自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

昨天老師打俾我細佬,話佢考試中英數都唔合格,個成績應該升唔到班

我細佬早幾個月前已經叫我幫忙教下佢
因為佢話zoom上堂佢個囝完全唔專心,佢地2公婆要返工,得婆婆睇住佢
,得出來個結果係完全唔識

其實佢個level真係好差,我3個月前已經幫佢補習,發覺佢計數單數(+同 -)都唔識,重要用手指同埋劃圓圈先識小小,好簡單既數學文字題完全唔讀出來
,中文簡單閱讀理解又無完全唔識,教左3個月都係咁,我開始懷疑佢有閱讀障礙,佢個囝根本跟唔到學校個進度,但我又唔敢同我細佬講佢有問題,因為佢成日講佢個囝係懶,但好聰明,所以成績咁差

唉,我都唔知點幫佢

公爵府

2024勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:17
昨天老師打俾我細佬,話佢考試中英數都唔合格,個成績應該升唔到班

係咪閱讀障礙, 佢老師應該知, 去學校同老師了解下, 如果係有問題由老師同你細佬講會好好多

RAA    發表於 21-1-22 10:35

子爵府

留級是為佢好,學校每個留級位都好珍貴。如果學校衰,就不是叫他留級,而是勸退。

男爵府

吸收同理解能力差,要搵人跟好貼,日日清先得,一星期補習一兩次未必搞得掂,慢慢執番好搞番好個底,第二第三年應該會好番啲,另事實網課都係一個影響,幼稚園上小學一嚿飯咁,如果之前係happy school更加跟唔到,聽唔明於是就冇心機聽,惡性循環

子爵府

小一不是 中一,你細佬弟婦是文盲?
放工唔教得?

子爵府

放工唔教得?

珍珠宮

一年級都要留班
再換個方法教下佢啦,我記得以前教小一小二都有呢個問題。但突破佐,小朋友知道讀書係要俾少少耐性心機去記,就會好少少

男爵府

虎到金來勳章

回覆 rebecca0113 的帖子

我姪女讀2年級,依家乘法都學完,計加減法仲用手指數,不過姪女真係懶,唔肯背和唔肯做功課。我都想佢留班,因為真係無乜學到嘢,同埋上ZOOM時佢都完全唔入腦,又成日走來走去。

大宅

回覆樓主:

先同老師了解下,如果一般津校,應該有小一及早適別的。

另外,9月到11月都有返過下學的,老師叫接觸過學生,應該有d「底」。

同時都可以同細佬講下佢小朋友情況,如果真係懶,父母應該諗下辦法,而家搞唔掂,將來更難搞。

珍珠宮

同埋,你日日幫佢補?定係一個星期一兩日,每次補幾耐?
咁細小朋友每次唔可以補太耐,補20分鐘,休息5分鐘等佢回一回氣。佢先有耐性繼續。要俾好多腦性教,否則小朋友潛意識會反抗,唔會學到好多野
你細佬佢地都有責任,佢地放工唔可以教下?一齊讀下故事書,認字都要啦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

父母放工後完全唔理?如果有出手教過,應知個仔咩料咩資質,叫佢地搵私補la!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

QQee 發表於 21-1-22 10:22
放工唔教得?

佢哋放工返到屋企都7-8點,食得飯沖完涼都已經好夜,加上佢地覺得小一唔需要個小朋友咁辛苦,所以都無咩點理佢的進度,到左老師warn佢地先知原來佢個囝咁差

珍珠宮

個位數+/-都唔識?唔係呀嘛。咁佢嘅「聰明」係表現喺啲咩地方??

珍珠宮

係咪細仔?

珍珠宮

annakit 發表於 21-1-22 10:20
係咪閱讀障礙, 佢老師應該知, 去學校同老師了解下, 如果係有問題由老師同你細佬講會好好多
...

我細佬就係同老師講佢個囝係懶惰,所以成績咁差

水晶宮

我諗係讀寫障礙
,正常老師會發現,
但小一無返過學咁制,老師發現唔到,

去評估下.

琥珀宮

咁快知道要留級,唔係6月先知咩

男爵府

回覆 rebecca0113 的帖子

唉…zomm真係學習成效麻麻本身我囡二年級,一年級仲如常返學都睇到英數較弱

放學做功課再教考試再重點溫都勉強得

依家zoom見到老師又hand機又得15-20分鐘又點名,係直接讀完課本啲內容就完

之後所有功課係要自己教返,教佢佢又識喎..證明佢真係遊白雲同懶。又心散

再zoom落去都唔知點算

珍珠宮

Moti 發表於 21-1-22 10:32
個位數+/-都唔識?唔係呀嘛。咁佢嘅「聰明」係表現喺啲咩地方??

除左上堂學習,其他就無問題
例如自己玩完的玩具會自己執返
打機好勁(我細佬講)
同佢講佢有興趣既話題佢會完全記到
但一教到學校嘅中英數就全軍覆沒

珍珠宮

mandy952 發表於 21-1-22 10:35
咁快知道要留級,唔係6月先知咩

就係剛剛考完上學期試全部都唔合格,重係得10-20分果隻
所以老師warn定佢先

首頁
12345...9

尾頁

跳至