自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 12:06

香港而家唯一嘅作用就係幫大陸公司融資,吸收外匯,呢點對 ...

你其實係用你思維假設曬我嘅諗法。

有邊隻字你覺得我講政府係驚市民嘈?我根本唔係咁諗

我一直都話係有阻力,令實行好多措施有困難,繼而少做少錯。仲有根本政府內部都係鬥爭不斷,同民間一樣。

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 12:33
佢哋有冇需要嚟香港同佢哋會唔會帶病毒來香港係兩件事嚟。

林鄭應該夠安全喇掛,阿習都唔俾佢上去述職( ...

我個個問題答你,我D問題你始終唔答我?

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 12:34
你其實係用你思維假設曬我嘅諗法。

有邊隻字你覺得我講政府係驚市民嘈?我根本唔係咁諗

我覺得政府內部冇鬥爭,都係你話點就點,我打份工啫,幾十萬一年你叫我出來做狗我都照做。所以佢啲內閣成班狗咁。有抱負嗰啲點會幫佢做嘢呀。

行政會入面就有利益瓜葛喇,區議會大敗行會上民建聯麥美娟粗口問候林鄭你應該知道喇 好惡架班友 個個要分豬肉

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 12:35
我個個問題答你,我D問題你始終唔答我?

咩問題呀?麻煩講多次喇

其實你係仔定女?

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 12:47
咩問題呀?麻煩講多次喇

其實你係仔定女?

你自己睇番,你無答過。

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 12:41
我覺得政府內部冇鬥爭,都係你話點就點,我打份工啫,幾十萬一年你叫我出來做狗我都照做。所以佢啲內閣成 ...

粗口問候上至議會下至十幾歲靚妹都係啦,而家嘅香港!點解只聚焦你唔鍾意嘅建制。

比起燒人,私了平民,堵路,掉汽油彈,呢D咁嘅行為係逼人埋麥小姐堆堵。

複式洋房

aidan08 發表於 21-2-9 12:48
你自己睇番,你無答過。

你嘅問題係點解英國一直容許港人入境?首先我唔清楚英國係唔係唔需要檢測唔需要隔離下容許香港人入境,而且係唔係只係香港先係咁,定係仲有其他國家地區。

如果呢個係事實嘅話,我佢哋嘅思維係相對於自己國家每日爆幾萬,香港每日幾十真係少到可憐,微不足道,唔會因為咁樣而對社會或者醫療系統造成任何額外負擔。呢個係佢哋嘅思維。對錯與否自行分析。

相對香港每日二三十個案,每日多一單都講緊好大影響,咁你明唔明?

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 12:55
你嘅問題係點解英國一直容許港人入境?首先我唔清楚英國係唔係唔需要檢測唔需要隔離下容許香港人入境,而 ...

咁點解你唔諗吓大陸十幾億人嘅染疫數字,同香港幾百萬人嘅染疫數字比?

你可以幫英國諗個合理理由,就唔會幫香港同大陸諗

仲有,英國醫療體系一早冧咗啦!有病無得醫,唔係更應該封嗎?香港有疫情喎!

香港無全封咁耐,醫療體系仍然保得住又證明D乜? 嘈都要睇吓事實吧!

好多地方根本行緊一樣嘅措施,對疫情輕過自己的地方採取寬鬆措施。因為個世界仍然要運作。中港之間好多交往會影響到市民日常需要。而且根本係同一個國家,有豁免情況有乜問題?除非大陸爆得勁過香港啫。

仲有呀,香港對大陸免檢只係一部分有需要人土,唔係全部。而英國一直係對所有由香港去嘅人免,最近有冇變我唔知,但一直去到十月仍然係免的。

我同意可以做好D,但免檢一部分由大陸來的人,根本同現在疫情關係不大。我係覺得啄住唔放根本係bias.

男爵府

Ol0314 發表於 21-1-22 14:44

篇文咁長 好難睇

我都想講樓主係咪失憶,坪石粥舖群組,美容群組,髮型屋群組,酒吧群組,跳舞群組係點黎嘅,政府係有漏洞,但唔好話98%,香港自我意識90%都唔夠,你睇d人點帶口罩,成日圍爐食煙就知啦。
學校唔開其實大家有冇記得係點解?係因為流感,兩隻菌一齊暴到時真係會死好多人。因為流感每年死忘人數係過千

伯爵府

零利先生 發表於 21-2-9 12:06

香港而家唯一嘅作用就係幫大陸公司融資,吸收外匯,呢點對 ...

某程度同意政府唔可以做一D大動作嚟郁動金融中心地位,例如黑暴肆虐期間唔出解放軍。

但我唔覺強制老師每兩星期檢測一次,又或實行全民強檢呢D抗疫措施會郁動金融地位囉。某D香港人就係妄想成性,乜都拉埋大陸嚟講!政府抗疫措施到喉唔到肺,完全唔明關大陸乜事

叫人宏觀少少,自己何嘗唔係井底到覺得香港無可取代!呢個世界無嘢係無可取代的!觸動到大陸嘅底線,金融中心算什麼?米咁天真啦!玩嘢都要知自己bargaining power, 好多嘢,你以為好重要,錢重要?事實對一個國家而言,主權、國安係更重要。

當然啦,喺大陸而家咁團結,上下一心嘅時候,你班香港刁民都未有足夠power郁到佢國安條底線,唔需要犧牲金融地位嘅,所以刁民玩來玩去只玩死自己,你以為真係重要到佢唔敢郁你香港?唔好再停留喺大陸乜都只有極權的年代啦,一個國家由窮到燶到而家在世界有話語權,對一個收番的殖民地,又點會咁痴線一出招就強權呀?敬酒唔飲飲罰酒就另計了,辦法多的是,尤其喺自己國內人心安定的時候。

侯爵府

mike89 發表於 21-1-22 15:37
餐廳罰款唔可能啦,
點証明係關餐廳事?憑口講?
萬一班垃圾中左夾埋屈某餐廳呢?

岩!如果中咗二邊都要罰餐廳要負責、客人一樣要負責咁先公平

男爵府

咁多種豁免,如何防疫啊?

複式洋房

回覆樓主:

消息:3內地女偷渡客初步確診 持「行街紙」 尖沙咀美麗都累計3個案

本港周五(12日)新增24宗武漢肺炎確診個案,另外約有10宗初步確診個案。眾新聞接獲消息指,其中三宗初步確診為內地偷渡來港人士,卻持有「行街紙」,懷疑曾於本港工作。當中兩人住在尖沙咀美麗都大廈,連同今日一宗確診個案,即美麗都大廈累計三宗確診。

1)偷渡有行街紙。

2)中招係唔係入當本地確診

源源不絕

複式洋房

回覆樓主:

K11 食店累積 11 個確診

冇事呀佢,最多停下生意,又冇咩責任要孭嘅。繼續2人4人安心app囉,做咗就免責

wcpcelia    發表於 21-2-26 15:58

公爵府

回覆 零利先生 的帖子

我見到香港嘅抗疫法都好勞氣!

複式洋房

回覆樓主:

K11 累積 30 個確診,究竟間嘢搞過啲咩呢?

睇返源頭係個清潔工,有份收枱。

14號返工有做檢測,陰性

之後有咳嗽照樣返工。18號19號爆疫。

如果有群爆場所負責人罰則,按確診人數,場地大小,可容納顧客數量計個罰款額,例如呢單罰50萬嘅話,我諗公司見有員工咳嗽都唔會掉以輕心,冇事嘅冇事嘅,繼續俾個咳嗽員工繼續返工。內部會有更嚴厲嘅防疫守則。

而家。。。 冇事嘅冇事嘅。

複式洋房

回覆樓主:

30單確診。。 點解唔封商場?點解唔封建築物?廁所共用,扶手電梯,升降機都係高危範圍。。 危過住宅。 斷估你唔會同隔離共享廁所掛。

之前封樓好巴閉嘅喎。。

哦,商業因素所以唔封得,再睇下邊個係業主?新世界發展。。 哦哦哦。。 自己友嚟,夠乖夠狗,明晒。

充滿滿政治考慮,利益輸送考慮亂咁嚟好隨意嘅一場抗疫活動。

仲未講個唔知花咗幾多錢送咗俾唔知邊個友好公司做嘅安心app,原來發送唔到通知俾啲doo完好high好自豪嘅用戶嘅。而寫紙仔嘅就可以call人通知。

大宅

amazing 發表於 21-1-22 14:47
林鄭最白痴嘅就係補就業計劃,啲錢俾晒大業主大財團,應該排失業救濟金有做檢測先有得攞,全民派錢都唔應 ...

真係白痴定另有想法?

複式洋房

圓圓2017 發表於 21-2-26 19:18
真係白痴定另有想法?

充滿滿政治考慮,利益輸送考慮亂咁嚟好隨意嘅一場抗疫活動。

2人限聚搞幾個月,三人戴著口罩鍾意就出告票位位5000,幾大官威呀。

但只要你表示支持警察。。

口罩?人數?法律?幫你哋影埋合照又點話呀,你哋咁可愛。

回歸祖國喇,法治係咩嚟?

複式洋房

回覆樓主:

K11 41 宗,有一個卡地亞商店嘅初步確診,冇去過中招餐廳。

共用扶手電梯,廁所,或者後樓梯食煙位中招囉。

但就唔使封商場,大家繼續營業。友好利益團體係唔同啲嘅。

首頁

尾頁

跳至