自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章 2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 14:53
謝謝各位意見
剛剛我已經同我細佬講唔教啦
叫佢自己搵私補幫手

建議你唔好幫佢搵老師,交返比佢搵,佢地自己教又好咩都好,交反個責任比佢地。父母責任無得外判㗎!佢問你意見就講個方法佢知,唔係幫佢請/mon 個老師。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

2021勳章

bkmimi 發表於 21-1-22 15:02

其實讀書唔叻,唔一定係讀寫障礙,現代人經常容易標籤小朋友 ...

小朋友跟唔上都好易放棄,佢地心諗都唔識就唔做。
我細女成日做過的都唔記得。佢要好密集式的操練。每個小朋友用的方法都唔同。
我大女跟學校的方法,我只要再提提佢就pick up 到。
細女五年級最後都要去Kumon 日日操先記得乘數表。
記住,佢打機都好叻架。所以打機還打機,讀書還讀書。

伯爵府

2021勳章

five555 發表於 21-1-22 10:49
你唔好再幫他教了,他唔多謝唔欣賞仲話你唔識,由他自己負責啦,他們才是父母,懶的其實是他們!
...

認同,我同老公未有小朋友前晚晚上99屋企食飯,因為佢阿哥個小朋友被放養係99屋企,我哋會幫手教小朋友功課,我老公當佢女教埋佢品德,有次佢阿哥唔領情仲發脾氣爆我老公多事,叫佢以後唔好理,我老公以後就冇理亦唔比我理。其實教小朋友要好有耐性好有心機,如果不被欣賞,真係寧願唔教,小朋友又唔係自己。

伯爵府

2021勳章

小朋友係你細佬,應該比返責任佢哋兩公婆,大把人要返工,都係咁樣照顧小朋友同教功課。

伯爵府

2021勳章 育兒性格勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 14:53
謝謝各位意見
剛剛我已經同我細佬講唔教啦
叫佢自己搵私補幫手

樓主你都係唔好幫佢哋搵補習老師。
到時教唔好個仔,又瀨你唔知搵啲乜嘢人教佢個仔。

水晶宮

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:38

除左上堂學習,其他就無問題

小一就打機, 仲邊坐得定聽書做功課?! 叫你細佬停個仔打機, 用d 時間同佢補功課啦。

大宅

2021勳章

其實小朋友資質如何,父母點會唔知,幼稚園三年+小一,完全無跟過功課,老師無比過意見?
小一單位數都計唔掂,有無問題我唔知,但父母真係可以完全唔理真係理解唔到
朋友女女小一,平時放工小朋友都訓左,但一定會每日都檢查一下書包,有無完成功課,有無做錯,點會唔知自己小朋友進度
你無謂同佢地拗啦,幫到幾多就幾多十以內加減教佢數手指可能會易理解d。

珍珠宮

2021勳章

有無研究過學校岩唔岩佢讀? 有d 2 3線小學,對閱讀有問題既學生支援好好。

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章

住邊區?
揾功課班長期進補

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

要睇佢幼稚園3年係咪勁hea先,如果係,真係文盲咁上小一,再加無學返,就同讀障無關係。如果之前3年都唔跟一跟,點可能用幾個月追到3年既野

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

樓主現在唔補是明智的,孩子未必是讀障,可能以前讀happy幼稚園,加上K3沒有太多實體課,家中又Happy慣,時常打機會令專注力大減,減低學習興趣,不是我說,是專家說,小一幾個月實體課,又變zoom,才導致孩子跟底差的原因,這不是一時三刻能夠解決問題,除了加強孩子的學習時間,家庭生活習慣也要改變,看情況,樓主的細佬一家不想改變,就放工之後睇功課都做唔到,何況改變生活模式,每晚跟功課,默幾個詞語,說故事,周六日犧牲自己娛樂休息時間,做練習,這個不改變,孩子成績不會好起來,從來沒有懶惰的孩子,只有懶惰的父母。

伯爵府

2021勳章

birdbird 發表於 21-1-23 01:17
小一就打機, 仲邊坐得定聽書做功課?! 叫你細佬停個仔打機, 用d 時間同佢補功課啦。
...

我都想講,點會小一就比佢打機。

子爵府

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:17
昨天老師打俾我細佬,話佢考試中英數都唔合格,個成績應該升唔到班

我細佬早幾個月前已經叫我幫忙教下佢

如果咁都唔得

讀障 學習障礙 自閉功能之類

大宅

2021勳章

昨天老師打俾我細佬,話佢考試中英數都唔合格,個成績應該升唔到班

我小朋友一年級都係好差、科科紅 、默書唔合格
下學期有明顯進步、但老師都叫佢留、因平均分差少少合格,我覺得佢進步中⋯所以比佢試升、到而家小三已考到級中間、但我同佢都付出左好大努力,小一其實都要適應。

大宅

2021勳章

QQee 發表於 21-1-22 10:22
小一不是 中一,你細佬弟婦是文盲?
放工唔教得?

咪係囉,兩公婆返工不是理由,大把人係咁。真係忙到無時間,就努力揾錢請補習,唔好多多籍口。

翡翠宮

2021勳章

其實留級好小事,讀多年有返d信心再讀上去,唔好比太大壓力個細路啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊