自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

babytt2 發表於 21-1-22 16:33
通常我見9唔搭8都即吸佢線

佢冇機會講咁多嘢

我都系甘。古怪號碼/內地~吾接。
如接左,佢電話再飛線~馬上cut線。
電話錄音:你的……~馬上cut線。
都費事聽。

侯爵府

大笨鐘 發表於 21-1-22 21:28
我唔記得 login ID 同密碼

內地戶口要登記內地手機號碼,用來收驗證碼呀

8-)

用戶要求終止服務

牛年勳章

二小姐 發表於 21-1-22 21:59
內地戶口要登記內地手機號碼,用來收驗證碼呀

我連張電話卡都唔見埋
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-1-22 22:02
我連張電話卡都唔見埋

有冇實名?如有可以所在地補領

男爵府

大笨鐘 發表於 21-1-22 13:27
比大家參考吓,咩電話號碼都有可能

嘩!真係好瘋狂!Keep 住打俾你!更可疑!

用戶要求終止服務

牛年勳章

babytt2 發表於 21-1-22 22:16
有冇實名?如有可以所在地補領

等疫情過去,先上大陸搞
未經許可,請勿轉載

民房

我前日星期六收到一個來自上海的長途電話,連續打左四次來,我忍不住pick up左。佢話係上海工商銀行card center打來,他説出我的中文全名和香港身份証號碼來核對我的身份,說我沒交咭數。我告訴他我沒有工商銀行的信用卡,然後他説我可能被人盜用了資料來申請信用卡,因為我本身真的有大陸工商銀行的戶口,不能確定真假,又十分懷疑他的身份,於是就告訴他我現在很忙,叫他留低電話我轉頭覆他。

然後他留了一個電話號碼給我,説遲點再打來。我上網查到他留給我那個電話是上海蒲東區的一個工商銀行分行號碼,電話是真的但他的身份卻未知真偽。我沒打他留給我的號碼,直接打去內地工商銀行的主機詢問,由於之前的電話是從上海發出,他們就替我轉駁去上海分行,那裡的職員告訴我香港人往內地申請信用卡是要提供回鄉卡和更多資料,不可能單靠香港身分證,提醒我不要告訴對方任何東西,要好好保管好自己的個人資料。

然後我用網上理財查看一下大陸工行戶口資料,在信用卡一欄顯示我的戶口名下並沒有任何信用卡。由於我的戶口是在深圳開通,仍然在猶豫深圳工行開通的戶口是不是不能看到上海工行申請的信用卡。想再打去問,但因為已是星期六下午剛過了辦公時間,就遲啲再算。

到星期日朝早,他又打來。我告訴他我巳直接打去工行詢問,他們說你是詐騙叫我不用理會。然後他説他是信用卡中心打來,專門負責預期欠款和信用卡盜用等事情,分行職員未必知道這些情況。然後我說只有香港身分證根本不能申請內地信用卡,必須要有回鄉卡,我叫他說出我的回鄉咭號碼,他說信用卡中心沒有權限看到回鄉咭號碼,只能看到申請時所有資料都齊全。但他卻有權限看到我的香港身分證號碼啊⋯⋯

他說明白我的懷疑,叫我記低他的中文全名和員工編號之後可作核實。然後說出我的信用卡號碼,在20年1月3日申請,再告訴我信用卡在1月20日的上海萬達商塲買了一部$9820元的電腦。他説如果我被盜用資料申請信用卡又不報案,欠款有機會在我名下的戶口扣除。他提議替我轉駁去報案中心報案並注銷信用卡。

然後我話俾佢聽我好肚餓未食飯,食完飯先報警唔使麻煩佢,然後就收咗佢綫。

騙徒手法真的層出不窮,大家要小心提防!

之後我還會打去大陸工行詢問那個員工號碼和名字是否真的有其人。

伯爵府

jo2lau 發表於 21-3-22 02:16
我前日星期六收到一個來自上海的長途電話,連續打左四次來,我忍不住pick up左。佢話係上海工商銀行card ce ...
個人資料被賣出去吧。

同淘寶一樣,親戚同我講佢次次淘完無耐就會有電話/短訊話佢有物件扣查之類唔知咩。又會次次咁橋既?一定俾人賣資料

別墅

回覆 3b 的帖子

知道個人資料唔出奇. 個人資料知道門路買圍返幾毫一個人, 有哂名、身份證、電話,甚至Email. 好多新聞都有講過

大宅

大笨鐘 發表於 21-1-22 13:03
佢話喺工商銀行上海蒲東新區,蒲東支行,上年用我個名同身分證親身開辦。我有國內工商銀行戶口,唔記得有 ...

香港人幾乎好難開到大陸銀行信用卡咋。我喺大陸有物業都唔俾開

別墅

其實最大嘅bug係大陸銀行竟然會打一個香港電話叫人還卡數, 呢個真係好好笑.
大陸好耐之前已經乜都要tel no.實名認證,
冇認證果啲no.基本上全部注銷哂, 個騙徒仲話張卡10月先開.
咁即係銀行有事追數, 都唔會用香港no.打俾卡主, 應該打俾大陸no.

仲有佢地咩都要人面識別, 好嚴格,
兩、三年前去開個戶口都影左兩次相, 要我拎住張回鄉證影, 我又唔信開張credit card可以唔使.
最起碼都要對一對證件相同個人一唔一樣.
佢地就算online, 都可以加人臉識別再審批, 所以e-banking並唔係有機會被冒認嘅漏洞

佢淨係知你香港身份證no., 但其實香港身份證喺大陸乜都做唔到, 更假.

呢d騙徒就係知好多香港人對大陸d手續一知半解, 突然間聽到銀行電話, 又叫你報警, 個人一亂就有機可乘.

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kagaki 發表於 21-3-22 03:53
其實最大嘅bug係大陸銀行竟然會打一個香港電話叫人還卡數, 呢個真係好好笑.
大陸好耐之前已經乜都要tel no. ...

好明顯係香港有人出賣香港人私隱,大陸只會認回鄉證同大陸實名電話,冇可能用香港電話同身份證開到大陸銀行戶口。

kagaki    發表於 21-3-24 19:38

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-1-22 13:03
佢話喺工商銀行上海蒲東新區,蒲東支行,上年用我個名同身分證親身開辦。我有國內工商銀行戶口,唔記得有 ...

浦東咁鬼大,邊有浦東支行㗎
仲有大陸信用卡同銀行服務係分開嘅,所以只會有信用卡中心搵你,銀行支行係唔會打電話確認過數紀錄

大宅

早D 睇到呢個POST 我頭先就 5 使手忙腳亂,因為一聽到自己個ID NO 係真的,真係窒一窒架。最衰我真係有大陸工商銀行戶口 喎,後來我再打返去個電話,係空號呀!!!
估 5 到我英明一世,笨在一時
我要強力DDT...

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

whitefish 發表於 21-4-1 14:46
早D 睇到呢個POST 我頭先就 5 使手忙腳亂,因為一聽到自己個ID NO 係真的,真係窒一窒架。最衰我真係有大陸 ...
有啲仲會用儀器改來電號碼, 所以唔識的電話我一慨唔聽, 有重要事會再打來。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

用戶要求終止服務

牛年勳章

whitefish 發表於 21-4-1 14:46
早D 睇到呢個POST 我頭先就 5 使手忙腳亂,因為一聽到自己個ID NO 係真的,真係窒一窒架。最衰我真係有大陸 ...

我一向唔精明,聽到自己身份證號碼亂晒,而家騙徒手法真係層出不窮
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mizuho 發表於 21-3-22 04:46
浦東咁鬼大,邊有浦東支行㗎
仲有大陸信用卡同銀行服務係分開嘅,所以只會有信用卡中心搵你 ...

真係有分行, 不是支行
中国工商银行(浦东分行)

上海市浦东新区浦东南路2024-2034号(宁阳路浦东南路)
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

lambxxx 發表於 21-1-22 13:41
佢打來,你同佢講,你已經報左公安喇...具體內容你叫佢去搵番上海市浦東公安局問啦...

你話上海公安叫你唔 ...

道高一尺 魔高一丈

別墅

大笨鐘 發表於 21-1-22 12:41
剛剛收到電話,話我有欠款,喺上年10月開辦信用卡,碌咗部電腦唔還錢。我一直喺香港,要備案嘛?定係詐騙唔 ...
app查下帳,有無少咗錢

別墅

大笨鐘 發表於 21-1-22 13:27
比大家參考吓,咩電話號碼都有可能

工行係95588

首頁

尾頁

跳至