家庭理財

跳至
[金融投資] 9923 移卡

首頁

尾頁

大宅

睇住佢爆升唔敢買
ARK 效應驚維持唔到好耐又跌

男爵府

littlefire 發表於 21-1-22 16:15
睇住佢爆升唔敢買
ARK 效應驚維持唔到好耐又跌

我都係呀!上年睇到而家,上年見佢4x好想買,但又驚,睇住佢升到8字頭再一野跌返落黎,又更加唔敢掂。
個心就成日話38買得過,配股前後都維持左排38-42,但就係一直唔敢買,錯失晒賺錢機會

大宅

SmileCC 發表於 21-1-22 17:31
我都係呀!上年睇到而家,上年見佢4x好想買,但又驚,睇住佢升到8字頭再一野跌返落黎,又更加唔敢掂。
個 ...

其實今日蠢左,初初59~60 升少少唸住佢會回,琴日仲係57, 跟住61~62 ....66 ,其實升勢堅定,應該要上車當然而加個市要分注啦

男爵府

littlefire 發表於 21-1-22 17:35
其實今日蠢左,初初59~60 升少少唸住佢會回,琴日仲係57, 跟住61~62 ....66 ,其實升勢堅定,應該要上車:ig ...

如果成60蚊入我又驚
唉,上星期見香討果邊有人講移卡準備起動,果時46,我都即刻睇下,但又唔敢

大宅

SmileCC 發表於 21-1-22 17:40
如果成60蚊入我又驚
唉,上星期見香討果邊有人講移卡準備起動,果時46,我都即刻睇下,但又唔敢:i ...

46-->69...坐火箭甘,係投機黎,識止賺就掂

男爵府

littlefire 發表於 21-1-22 17:42
46-->69...坐火箭甘,係投機黎,識止賺就掂

睇佢琴日先5十幾,今日已65,後悔當初無買
係!呢個情況真係要識止賺!我成日唔敢入,就係驚佢太投機,驚佢背後大莊家又好似上次咁,搞到由80直插40

大宅

SmileCC 發表於 21-1-22 17:52
睇佢琴日先5十幾,今日已65,後悔當初無買
係!呢個情況真係要識止賺!我成日唔敢入,就係驚佢太 ...

個個唱好升到80 再到100, 睇敢唔敢搏了

岩岩check 左今日北水報告,移卡冇入10 大,真係大行同散戶炒高,好痴線

有贊都收市直升

男爵府

早排佢跌到30幾蚊,我都唔敢入,咁快上返60幾

同2400早排差不多,30幾蚊升上60,好似火箭咁。

2013、354、8083、3738都係差不多每日都升,3738仲由一年前1蚊幾升到宜家30幾,勁誇張。

男爵府

littlefire 發表於 21-1-22 18:04
個個唱好升到80 再到100, 睇敢唔敢搏了

岩岩check 左今日北水報告,移卡冇入10 大,真係大行同散戶炒高, ...

原來唱得咁好架,我唔知啊
有贊我最近都買左,但都係第一支大陽燭之後果日入,因為聽財經專家講(好似叫阮子䂀)話呢隻都係saas ,同微盟差不多,同埋好大機會上主板,所以我忍唔住追左,過兩日又買多次,同價3.36入,貪佢注碼細,我只買了兩手呢隻我覺得入得過,會繼續睇位買,不過真係要睇下先,都唔敢太近時間再買,始終驚大起大落。
呢隻有贊又係在香討睇過啲人講,但唔知咩黎就無理,升左咁多先黎追

大宅

SmileCC 發表於 21-1-22 18:19

原來唱得咁好架,我唔知啊

有贊 3個幾橫行左好耐,冇乜衝動想買,本身target 2013 微盟,不過比移卡搶風頭

大宅

lucklucky 發表於 21-1-22 18:15

3738 唔識,剛剛去睇,好勁,30 估股
你幾錢入?

男爵府

littlefire 發表於 21-1-22 18:28
有贊 3個幾橫行左好耐,冇乜衝動想買,本身target 2013 微盟,不過比移卡搶風頭
...

有贊上星期四先破左3蚊,最高3.33。前日佢都上過4.0x,不過昨日跌返。佢幾好呀,升1蚊有4000賺
微盟我得返1手,好後悔沽左兩手,因為本來我今年想玩下微盟波幅,點知放左買唔返,上年成日10-11.xx徘徊,而家貴左咁多,走勢又更難估,唔敢買住

大宅

回覆 SmileCC 的帖子

講起呢2隻一鶴眼淚。。。一開始15.26入微盟,隔日16.6放左,想取消個set 價太遲,果日9:30一開波已17!好拉,到有贊3蚊入,之後幾日2.8-3蚊來回,手癢又set 價走,一見升少少又賣左點知上到4蚊!幸好微盟19.x又入返。但而家開始調整心態,止賺止蝕好重要!

大宅

kkbaby01 發表於 21-1-22 19:44

講起呢2隻一鶴眼淚。。。一開始15.26入微盟,隔日16.6放左,想取消個set 價太遲,果 ...

我最近先發現哩三隻股咋,係新紐科技ipo 後,已經冇甘平啦,但一直冇出手

睇下遲d 有冇位入,但唔知揀邊隻,最怕揀錯一入就跌

男爵府

littlefire 發表於 21-1-22 18:35
3738 唔識,剛剛去睇,好勁,30 估股
你幾錢入?

3738比較冷門嘅科技股,我朋友推介俾我時,已經升到10蚊,我當時見升咗咁多,唔敢入,錯失咗一個賺錢機會。

大宅

回覆 littlefire 的帖子

我都糸最近先知,新紐抽中一手都未放,由佢升跌,蝕極都糸3千几

男爵府

講起呢2隻一鶴眼淚。。。一開始15.26入微盟,隔日16.6放左,想取消個set 價太遲,果 ...

咁樣真係好唔抵!邊估到佢突然只升不跌我成日都係咁
最近微盟同比廸電子都係咁,尤其隻比電,我唔走佢就35-40-42.x來回,3個月都有,到今次我決定42放,早上佢仲41.5以下,到午市我都係排左一段時間先放到42,一放就係咁升,第二日仲50 好在微盟同佢都各剩一手,唉,有時真係唔係自己財唔財自己袋
所以有贊我諗住未來1年都唔放,睇耐啲先,中間有機會的話就玩下小波幅。

男爵府

lucklucky 發表於 21-1-22 18:15

1蚊升到3十幾,真係好誇

大宅

其實止賺好易貪字得個窮,有賺就好,或者放一半,不過我多數一手手甘買

大宅

SmileCC 發表於 21-1-22 21:13
咁樣真係好唔抵!邊估到佢突然只升不跌我成日都係咁
最近微盟同比廸電子都係咁,尤其隻比 ...

哩兩隻而加個價係唔係長線唔怕?
我係驚突然哩兩個月炒起,之後就橫行

首頁

尾頁

跳至