自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

five555 發表於 21-1-22 10:49
你唔好再幫他教了,他唔多謝唔欣賞仲話你唔識,由他自己負責啦,他們才是父母,懶的其實是他們!
...

有時抵幫就盡力協助
吾抵幫你不斷扶都冇用

伯爵府

好媽媽勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:38

除左上堂學習,其他就無問題

如果咁就叫叻,其實香港無學生蠢啦。
當然,學習方法可以先改進下,睇下有無進步。反正都要留班,不如再由K3既課程開始,睇下有無改善。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

milkteabb 發表於 21-1-22 10:56
如果跟唔上, 應該唔會到考試先知wo.. 雖然e家係zoom, 但一般小學都仍然要做同交功課...平日做功課應該都會 ...

我估老師應該一早睇到,只係而家先開聲要留班。

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主:

我個仔係 happy 幼稚園上傳統小學,佢都有好多適應問題,老師話佢有學障,時不時投訴,要上學校社工幫佢安排嘅中文寫字班,我地當時覺得佢唔係學障,不過為求安心,亦擔心錯過治療機會,帶佢去協康檢查,turn out 唔係學障。我以前返工好忙,好夜返屋企,除咗外判補習,都好貼身陪讀,最少每日都有同佢跟讀書嘅嘢,自己食飯都放埋一邊先。

我都有一兩個侄仔侄女有些少發展慢/學習問題,佢地父母經常叫我同我個仔去教,我都提議過佢地去檢查,不過佢地父母好抗拒。呢 d 情況,父母角色先最重要,其他人可以做嘅嘢好有限,你試吓溫婉 d 請細佬帶小朋友做「身體檢查」。

子爵府

2024年龍年勳章

過來人經驗: 成績好係因為佢既仔女聰明,唔關你事。成績唔好係因為你唔識教
好彩已經冇收錢,做義工仲要俾人話,我直接講冇時間請你另請名師啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

講真,小一真係一舊飯來的。返學校會多抄寫,默書, 練習, 互動教學咁

ZOOM 的節奏HEA...又無咗默書/ 功課.......

聽番老師講...小二而家都係舊飯咁 (即上年小一不時停學+ ZOOM上堂模式)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:45
咪就係
其實旁人最清楚
我都曾經暗示過佢個仔可能有啲問題
叫佢地自己教番... 佢邊到睇到個仔聰明?

公爵府

2024勳章

咪就係
其實旁人最清楚

你細佬唔接受現實反而害左個小朋友,因材施教先最重要, 我有朋友個仔讀一線學校有讀寫障礙, 小2時直接被勸退,後搵到一間2線讀,上年都入左間band 1中學

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主:

可以輕輕提吓細佬,聰明 IQ 高唔等於有好嘅學術表現,問題唔係只係勤力定懶,睇吓佢聽到幾多入耳。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

咪就係
其實旁人最清楚

同佢講你冇本事教囉!特殊教育要讀過至識教的

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得有ADHD / 讀障,上個post我都有覆你真係無咩可能正常小一程度,教咗三個月都唔識簡單加減同數月份星期

不過你細佬弟婦都好唔掂,緊張自己個仔成續又唔自己教,呢度大把雙職父母放工要跟功課溫書,要返工唔係藉口。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

咁好老實,如果事主父母單憑呢D 野就話小朋友「聰明」, 呢對父母資質好極有限。
sorry 樓主, 事主係你細老, 5好介意。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

學校肯俾學生係好事
就咁睇係樓主細佬要了解個仔問題係邊,然後搵方法幫佢,依家網課,大人上網課都要經歷過載幾年校園生活先懂自主學習,更何況一個幼稚園都未畢業就要直升上小一既小朋友,學校俾佢repeat係好事,我都想我仔女舊年6年班可以repeat
龍鳳媽

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係樓主你就抽身而退!交番個波俾佢父母!

翡翠宮

牛年勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:40
就係剛剛考完上學期試全部都唔合格,重係得10-20分果隻
所以老師warn定佢先
...

10-20分真係超級差,可能老師咁多年都無見過咁低分所以先明言會留班。

留班未必唔好,打好個底,亦令細佬面對現實,肯去驗下個仔係咪SEN。

BTW,唔好幫不負責任既父母教仔啦,盞激心,教得好都無人多謝你。佢哋覺得本身個仔就好聰明,係你唔識教。

侯爵府

今年小一學生好慘,根本冇乜返過學,老師zoom當教咗,成效有幾多個個小朋友都唔同,我諗個小朋友幾方面拉低左佢,第一因為上zoom,第二因為家長又唔理唔跟,第三應該小朋友資質,我諗佢哋每樣嘢每日由頭自己教過點都唔會得10分20分

伯爵府

好媽媽勳章

唔好以為打機叻就等於聰明,只係佢花心思同時間去打機,而無用時間去學習,亦唔好只話懶,係要管理同分配好學習同玩嘅時間,仲要家長都需要跟貼d
小一都係剛開始,可以嘅話就快d 同佢父母坦白傾下,時間好快過,上到小三四d 嘢會深好多,到時想追都難

公爵府

Jessicawong818 發表於 21-1-22 10:23
回覆 rebecca0113 的帖子

我姪女讀2年級,依家乘法都學完,計加減法仲用手指數,不過姪女真係懶,唔肯背和 ...

咁數手指唔係一個問題,起碼識,我到依家都係數手指,我連個位對個位都心算唔到,到中學就用計數機,咩方法唔緊要,最緊要係計得快同岩
阿仔都小二,我成日話阿仔心算好叻,媽媽我仲數緊手指
但樓主個case係小朋友未有加減concept, 有難度…

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

咪就係
其實旁人最清楚

我識有個又係小一留班, 佢媽覺得學校針對佢個女
其實比你留仲點會係針對
科科得10零廿分, 佢父母都話佢係懶
學校又深, 同個女能力無關係喎
因為佢父母話佢玩果陣好清醒喎
救命