0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

初為人母,仲坐緊月,見bb好似好多問題,又扭計,唔知佢係咪好唔舒服,所以想喺度請教下大家有幾個問題:1)尋日見佢流晒汗,幫佢抹條頸,點知見至佢有個位,生左好多粒黑色嘅毛,十粒左右,好吉好鞋架,唔知咩黎。

2)之後個身又有啲紅色粒粒,我估係啲汗攪至咁...但已經着得好薄都全身出晒汗,有無話塗啲乜可以舒緩佢,我睇到好心痛,又唔知佢痕定痛,好淒涼咁。

3)佢食緊illuxxa organic...兩日先一次便便,所以無便便嗰日就會好忟,幫佢搓肚仔又好多疪,係咪唔正常,係咪要轉奶粉,但我仲有兩罐全新喺度😔😔

男爵府

回覆樓主:

bb幾大

大宅

會唔會太熱啦? 我個女今日都係一件夾衣加條褲,佢聽日一個月人仔

大宅

回覆 MinamotoShizuka 的帖子

條頸好多細粒粒,有可能係熱,bb比大人仲要怕熱㗎!或者放條吸汗巾係頸至背脊位置!同埋可以幫佢多啲抹下條頸,或者轉下lotion啦!
另外你講2日一次便便其實都辛苦喎,我bb由出世到而家都飲皇家有機,日日都有便便,而且初生個時仲一日有2-3次添,我都有朋友飲緊你果個牌子呀,又係幾日先有便便,bb個肚仔痾唔到便便都會幾炆憎㗎!

洋房

回覆 bsg 的帖子

Bb聽日滿月。

洋房

回覆 兩只小天 的帖子

我都係呀。佢飲奶都會出汗。佢個人成日好肉緊咁,訓覺我包被加冷氣被乍,頸摺住嗰啲位最多汗

洋房

回覆 fanny_chan416 的帖子

我試下擠條沙巾先,佢開頭一兩星期明明一日幾次便便,但呢一星期真係唔知做乜,可能試下轉,但仲有兩罐要飲晒先,無便便又忟之後又出汗又出粒粒,悪性循環

別墅

1)好多粒黑色既毛,係咪油脂粒?出汗up住都有可能生粒粒,但如果驚都真係要睇醫生,或番健康院打針時問醫生.bb頸仔接埋一齊.就算有無出汗都好,條頸仔,真係要keep住乾爽.
2)用沙巾整暖水抹,如果太紅,可查bb爽身餅,圓形果隻.我果陣都係甘同bb抹.距都係好易出汗果d,係要keep抹,keep乾爽.
3)要轉奶粉咖,我都轉左皇家有機奶粉,bb好快適應,真係解決左bb便秘,又無甘易燥底.

大宅

bb啱啱先滿月,勤力d用紗巾濕水同佢抹吓啦,唔好亂搽咁多嘢喇。
既然bb去便便去得咁辛苦,我就寧願試吓同佢轉奶粉,雖然仲有兩罐存貨,話多唔多,話少唔少,但見到bb咁辛苦,心都痛。我b食緊美素隻有機奶粉,便便去得好好,我朋友個b三個月大,要補奶粉,我都係叫佢試吓呢隻,佢b去便便都無問題。

男爵府

嗰陣時我囡十幾日大又係個身出紅疹,點知越出越多,連塊面都係,最後睇醫生發現原來係濕疹,咁我唯有日日同佢查保濕同埋清潔到屋企乾乾淨淨,我亦都試左好多隻奶粉,最後係轉食左皇家有機果款好返好多。

洋房

gglaugg 發表於 21-1-22 15:59

1)好多粒黑色既毛,係咪油脂粒?出汗up住都有可能生粒粒,但如果驚都真係要睇醫 ...

佢係無啦啦有個位,有啲黑色嘅毛,我尋日諗住忟佢,佢喊致拆天,下星期去健康院,我問下先。我成日都無抹佢條頸,之前又怕抹得多,佢會好乾,而家攪致佢生粒粒,等我黎緊抹多啲啦。奶粉嗰度打左去illuma 問,佢個客服不斷兜圈,仲話兩日一次便便都算係正常,我諗緊換唔換佢其他line..佢有隻低敏配方,不過我後日見醫生問埋先,唔該晒你建議呀。

洋房

yanyan_625 發表於 21-1-22 16:17

bb啱啱先滿月,勤力d用紗巾濕水同佢抹吓啦,唔好亂搽咁多嘢喇。

我次次幫佢揸濕疹高,不過都無乜用,我會試下勤力啲抹架喇
我過兩日睇埋醫生,應該都會轉,上網睇好多人都話食illuma會敏感會便秘,而家次次幫佢換片都好想佢有便便,佢喊到好淒涼,真係都心痛

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

1 同 2 無相睇唔敢亂答剩係可以答加強補濕
呢兩日天氣暖
但補濕都重要

3-4 日一次便便都正常
佢個肚有氣谷住
點都唔舒服
你同佢打圈做按摩
幫手排氣
咁會易痾好多

洋房

Minijen 發表於 21-1-22 16:27
嗰陣時我囡十幾日大又係個身出紅疹,點知越出越多,連塊面都係,最後睇醫生發現原來係濕疹,咁我唯有日日同 ...

Bb啲粒粒好細粒,但好多,睇大家comments都suggest食有機,我睇下呢兩日多啲幫bb清潔下條頸有無好轉,星期一我睇醫生再問下。多謝你地意見呀

洋房

[quote]NemoDory 發表於 21-1-22 17:36
呢兩日天氣暖
但補濕都重要
[/quote
暖左好多,我岩岩直頭唔包住佢,就咁一張包被蓋住喺面算,好似真係出少左汗。我有幫佢按摩,佢有放屁,但就唔知點解屙唔出,今日係第二日,而家仲未屙....我試下按密啲,不過應該都會轉奶粉。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

MinamotoShizuka 發表於 21-1-22 17:57
[quote]NemoDory 發表於 21-1-22 17:36
呢兩日天氣暖
bb 重細
腸胃要適應都要時間
今日先第二日
比 d 時間佢
佢放唔到屁
就痾唔到便便
有時間就做按摩
呢 d 心機唔少得呀

大宅

MinamotoShizuka 發表於 21-1-22 14:23
回覆 bsg 的帖子

Bb聽日滿月。

你個b都係12/23出世?

洋房

NemoDory 發表於 21-1-22 18:00
bb 重細
腸胃要適應都要時間
今日先第二日

尋晚便便到喇,便便個樣正常嘅,儲左兩日,勁多。我有同佢多返啲按摩,比佢放屁多啲。

洋房

兩只小天 發表於 21-1-23 06:21
你個b都係12/23出世?

24/12出世,所以23/1當滿月

洋房

我尋日學你地用沙巾濕水幫佢抹條頸,Bb今日啲黑色毛刺少左,但仲有十粒毛刺左右,尋日我開左冷氣比佢,終於無乜汗喇,佢都無咁忟憎,條頸都無咁紅。

首頁

尾頁

跳至