴

複式洋房

我一萬家用,比了五千兩女作零用,實則5000...
要包埋隔月比的水,電,煤及買餸費用...好彩唔洗包屋租...包埋屋租一個月一萬跟本唔夠用...
而家唔包屋租,都每月會超支一至兩千元....

大宅

回覆 大西北mama 的帖子

兩萬元包一家四口一日三餐,水果,油,米及自己零用

複式洋房

回覆樓主:

我c6出所有開支,如水電煤上網。小朋友校車,學習費用。
佢出信用卡我買野,主要買餸,屋企野同細路野。
再每月比3500我。有時我少用現金,會叫佢下月唔洗比我。

抱歉,岩岩睇返,我係全職主婦

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊