自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

子爵府

回覆樓主:

樓主,你個建議我覺得可行呀,嗰 d 話無用既咪就係 成日話人唔自律周街走,自己成年都無出過街,除左落街市買餸嗰d 人囉。 我覺得重罸之下,如果d 商家仲想要做生意,就會自己諗計,根本香港人就好多計仔 ... ...

複式洋房

海綿大哥 發表於 21-1-22 22:49
樓主點睇戲院有無條件重開?

絕對有條件重開,隔行留空,甚至隔兩行留空。每行認識嘅人可以坐埋一齊,最多連續4 位,其餘嘅隔3個座位。每場過後清潔有關行數座位。

之前有確診者出現過喺張敬軒演唱會,有冇爆疫?無。我相信演唱會無論人數,座位安排,空氣流通量都冇戲院控制得好。

場內全程戴口罩,門口必須用搓手液少不免。

都係嗰句,你肯開放戲院,院商一定竭盡所能做好防疫工作。

大宅

零利先生 發表於 21-1-22 23:22

絕對有條件重開,隔行留空,甚至隔兩行留空。每行認識嘅人 ...
英雄所見略同
之前有POST見會員提起戲院, 我都覺得有條件重開(如果院線本身已有排片準備營業)。戲院個形式基本上都係低風險行業。
不過需要加派人手在院場內監視每行同出入口, 或者用監控鏡頭之類技術
防止有曳曳觀眾摸黑走入去, 超過人數限制, 或者偷飲偷食
戲院可以做到哩個前提嘅話, 風險應可降到最低。

大宅

唔准人開門做生意既政策最低能.各行各業未病死先被政府整死

大宅

LokYauYau 發表於 21-1-22 20:13

我信大陸措施得,但假如我係領導,非常時期,我會更狠。

我都覺得係政府做得唔夠狠,唔講關口控制,而係一而再錯過黃金時間。當然香港人雖然戴口罩係好自律,但其他方面都係自己利益行先。
你講既方法唔係唔好,而係政府都未必可以好快派到人去間餐廳捉人,人手唔夠,又唔識變通即刻請班空姐去培訓,總之咁樣拖落去,賣單既係香港人。

別墅

回覆樓主:

同意樓主所講,98% 市民都好合作,出外戴好口罩、做足預防措施。而爆疫好可能係來自其餘嗰 2%。

與其在出事之後罰食肆,倒不如在事前集中火力對付嗰 2%。佢哋喺街唔戴口罩,或者求其戴,甚至食煙,但完全冇罰則。佢哋咁做,其實係毀滅咗我哋 98% 人嘅努力,甚至會對部份冇咁堅定嘅人帶來反面示範:原來唔戴口罩係冇事㗎。

要減低爆疫風險,要由源頭做起。政府應該增加人手做檢控,總之喺街見到唔正確戴好口罩,一律發告票,位位 $5000,零容忍。告得一排,保證 100% 個個做晒好市民。

大宅

如果大家有出街食過lunch都會發現大家的防疫意識其實係好低,果片膠板其實真係得啖笑,而問題的核心係一膠板之隔果個係陌生人,如果佢係一個隱性傳播者,你中既機會係極高,好啦到幾日後發病確診左係冇可能追蹤到你係响呢個食肆野返嚟,就簡單列為源頭不明處理。我確得呢種方式係極有問題,以而家資訊發達,係咪可以彩取強制訂位制度呢,有電話號碼訂位先可以堂食,餐廳也需要保留有關記錄21天追蹤。
所以我覺得其實可以全線開返晒晚市的,代價是全部人都需要先登記,咁先可以搵返啲人出來強檢控制疫情。

大宅

fmf903 發表於 21-1-22 15:02
我有睇哂,樓主你建議可行,要有罰則,所有要開門的行業有份負責。

我都睇完,覺得樓主條例清晰,好多人睇左前段,一聽到開餐廳美容院,爆疫就重罰老細,覺得唔合理,要睇清楚,樓主一講的係群體爆疫,同時配合政府獎勵檢樣病毒方法,我覺得可行,有錢收,我會每個月按時去做檢測的,總好過邊個想出的中招獎勵5000

複式洋房

海綿大哥 發表於 21-1-22 23:53
英雄所見略同
之前有POST見會員提起戲院, 我都覺得有條件重開(如果院線本身已有排片準備營業)。戲院個形式 ...

其實早幾個月戲院營業時睇到網上賣票嗰啲座位表 block out 咗整行,隔位坐嘅措施覺得無名嘅感動(確實係無厘頭地感動),見到其中一個受疫情影響最嚴重嘅行業大家好盡力咁做好防疫工作。。為求繼續生存。

嗰時雖然戲院開,但睇戲嘅人已經好少。

而家直頭整死咗個行業咁。

大宅

LokYauYau 發表於 21-1-22 20:13

我信大陸措施得,但假如我係領導,非常時期,我會更狠。

快狠準

侯爵府

larlar_1 發表於 21-1-23 01:21
如果大家有出街食過lunch都會發現大家的防疫意識其實係好低,果片膠板其實真係得啖笑,而問題的核心係一膠 ...

呢個好!

侯爵府

樓主好有心,寫好長!
有些係同意

1. 限聚令:有得如無
食肆 - 真係可能無源頭感染
除左呢個,仲有:
行山/街市/Donki/ 星期日工人聚會
離島行/農場/海洋公園?
其實好少人收到告票

2. 租金: 食肆(開又死唔開又食)
膠板真係好求其,但香港人都照食
相信去到抗疫疲勞了
租金好貴,有減租/免租嗎?
中國就有啦

3. 抗疫酒店:
其實要分價錢都唔合理,
平個d 都book 唔到
仲要唔同班機可以去唔同酒店隔離

侯爵府

4. 檢送兩萬太多
基本上,返工都可以隔一個月檢一次
其實好似無左公司爆發?點解?
有定期檢
(不是交樽個隻,因有人交假野)
可以一個月送一千

基本上有大型爆發的酒店,舞室,酒吧
一定要重罰

大宅

零利先生 發表於 21-1-23 01:28
其實早幾個月戲院營業時睇到網上賣票嗰啲座位表 block out 咗整行,隔位坐嘅措施覺得無名嘅感動(確實係無 ...

我覺得樓主比政府有心,有睇實際情況,跳老舞而家一d責任都冇應該罰款或服務令,比佢哋知道要負責,而家冇責任,如果有聚集後應有罰先可以有阻赫性先有用,希望廢官真心為市民唸好過阿婆口罩浪費公帑冇人會用

子爵府

回覆樓主:

點解唔係中個個罰個個,證明佢自己防疫唔好,如果中招者要罰款,我相信無人敢再聚會

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陰性嘅話有二萬蚊收或者 3 萬

其實罰重D, 就可以, 唔好下下只係口頭勸喻

複式洋房

schricky 發表於 21-1-23 08:55
點解唔係中個個罰個個,證明佢自己防疫唔好,如果中招者要罰款,我相信無人敢再聚會
...

中嗰個罰嘅話應該好多懷疑自己中招嘅唔會去做測試 (emoji)

只會加大擴散危險。

道德上病人係受害者,處罰受害者喺文明地方係講唔通嘅。用呢個邏輯以後好多病都要處罰患者,愛滋病,流感,傷風,拗柴,去泳池感染中耳炎。。無窮無盡。

其實極權國家都唔敢咁做。

仲有,肺炎始終係傳染病,除非你真係完全唔出街,如果唔係都有機會被傳染,唔代表因為你嘅防疫做得唔好。醫護人員咁好裝備都好多中招。

食肆或活動場所要做好防疫措施去避免群體爆發相對門欖低啲同可行性好啲。

男爵府

回覆 零利先生 的帖子

樓主好有心機, 出左個咁長ge post, 我全部有睇哂, 好多point 我都同意, 希望D高官都認真想想!

子爵府

零利先生 發表於 21-1-23 09:07
中嗰個罰嘅話應該好多懷疑自己中招嘅唔會去做測試 (emoji)

只會加大擴散危險。

如果好似你咁講,食肆防疫做得再好都有可能會有食客中招,咁又應該罰咩???佢地咪一樣係受傷者

男爵府

零利先生 發表於 21-1-22 14:32
前題:
1)香港政府 hold 住巨量香港人嘅血汗錢,所以財政上冇問題。2)香港人喺防疫意識上算係幾自律下嘅 ...

香港人都叫自律,唔係呀!
我都覺得政府做得唔好。不過,好想睇吓你做政府,因為我相信邊個做都唔會平衡到各方面嘅持份者,都係被人鬧。好似群體爆疫個案,事發後才罰錢、關餐廳已經廣泛傳開咗,罰有咩用。
香港人硬係好多偉論,習慣性批評,我自問無做政府之首嘅能力。
噤多屆,我覺得CY叫做好D,我覺得現任CE無能力,但我亦都諗唔到有咩有能之士去做。講偉論嘅,就有好多!

首頁
45678...14

尾頁

跳至