自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

老翻太太 發表於 21-2-9 09:54
無話室外唔高風險,只係比較食肆,食肆風險係好高,仲有按摩場所,美容院等風險非常高
...

食肆風險較高係相對嘅。如果食肆嘅風險真係咁高,以而家食肆嘅佛系抗疫做法一早已經爆得好緊要。

你如果有出街食飯應該知道大把餐廳只係膠板一塊當咗分抬,你lur完骨佢哋萬年毛巾一抹就當乾淨,有幾多人食飯前會用酒精消毒張枱同隔板?極少囉。枱保持 1.5米距離根本係個笑話都唔想提。

即係咩?食肆高風險只係相對高,唔係極高。如果政府實施我嘅建議,要食肆同活動提供者,舉辦者對群爆負責,我相信佢哋嘅防疫工夫會做得更認真更徹底,咁到時嘅風險更更低。

佢哋會好積極一來驚爆疫俾罰鑊甘,二來都想可以正常營業(例如晚市到 2030)

複式洋房

回覆樓主:

另一個我喺呢個post重覆講到口臭嘅一樣嘢係,工人休息室嘅問題。

地盤巴士站工人司機 keep 住爆群組,超過一年。點解會咁?因為冇誘因要佢哋改變現時嘅環境,群爆唔使負責。唔使負責就唔搞咁多嘢架喇。更改休息室環境要錢架嘛。

伯爵府

零利先生 發表於 21-1-22 15:10
你又同政治掛勾。其實香港喺生活上都好自由,記唔記得舊年年頭政府話無事唔使戴口罩嘅時候香港人已經差唔 ...

請問極權國家有認真做抗疫的有邊個到現在仍然爆疫呀?

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 10:13
請問極權國家有認真做抗疫的有邊個到現在仍然爆疫呀?

係,佢哋啲確診個案都係因為急凍肉類呀,郵包呀傳播過去,絕冇本地源頭。

急凍病毒專攻中國,可恨!

伯爵府

domantai 發表於 21-1-22 16:11
所以咪比餐廳自己揀,想取消2人限聚既,就要入鋪前do安心出行,否則不準進入

如果唔do安心出行既鋪頭,依 ...

無錯,政府定規矩,你有自由揀做定唔做。做生意一定知要點做的,乜都唔想做的話執咗佢。

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 10:22
係,佢哋啲確診個案都係因為急凍肉類呀,郵包呀傳播過去,絕冇本地源頭。
...

你D方法我認同好多都make sense. 但你可能都有一D固有的偏執令你無法接受一D事實。

大陸咁多人,如果仲「爆」緊的話,無可能靠官媒遮遮掩掩就呃到人。而家資訊發達,大把香港人有親朋戚友在大陸,可以好清楚知道大陸實際情況。人地一早已經回復正常,而呢個疫症,係呃唔到人,醫療體系會爆煲,人民亦會因為恐慌而向外界嗌救命,就好似當初武漢咁。

你可以話佢抗疫用咗極權手法,但事實大陸抗疫係做得好,如果有親友喺大陸,可以問到佢哋舊年最嚴格執行抗疫時係點。到而家,佢哋一有地方有小型爆發仍然高度認真嚴控。我有幾個香港朋友在內地做生意,佢哋睇得好清楚,一個仲要做食肆,生意遍佈成個大陸,唔係話有一顆愛國心就盲信佢,生意人從來最現實。

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 10:33
你D方法我認同好多都make sense. 但你可能都有一D固有的偏執令你無法接受一D事實。

大陸咁多人,如果仲「 ...

我冇話用極端手法對付疫情無效。但好多嘢都要睇實際嘅環境同人。

香港實施極權措施?你試下講俾我知點實施,我諗你講講下就講唔到落去,因為根本應用唔到喺香港。

你而家試下講下點做喇。俾你用盡晒極權。請開始講。

幫你開個頭喇,之前有人話確診要罰錢!OK,啲人埋匿埋有事都唔敢去check囉。大陸都唔會蠢到用呢招。

大陸春運停高鐵,香港幾時要停地鐵防止跨區傳染呀?仲有巴士小巴嗰啲,最好每個街口企一個警察,出入要show居住證明,好有當年皇軍風範。

仲有咩?講下啦,俾啲實際提議先得架,唔好只係停喺概念口號式嘅嘢。

伯爵府

零利先生 發表於 21-1-22 14:32
前題:
1)香港政府 hold 住巨量香港人嘅血汗錢,所以財政上冇問題。2)香港人喺防疫意識上算係幾自律下嘅 ...

香港有200萬+1 -5 -12

政府做乜都事倍功半

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 10:36

我冇話用極端手法對付疫情無效。但好多嘢都要睇實際嘅環境 ...

你睇到我邊隻字講過香港需要用極權措施去抗疫?

我諗你搞錯咗,我係覺得你連大陸抗疫成功你都好似唔願意接受。所以先有上面回覆喎!

我梗係知香港用唔到大陸嗰套啦!咁多刁民,政府又弱雞!否則都唔會認同你D方法啦!香港用到大陸嗰套,就唔會搞到今時今日仍然爆完又爆啦!

複式洋房

TOMATOO 發表於 21-2-9 10:45
香港有200萬+1 -5 -12

政府做乜都事倍功半

你咁快唔記得當時係咩人戴口罩先 ,咩人話返大陸食好西邊有事呀,你班唔愛國嘅攪事者,抹黑祖國!

珍珠宮

零利先生 發表於 21-2-3 11:12

學校完全有條件全面覆課,縮短為半日課,主要係避開午膳時 ...

學校
一間中一級百幾人要隔離
多幾間多幾級點算

男爵府

好媽媽勳章

amazing 發表於 21-1-22 14:47
林鄭最白痴嘅就係補就業計劃,啲錢俾晒大業主大財團,應該排失業救濟金有做檢測先有得攞,全民派錢都唔應 ...

大集團請人多當然收得多, 不少细公司也因保就業令公司挨住先不炒員工,本公司是小型公司都是受惠公司,絕對幫到我老板挨住先同事留得住份工。

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 10:48
你睇到我邊隻字講過香港需要用極權措施去抗疫?

我諗你搞錯咗,我係覺得你連大陸抗疫成功你都好似唔願意 ...

唔係刁民嘅問題,而家政府已經集中晒所有權力喺手,邊有得反抗?話封就封,你可以點?染緊髮都要行出街登記。藍絲大肚婆巢慢啲張身份證都俾人鬧肥婆最後搞到早產入ICU,仲唔夠權?

傳染病第一樣要做嘅就係封關,呢個係最基本嘅動作,尤其係大陸爆疫嘅消息喺19年底已經有,你知我知政府點會唔知。佢係唔封。搞咩抗疫?

抗疫永遠係針對性地落最重手先,慢慢俾時間自己了解隻嘢再視乎情況更改對策。經過沙士俾大陸玩過一次今次仲係要睇上面面子。。 明嘅明嘅。

政府有嘅係權力有嘅係財力,但佢嘅措施永遠係先睇上面,再睇利益輸送,幾時到你嘅福祉?咪傻喇

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 10:56
唔係刁民嘅問題,而家政府已經集中晒所有權力喺手,邊有得反抗?話封就封,你可以點?藍絲大肚婆巢慢啲張 ...

你可以話第一波佢唔封大陸有問題,第二波都仲可以嘈,但其實由香港第二波開始,大陸已經控制到疫情。之後封唔封大陸根本無關係,因為全世界都係對疫情輕過自己國家嘅地方採取寬免措施。香港人去英國都唔需要強制隔離,仍然係可入境的。所以,到而家仍然嘈封大陸關的,根本係有偏見。如果認同大陸已經控制到疫情的話,亦唔會仲嘈要封大陸關!

香港封唔封大陸關係一件事。
但大陸控制到疫情係另一件事,到現在仍然有人係唔願意接受現實。

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 10:56

唔係刁民嘅問題,而家政府已經集中晒所有權力喺手,邊有得 ...

點解唔係刁民問題?
政府措施係好多好廢,但確實廢定唔廢都好多人嘈、不合作。弱勢政府係事實,一路行任何措施都有阻力,處理阻力都需要人力物力,令抗疫百上加斤。仲有,身在曹營心在漢,大把公務員本身就無向心力,我相信政府內部每一個措施都同民間一樣,兩方爭持,令到D政策到喉唔到肺。
大肚婆事件可以證明D乜?成件事係點你由頭到尾睇到?就算警察有錯,極其量係有警察質素唔好。刁民日日見到卻可以話唔係問題?
其實我都有疑問㗎,既然有權封區,點解唔做盡D?所以,我認同政府廢。但事實刁民亦多。
仲有,除咗唔封大陸關之外,你覺得有乜係要睇上面頭而無做或去做?講真,如果政府睇上面頭,上面賦予政府無限權力對香港人,老早抗疫如同上面成功!上面根本廢事理你班刁民,自己玩死自己吧!黑暴開始,上面已經積極搵方法replace 你班刁民同香港啦!

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 11:07
你可以話第一波佢唔封大陸有問題,第二波都仲可以嘈,但其實由香港第二波開始,大陸已經控制到疫情。之後 ...

而家每日5000個免檢人士由大陸入港你唔覺得有問題?我知道嘅已經有幾個係大陸入境確診當係本地確診。

大陸人一定覺得香港原來好危險,好容易中招。

點解唔檢疫唔隔離啫?

又係政治行先,要通關呀嘛。

遲啲學校開學啲返咗鄉下嘅新移民帶埋仔女落嚟,我唔知會有咩睇喇。

大陸都唔俾人返鄉下過年,香港政府就政治因素來去自如。

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 11:20
點解唔係刁民問題?
政府措施係好多好廢,但確實廢定唔廢都好多人嘈、不合作。弱勢政府係事實,一路行任何 ...

嘈?點嘈?嘈下就改變到?哦你講啲花農同政府喺會上爆粗回應禁止花市下話,又真係有用喎,即刻開返。

梗係喇,人哋咩背景牽涉咩利益團體先得架,你試下嘈下睇下有咩結果。幾百萬幾次和平遊行佢都要格硬去架喇。未踩到你嘅時候人哋就係刁民。做咩搞亂社會呀?唉

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 11:25
而家每日5000個免檢人士由大陸入港你唔覺得有問題?我知道嘅已經有幾個係大陸入境確診當係本地確診。

大 ...

咁你覺得英國疫情以來點解咁寬容對待香港人入境?因為英國要睇香港頭呀?

一日唔認同國內控制疫情係成功過香港呢個事實和前設,其實講乜都牛頭唔搭馬嘴。澳門都係有免檢,佢地同內地流通更頻繁,又唔見人哋有問題?咬住唔放就係香港一班刁民的喜好。

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 10:48
你咁快唔記得當時係咩人戴口罩先 ,咩人話返大陸食好西邊有事呀,你班唔愛國嘅攪事者,抹黑祖國! :wahah ...

我又無聽過呀。睇得毒果多就會產生幻覺。

我只見到國內,一句封城,就全民留在自己小區檢疫。

首頁

尾頁

跳至