自由講場

跳至

首頁
56789...14

尾頁

複式洋房

kurocat 發表於 21-1-23 08:36
4. 檢送兩萬太多
基本上,返工都可以隔一個月檢一次
其實好似無左公司爆發?點解?

俾兩萬係為咗吸引絕大多數人做兩次性檢測,中間隔一個月,呢一個月內可以令大家抗疫疲勞變返積極抗疫。

有$2萬喺面前,而且只需要一個月就攞到應該個個都好積極。

咁做可以喺極短時間內篩選到戴病毒人士,而期間又可以將驗完陰性又被感染呢個全民檢測嘅無用之處拉到最低。

上年提倡嘅全民檢測證實無用因為驗完唔代表你唔會受感染,唔通你個個星期去驗?長久落去政府開支更大(當然嗰啲政府委派嘅檢測商會好高興,大家又可以有機會感謝祖國),但效用有限。

都係嗰句抗疫措施要依據人性,香港人喺抗疫方面已經做咗好多,但始終經過一年,產生抗疫疲勞係人性來。

子爵府

零利先生 發表於 21-1-23 09:22
俾兩萬係為咗吸引絕大多數人做兩次性檢測,中間隔一個月,呢一個月內可以令大家抗疫疲勞變返積極抗疫。

...

其實強檢咪得,唔洗浪費錢

子爵府

issactmaria 發表於 21-1-23 09:22
香港人都叫自律,唔係呀!
我都覺得政府做得唔好。不過,好想睇吓你做政府,因為我相信邊個做都唔會平衡到 ...

我都覺得最大原因係有一部分香港人唔夠自律,否則點會有跳舞同飲湯出現

侯爵府

香港人本身就唔自律!我身邊所有人仲一路鬧政府一路個個星期開home party, 次次都十幾人但全部又堅拒去做測試,話係中國陰謀我自己無參與亦有做測試,除左睇醫生外,兩星期只會出一次街入貨

複式洋房

schricky 發表於 21-1-23 09:13
如果好似你咁講,食肆防疫做得再好都有可能會有食客中招,咁又應該罰咩???佢地咪一樣係受傷者 ...

食肆出現群體中招嘅原因應該係佢防疫上做得唔好。要喺一段時間(我舉例5日內)達到群體(我舉例3個冇關連嘅人)中招其實唔容易,除非有啲地方係嚴重疏忽。

而家好多餐廳因為後果唔及賺錢大嘅原因下其實都係hea住防疫,但群體中招嘅個案都唔高。可想而知我建議嘅措施唔係為咗刁難食肆,而係可以推動佢哋更完善咁做好防疫措施。政府嗰啲2 人措施你望真啲餐廳入面真係得啖笑。廢架。因為啲天才諗唔到點做,所以整整一年只識徘徊係2,4,6人上面,覺得make 到個分別。

侯爵府

schricky 發表於 21-1-23 09:26
我都覺得最大原因係有一部分香港人唔夠自律,否則點會有跳舞同飲湯出現
...

認同
最慘
乖乖抗疫,無出去玩,連書都無得讀
都一齊受

複式洋房

schricky 發表於 21-1-23 09:23
其實強檢咪得,唔洗浪費錢

強檢唔work,因為你檢完要中招嘅都會中招。啲人檢完唔會小心咗呀嘛。

除非強檢完你困佢哋喺屋企直到所有檢測做完並且有結果。

大宅

樓主,我buy 你嘅提議,如果實施到,唔好話清零,起碼去番單位數字,d 人成日講到呢樣唔得,嗰樣唔得,依家目標係要走出依家嘅困局,將現有防疫措施不停延長只可以維持數字去某一個水平

男爵府

無乜心機睇咁長,不過其實一早好多可行的做法從知識份子到基層呀叔呀嬸都諗得到,班膠官無理由諗唔到,只係唔做咁解。

侯爵府

零利先生 發表於 21-1-22 15:04
講緊群體爆疫。即係話一班識或者唔識嘅人係某個時間去過你間餐廳而發生感染嘅,呢啲就叫群體感染。

正常 ...

文章很長,我睇晒,我對內容99%都同意,唯一不同意是第2點香港人是否自律,我覺得只有一半香港人自律,另外一半人不自律, 而不是你說的那麼好

另,想看你去年的文章,在那裡可以看? 你去年的用戶名是什麼?

子爵府

零利先生 發表於 21-1-23 09:35
強檢唔work,因為你檢完要中招嘅都會中招。啲人檢完唔會小心咗呀嘛。

唔通派錢又有用咩?唔自律個啲人根本就唔覺得自己會中,反正中咗又唔洗罰,唔中仲有錢收,照聚會照去玩,所以咁樣亂派錢係行唔通
強檢只係為咗搵出中招人士,減低傳播机會

子爵府

零利先生 發表於 21-1-23 09:32
食肆出現群體中招嘅原因應該係佢防疫上做得唔好。要喺一段時間(我舉例5日內)達到群體(我舉例3個冇關連 ...

好簡單,個區爆發,啲人可能係其他地方中,但午餐去同一間或几間餐廳食飯,即使餐廳做得几好,分開晒一人一枱咁又點,根本佢地都唔係係餐廳中,但餐廳就要食死貓???你話罰中招人無理,咁罰餐廳其實咪一樣,只係50步笑100步

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

話香港人唔自律嘅人其實有冇同其他地方嘅人做過比較?

經過整整一年嘅抗疫,確診數字又唔係咁高嘅情況下,又冇誘因去令人專注防疫下,仲有咩地方嘅人好似香港咁自律?我講整體上。

一個社會咩人都有,總有人去慶祝宴,總有人跳老舞,總有人大堆人除罩影相,呢啲人係仆街,亦唔需要負上刑責。book 酒店開party,十幾廿人一間房,當然除罩,唔係因為有人整污糟間酒店房上咗報紙,有關當局都唔會做任何嘢。用我嘅建議嘅話,酒店房出現群體爆疫酒店要負責你估酒店會唔會為咗賺錢隻眼開隻眼閉?

但香港人整體而言喺防疫上嘅意識都屬於高班。唔會出現而家大場面。

子爵府

回覆樓主:

講真,要爆,啲人唔自律,係公園跳舞都可以傳開,唔通到時要罰康文署管理公園做得唔好?又或者啲人係巴士中招,就要罰巴士公司???

珍珠宮

414928 發表於 21-1-22 15:08
睇完幸好你不是特首/政府部門。

睇咗大半,得啖笑

子爵府

零利先生 發表於 21-1-23 10:31
話香港人唔自律嘅人其實有冇同其他地方嘅人做過比較?

經過整整一年嘅抗疫,確診數字又唔係咁高嘅情況下, ...

所以爆發係因為一小部份香港人唔自律,但就因為依一小部份人就要罰餐廳,講唔過去囉,係都係罰個一小部份人啦

複式洋房

bks2014 發表於 21-1-23 09:52
文章很長,我睇晒,我對內容99%都同意,唯一不同意是第2點香港人是否自律,我覺得只有一半香港人自律,另外一半 ...

俾人ban 咗喇,應該睇唔到內容。但個post應該好多人睇過,呢度好多人反對架嗰時。

伯爵府

零利先生 發表於 21-1-22 14:32
前題:
1)香港政府 hold 住巨量香港人嘅血汗錢,所以財政上冇問題。2)香港人喺防疫意識上算係幾自律下嘅 ...

太長睇唔晒

大宅

篇文好長好難睇。
美容院可以做body類型,暫時真係唔可以做facial
飲食肆靠商人自律的講法,更加不同意
我就建議部分社區嚴重的,首次強制檢測後,7天後再檢測一次,找出假陰性
因為我真實聽到某同事大廈有確診,但係知情不報,因為擔心要做強制檢測,要被迫放假幾天,所以小部分人真係好自私

首頁
56789...14

尾頁

跳至