0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2021勳章

BB35週5,體重1950g,出世12日,一日8餐3個鐘一餐,每餐整60ml, 大部分只食到30-45左右,每次都要食足一個鐘,有冇咩方法改善,已經有不斷掃風,我擔心BB體重追吾到 bb食奶成日都覺得 佢好快攰 已經無力再食甘,可以 點算

大宅

2021勳章

YoTai 發表於 21-1-22 07:40
BB35週5,體重1950g,出世12日,一日8餐3個鐘一餐,每餐整60ml, 大部分只食到30-45左右,每次都要食足一個 ...

食量好正常喔 我b即使足月出世 頭10日都係飲20-30,頭半個月就50 初初係要喂一個鐘

複式洋房

2021勳章

lingling66 發表於 21-1-22 09:24
食量好正常喔 我b即使足月出世 頭10日都係飲20-30,頭半個月就50 初初係要喂一個鐘
...

因為我出院嗰陣時姑娘叫我三個鐘頭一次, 每次一定要有50ml, 因為佢喺醫院飲緊50ml, 不過出院之後 返屋企都飲吾到,所以擔心 我係飲奶粉既,你b飲人奶嗎

大宅

2021勳章

YoTai 發表於 21-1-22 09:27
因為我出院嗰陣時姑娘叫我三個鐘頭一次, 每次一定要有50ml, 因為佢喺醫院飲緊50ml, 不過出院之後 返屋企 ...

我b都係飲奶粉
佢滿月飲90 已經比兒科醫生主任話佢飲得多 醫生話滿月飲70左右都合格 有條式計返佢體重相對既奶量
不過你儘量喂 佢會愈食愈快 初初要一個小時 慢慢會快返 初生訓得多係正常 起碼訓20個鐘 只要黃疸正常 大小便分量正常就得 滿月前要叫佢起身飲奶 適當時要敲下奶樽 彈下腳板底等佢清醒d

複式洋房

2021勳章

lingling66 發表於 21-1-22 09:43
我b都係飲奶粉
佢滿月飲90 已經比兒科醫生主任話佢飲得多 醫生話滿月飲70左右都合格 有條式計返佢體重相對 ...

好的(emoji)(emoji)

別墅

2021勳章

我覺得食量正常,唔洗太擔心嘅,最緊要係bb吸收得好。我個b食aptamil essensis hmo近似初乳,腸胃吸收得好,而家生長線都追得到!

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

bb 似唔吸收喎1.92kg 重輕過出院

阿女都係早產
佢要有 2.25kg 先可以出院

別墅

2021勳章

我既都係早產b, 有黃,我開頭每2個鐘一餐,30 ml慢慢上,而家4個月都係4安度,3個鐘一次,有時飲得3安。

之前滿月後成日嘔奶,係嘔哂成餐嗰隻

但體重有上升,只不過 最低條線

大宅

2021勳章

BB35週5,體重1950g,出世12日,一日8餐3個鐘一餐,每餐整60ml, 大部分只食到30-45左右,每次都要食足一個 ...

我b都係35周,依家49日人仔,出院時每餐70ml食7餐,我就冇聽醫院講3個鐘餵一次,陪月教bb餓到喊先食,短短廿幾日亞b已經加到160ml,體重都重了3磅

複式洋房

如果飲唔到多,或者可以試下飲d營養豐富d嘅奶粉增強返,應該有幫助

複式洋房

2021勳章

你試下隻enfinitas,呢隻我都識個早產b飲佢,重得幾快下

複式洋房

會唔會係冇力啜奶咀?但由出世到宜家都係用同一隻樽同奶咀?一係試下有冇d再易啜d既咀睇下有冇用?不過其實佢都唔係真係食得特別少既,睇下下次番健康院姑娘點講?

別墅

2021勳章

我同你情況一樣,12月中出世,得1.9kg,醫院飲到50ml 8餐,返到屋企最多飲到30-40,有時仲少,仲要不停掃不停飲,飲成個幾至兩個鐘,佢根本唔太識啜,你可能個奶咀個洞要大少少先,醫院姑娘教,我bb而家個半月,佢飲得好好,不過都係飲唔到3安,但明顯重左,我初時都好驚,已經咁輕,中食唔得多,佢始終早少少出左來,但慢慢佢會食到,放心

別墅

2021勳章

我bb係36週出世~~~所以好明白你而家心情

大宅

2021勳章

我b都係早產 但未出院 家陣都係55ml一餐 一日7餐咁 佢吮得唔係好好

大宅

2021勳章

試下少食多餐,囡囡食開illuma,佢入面有hmo同mos,對腸胃都有幫助

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊