自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

2021勳章

零利先生 發表於 21-1-22 15:13
政府聽取民意嘅話就唔係而家嘅政府喇,你以為係投訴街上有阻街咁簡單咩?

呢啲嘢只可以靠類似呢 ...
政府聽所以開番花市 唔想甘多人迫同一個地方你地又插 聽左又話有問題又話咩唔係而家政府姐

複式洋房

tsmtang 發表於 21-1-22 15:12
我知乜嘢叫做群體爆發, 但係你群體嘅定義係乜嘢呢?一班人你又覺得應該係幾多人先至為之一班人呢?咁我覺 ...

我打一篇嘢已經有好多人話太長,仲要我定義點為之群體爆發,呢啲嘢自然喺有關條例中會列明。

我可以比個例子你:

例如一間餐廳 50 人座位,如果喺某個時間內 (例如 5 日?你可能又問點解唔係 3 日,7 日)發生三個或以上互相唔識嘅人士喺同一間食肆食過嘢就會列為群體爆發。唔同座位人數嘅餐廳定義都會有分別

其實呢啲定義都可以有科學根據咁定出來,我只係隨便舉例。

複式洋房

幸福花海 發表於 21-1-22 15:19
剩係講食肆既罸則,即係叫人唔好開門做生意,我係老闆寧願唔做, 仲衰過而家 ...

其實防疫措施做得認真而 make sense 嘅話,爆疫嘅機會好低,已經有一年比你睇。你咁諗因為你唔係商人。

問你:安排陌生人坐同一張枱滿足咗一抬兩人嘅條例你覺得咁做係唔係make sense 係唔係認真抗疫?

問你:抱住有人確診最多關門幾日,冇乜其他後果,平時hea 防疫最緊要快,賺得多啲,係唔係認真抗疫?

問你:膠板隔枱係唔係認真防疫係唔係 make sense? 定係只係為咗符合條例?

問你:萬年布抹枱係唔係真係可以清潔到張檯?

問你:筷子刀叉放棄櫃桶/枱面嘅籃上係唔係認真防疫/make sense?

全因無後果要孭囉。埋hea 做。

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

零利先生 發表於 21-1-22 15:19
我打一篇嘢已經有好多人話太長,仲要我定義點為之群體爆發,呢啲嘢自然喺有關條例中會列明。

我可以比個 ...

咁麻煩你直接去搵最少一個 政府既專家醫生 支持你呢一番說話,等你

總有離別的時候

侯爵府

2021勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

RT 發表於 21-1-22 15:00
其實呢個病同自由民主係成正比既, 越高自由民主既地方感染率越高, 如果想清零, 除非用強硬手段, 出入所有場 ...

應該係個地方越多流動人口,就越高地方感染。大陸咁大,自由應該一樣,但就他中係武漢,上海,石家莊爆,係因為呢度係全國交通網絡中心。

公爵府

2021勳章

loveshp238 發表於 21-1-22 15:19
政府聽所以開番花市 唔想甘多人迫同一個地方你地又插 聽左又話有問題又話咩唔係而家政府姐
...
所以笑恥咪廢lor,封花巿前早應料到人地花農會另覓地方賣花散貨啦。唔比開花巿,人地等死咩。政府班人淨係識乜都封。封左佢安樂晒。人地晤洗揾食牙?笑恥就瞓响度出糧。封球場、封戲院、封食肆'封乜封物。。咁唔洗佢做啦,我都做到佢個位啦。。低能~

複式洋房

loveshp238 發表於 21-1-22 15:19
...

花市最奇怪,佢根本可以限人流可以解決,超市日日排晒隊,Donki 年中無休咁迫人,爆咗啲乜? 但偏偏話禁止喺維園擺放。唔知維園另佢哋諗起啲乜嘢呢?

結果比啲花農粗口問候一輪之後第二日就妥協,笑恥或念在一年一度,所以開放。其實有邊個節日或者活動唔係一年一度嘎? 真係好鬼廢既政府。

別墅

2021勳章

回覆樓主:

睇哂,我覺得ok,不過罰錢唔洗罰太重,否則間鋪寧可汁粒唔做,罰佢關店21日就ok

複式洋房

domantai 發表於 21-1-22 15:33
睇哂,我覺得ok,不過罰錢唔洗罰太重,否則間鋪寧可汁粒唔做,罰佢關店21日就ok
...

罰則只係個例子,我自己唔係做飲食唔知佢哋嘅承受力。呢個罰款要有阻嚇力(入肉)得來又唔會一下 KO 佢哋。

錢要罰,只係視乎罰幾多。唔可以只勒令停業。

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

太長文, 無乜心機睇晒。
但美容院一定唔可以開
facial要除口罩, 超高風險

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

餐廳罰款唔可能啦,
點証明係關餐廳事?憑口講?
萬一班垃圾中左夾埋屈某餐廳呢?
定係班垃圾病發前7日所有去過地方都罰?娛樂場所名單真偽?檢查身份証?

複式洋房

cbeyond 發表於 21-1-22 15:35
太長文, 無乜心機睇晒。
但美容院一定唔可以開
facial要除口罩, 超高風險

其實睇唔晒嘅話你加入呢度討論冇乜意思,因為你個腦仲係裝載著既有嘅諗法來睇件事,無思考過。

伯爵府

2021勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我睇曬喎,雖然唔係百分百認同樓主,但確實有d都幾可取。d廢膠官不妨睇吓丫,補腦架。

公爵府

牛年勳章 2021勳章

要責怪容咩易?政府當然有不足,世界各地政府又足咩?面對世紀疫症,大家都無所適從,呻完就好好搵方法過日子。
未經許可,請勿轉載

別墅

2021勳章

mike89 發表於 21-1-22 15:37
餐廳罰款唔可能啦,

如果食肆想消息2人限聚,罰款都ok既,要顧客入鋪頭前do安心出行應該可以掛? 咁就冇得屈

複式洋房

mike89 發表於 21-1-22 15:37
餐廳罰款唔可能啦,

你意思係話有班人為咗整一間餐廳而搵方法令自己感染肺炎病毒,跟住屈間餐廳?我又冇睇錯? 你洗唔洗再諗下先?

水晶宮

2021勳章

零利先生 發表於 21-1-22 15:38
其實睇唔晒嘅話你加入呢度討論冇乜意思,因為你個腦仲係裝載著既有嘅諗法來睇件事,無思考過。
...

我只係表達意見
自由討論區任何人都有權發言

重新講多次, 絕對不贊成放寬美容院。
做facial要除口罩, 時間又長, 絕對係高高高風險。

珍珠宮

2021勳章

零利先生 發表於 21-1-22 15:40
你意思係話有班人為咗整一間餐廳而搵方法令自己感染肺炎病毒,跟住屈間餐廳?我又冇睇錯? 你洗唔洗再諗 ...

某d人唔好彩中左就老屈唔出奇啦
等於初選中左都無人認啦
最好中左果D罰到佢xx咁啦
個客中老闆埋單,到時邊個唔嘈
中招前7日去過咁多間,
邊間中邊個知,口講出黎邊個証明
另外又萬一中左既人
故意去播毒呢???

珍珠宮

2021勳章

amazing 發表於 21-1-22 14:47
林鄭最白痴嘅就係補就業計劃,啲錢俾晒大業主大財團,應該排失業救濟金有做檢測先有得攞,全民派錢都唔應 ...

呢個先最白痴唔係幫失業停工人士,比d大業主大財團,工人就真係空氣,林鄭食屎啦

珍珠宮

2021勳章

mike89 發表於 21-1-22 15:44

某d人唔好彩中左就老屈唔出奇啦

我唔妥果間餐廳可老屈佢,呢招好用

首頁
12345...14

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊