自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

閱讀障礙...小一仲有得搞,
不過要有耐性 日日同佢睇書 日日溫..又唔係 3,4個鐘不停咁溫
行行下街可以當玩咁問下佢呢個字, 果個字, 帶佢去超市叫佢幫下手 睇下幾多錢..其實佢地會願意學, 因為佢地想幫到你地手
買D小字既 閱讀理解比佢地睇, 比較易既填充比佢地做
等佢地有成功感
慢慢佢就會識返多D字

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:45
咪就係
其實旁人最清楚
我都曾經暗示過佢個仔可能有啲問題
我哥個仔, 我由佢 K.2 不停叫佢去 check 叫到我都煩, 最終 P.2 由學校一野搞掂, 仲要係好經典, 非常極速地去精神科做評估, 最重要係排期極快, 好短時間入埋組...........

佢個仔既問題.....兩公婆都唔理.......一個就玩拔苗助長, 一個就縱到出汁..........

你細佬肯聽就聽, 唔聽你由得佢喇, 但唔好插手落去教, 我真係試過中晒招

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

牛年勳章 2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:17
昨天老師打俾我細佬,話佢考試中英數都唔合格,個成績應該升唔到班

我細佬早幾個月前已經叫我幫忙教下佢

聰明但懶惰嘅小朋友,成績未必頂尖,但都會在中游位置,一定唔會太低。尤其初小課程都係好基礎,老實講,聰明學生懶懶哋都過到骨。

如果佢聰明都得到咁嘅成績,叫你細佬唔好浪費個仔嘅時間,必須盡早搵出原因,尋求專業協助。

子爵府

2021勳章

10分20分,唔叫你出校已好彩。
我女同學仔話80分都收學校通知要留意。
有得留就再幫下佢。如果你有時間平日下午幫下啦。
好似我咁,得我一個,老公長期係大陸工作,我收工回去快都7點。只係幫佢對有冇做齊功課,學校好多功課要電腦做所以要我係度幫佢先做到。搞完有時都8,9點要瞓。真係冇時間溫書,只有星期六日。
如果你真係有心幫,就幫埋依半個學期睇下有冇幫助啦。

大宅

我自己兩個小朋友,
學校宜家日日zoom,我自己晚晚跟,
再加一星期一次補習。
學校zoom真係幫助不大,大女話寧願補習好過,因為老師要照顧一大班人,教得慢又同學又嘈。

侯爵府

2021勳章

其實宜家一年級都吾簡單
中文:實用文、四素句
英文:已經有閱讀理解、作短文
數學:最簡單順數、倒數、單雙數
常識: 文本考試,吾識字一定死硬

一般學劵幼稚園一定應付吾到,所以一係家長犧牲一個全天候,一係比錢私補

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

miriam 發表於 21-1-22 12:32
佢地唔肯跟, 要姑媽跟又係辦法咩?

佢地都夜返, 咪夜 d 食飯囉, 跟左個仔功課先, 點都好過唔理

7、8點返到屋企都叫難?我 15分鐘食 d 嘢,就睇佢 d 嘢,太夜就嘢都唔食,睇完佢,佢瞓覺我先食。父母日日簽手冊,代表 d 咩?難唔難係做父母嘅事,自己仔女自己責任,唔使幫佢搵理由。
未經許可,請勿轉載

男爵府

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:38

除左上堂學習,其他就無問題

呢個年代個個父母都覺得自己仔女,打機,玩電話好勁叫聰明(emoji)真係唔知咩邏輯,我身邊都有幾個家長咁同我講,堅係反白眼

大宅

rebecca0113 發表於 21-1-22 11:29
係呀
我細佬咪就係呢種心態
話咁細個細佬日日上zoom已經好慘

父母問題大啲。日日上zoom慘,咁日日返學慘唔慘?係父母都唔想理啫

子爵府

牛年勳章

如果小朋友唔專心,zoom 會影響學習進度。再加埋過去一年都係online learning 多,父母要跟得好足,一年級only, 爸爸媽媽唔好俾太多壓力小朋友,大家一齊用新方法學習。

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

叫佢哋現實d啦
根本懶嘅係父母,影響埋個仔
叫婆婆彩住上網課就expect個仔會自己攪得掂?有咁嘅細路,可惜佢果個唔係
學樓上話齋,幾多在職父母都係ot放工再教功課然後至到自己時間,一係自己做,一係俾錢請人做,無不勞而獲的
從來考試都係中英數,唔係鬥小聰明唔係鬥佢有興趣嘅嘢。而家小一唔糾正,將來受苦嘅係佢自己個仔。生得出嚟唔係有飯食就得

公爵府

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:17
昨天老師打俾我細佬,話佢考試中英數都唔合格,個成績應該升唔到班

我細佬早幾個月前已經叫我幫忙教下佢

呢種狀況,得罪講得白啲,如果天生智商冇問題的話,一定係自細就疏忽照顧,普通一星期補一兩次習應該幫唔到,要每日長期作戰先得

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 21-1-22 12:50
7、8點返到屋企都叫難?我 15分鐘食 d 嘢,就睇佢 d 嘢,太夜就嘢都唔食,睇完佢,佢瞓覺我先食。父母日日 ...
佢細佬就係唔想理, 唔想跟, 諗埋一堆藉口, 想推個家姐落水, 到時有問題就入家姐數

7-8 點真係好彩架, 推遲到 8:30-9 食飯完全唔覺有問題, 有一個鐘頭去睇去跟, 好過乜都唔做, 剩係識話個仔無問題, 唔蠢架, 打機好叻添, 真係唔知呢芍係咩父母

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

超級版主

wing51110 發表於 21-1-22 12:54
呢個年代個個父母都覺得自己仔女,打機,玩電話好勁叫聰明(emoji)真係唔知咩邏輯,我身邊都有幾個家長咁同 ...
我哥個仔打機.........又係好叻架.........

男爵府

2021勳章

星期一至五唔得閒,咁功課有冇做齊?邊個教佢做?其實可以星期六日追返,小一其實唔太難,只要父母肯放時間,唔會差成咁

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

wendyaupooh 發表於 21-1-22 11:39
回覆 C.Humphrey 的帖子

其實要了解佢點解會得10-20分﹐先可以決定佢真係差 定 有其他原因.........我個小 ...

你盡咗父母既本份,悉心幫助跟進小朋友,努力之後有成果
祝福你

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

miriam 發表於 21-1-22 13:05
佢細佬就係唔想理, 唔想跟, 諗埋一堆藉口, 想推個家姐落水, 到時有問題就入家姐數

7-8 點真係好彩架, 推遲 ...

細佬擺明就係唔想上身!
我都係7-8點放工跟兩個女功課,大把人都係咁,係有無心去做啫

男爵府

2021勳章

miriam 發表於 21-1-22 13:07
我哥個仔打機.........又係好叻架.........

我仔都覺得自己打機好叻,我老公都我話佢勁(emoji)但我同我仔講,一有英文彈出黎,你都要問我啦。。。。我細個去機鋪打機,夠叻啦。。。但同聰明無關係(emoji)我只覺得係我比人打得多時間

子爵府

2021勳章

一年班就打機…… 小一升上去要附助下, 做功課唔識, 父母唔理? 正常k3要識加減, 不是等小一學

男爵府

2021勳章

我仔都係小一,身邊都有一兩個朋友既仔女都係咁,數學,英文,點教都唔識,
其實係未搵到方法令佢地入腦,只要搵到,佢地好快就識,加上教呢啲小朋友係要用一啲特別既方法,普通教係唔得架,我有朋友就搵左有特殊教育牌嘅miss幫手補習,成績都有進步,
搵呢啲補習唔係話小朋友有問題,而係佢地有方法去教個小朋友

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊