自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

剛剛收到電話,話我有欠款,喺上年10月開辦信用卡,碌咗部電腦唔還錢。我一直喺香港,要備案嘛?定係詐騙唔使理?佢有我全名同身分證號碼。

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

之後又再打電話比我,要求我去上海公安報案,交報案編號比佢。
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

電話騙案黎﹗報定警啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

2021勳章

對方又知不是你碌?

是電騙。

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

my005 發表於 21-1-22 12:44
電話騙案黎﹗報定警啦。

香港報?
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

海之風 發表於 21-1-22 12:46
對方又知不是你碌?

是電騙。

係我自己話唔係我碌
未經許可,請勿轉載

男爵府

2021勳章

我之前都試過,講國語話我用假信用卡買大陸口罩.......都可以講我全名,跟住我cut佢線佢就冇再打嚟

珊瑚宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 21-1-22 12:52
香港報?

係呀,香港報。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

仲有,個重點係你係唔係真係信用咭畀人碌左?若係你張咭,打埋去銀行。

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

popolun 發表於 21-1-22 12:53
我之前都試過,講國語話我用假信用卡買大陸口罩.......都可以講我全名,跟住我cut佢線佢就冇再打嚟
...

佢講咗我身分證號碼出嚟
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

my005 發表於 21-1-22 12:54
仲有,個重點係你係唔係真係信用咭畀人碌左?若係你張咭,打埋去銀行。

佢話佢係銀行職員,國內銀行信用卡專員,叫我寫低資料,有佢個名,員工編號... 不過佢講嘅信用卡號碼我就無
未經許可,請勿轉載

男爵府

2021勳章

大笨鐘 發表於 21-1-22 12:54
佢講咗我身分證號碼出嚟

佢話你開咗邊間銀行信用卡?直接打去銀行問

瑪瑙宮

2021勳章

回覆樓主:

點都香港報警先,再打黎話香港已報警,之後睇下佢地想點

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 21-1-22 12:57
佢話佢係銀行職員,國內銀行信用卡專員,叫我寫低資料,有佢個名,員工編號... 不過佢講嘅信用卡號碼我就 ...

咁你唔使理佢﹗

你最好先响香港報左警先。網上報都得﹗點都要備左案先。

水晶宮

2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大笨鐘 發表於 21-1-22 12:41
剛剛收到電話,話我有欠款,喺上年10月開辦信用卡,碌咗部電腦唔還錢。我一直喺香港,要備案嘛?定係詐騙唔 ...

騙案,我家人啱啱都收到,佢已經報咗18222

今期主打工商銀行

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

popolun 發表於 21-1-22 12:58
佢話你開咗邊間銀行信用卡?直接打去銀行問

佢話喺工商銀行上海蒲東新區,蒲東支行,上年用我個名同身分證親身開辦。我有國內工商銀行戶口,唔記得有無信用卡,不過無用過。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

佢不停打電話比我
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

究竟我是誰 發表於 21-1-22 13:00
騙案,我家人啱啱都收到,佢已經報咗18222

今期主打工商銀行

Oh! 佢狂打電話比我
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 21-1-22 13:04
佢不停打電話比我

唔使理佢先。block左佢。

報警先。

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

無話可說 發表於 21-1-22 12:59
點都香港報警先,再打黎話香港已報警,之後睇下佢地想點

Ok. Thank you!
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊