自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我屋企工人主持廚房,我對廚具無乜研究,靚太們用緊咩係好介紹的?煲/碟/刀/你地邊度買?
佢話去ikea買齊佢,我就覺得質素一般。

子爵府

最好有相睇下靚野

我估而家興氣炸煱,仲有冇咩係建議買?

子爵府

小玲太太 發表於 21-1-22 21:17
我屋企工人主持廚房,我對廚具無乜研究,靚太們用緊咩係好介紹的?煲/碟/刀/你地邊度買?
佢話去ikea買齊佢 ...

ikea廚具都靚架其實
又抵買

電器就要另外買

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小玲太太 發表於 21-1-22 21:19
最好有相睇下靚野

我估而家興氣炸煱,仲有冇咩係建議買?

依家出左款蒸焗爐有埋氣炸功能,蒸、焗、炸都係一爐搞掂

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

刀~孖公仔牌~好掂

小玲太太    發表於 21-1-23 08:12

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Robinrobinrobin 發表於 21-1-22 21:24
ikea廚具都靚架其實
又抵買

如果未用過又唔知勤唔勤煮,IKEA買set平平地嘅看門口亦無妨
用到有要求有心得至轉都唔遲

砧板,唔好買太cheap,會跣嘅有危險

小玲太太    發表於 21-1-23 08:13

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

反正咁上下見到靚嘅啱嘅又會換過,ikea平平哋用吓先都好呀

珍珠宮

回覆樓主:

既然佢係新手,ikea都唔錯,我覺得一開始唔使買太貴

小玲太太    發表於 21-1-23 08:15

子爵府

可能我買過ikea膠鑊鏟,會溶,所以ikea唔係我首選,thanks大家先

子爵府

pomanlife 發表於 21-1-22 21:37

依家出左款蒸焗爐有埋氣炸功能,蒸、焗、炸都係一爐搞掂: ...

未聽過喎

子爵府

Anpanmama 發表於 21-1-22 21:49
反正咁上下見到靚嘅啱嘅又會換過,ikea平平哋用吓先都好呀

佢就係想貴買平用嗰隻,怕買左唔夠好用又堆在屋企
我叫佢睇左ikea先

珍珠宮

pomanlife 發表於 21-1-22 21:38
刀~孖公仔牌~好掂

係,無論刀丶剪、刨都好用。

小玲太太    發表於 21-1-23 09:28

珍珠宮

IKEA 有d鑊都好評嘅!可以睇吓。反而碗碟就麻麻地,你可以叫佢睇吓康寧,宜家有做特價。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

去永安,千色店睇吓,好多好靚嘅杯,碗,煲,碟

小玲太太    發表於 21-1-23 09:29

伯爵府

新手買759隻鑊啦,又平有好用

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都覺得ikea d 廚具麻麻地, 佢係真心或客氣都好, 佢係主人家又係收禮人, 佢叫你去 ikea 買咪ikea 買, 做乜要逆佢意? 就買ikea 廚具加人情啦.

未必人人鍾意食氣炸食物或者有位放氣炸鍋, 如果唔肯定人地想要電器最好唔好送, 問清楚先...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

吉豬島今日有福祿壽組合, 我見有蒸焗爐和煲+鑊等,佢自己睇吓啱唔啱!

小玲太太    發表於 21-1-23 09:33

彩鑽殿

小玲太太 發表於 21-1-23 08:11
未聽過喎

上星期六經過一田見到,但巧貴,4字起跳

小玲太太    發表於 21-1-23 09:32

子爵府

幸福花海 發表於 21-1-23 08:25
新手買759隻鑊啦,又平有好用

在另一個post睇到

子爵府

bosch 發表於 21-1-23 08:26
我都覺得ikea d 廚具麻麻地, 佢係真心或客氣都好, 佢係主人家又係收禮人, 佢叫你去 ikea 買咪ikea 買, 做乜 ...

Nono, 佢無叫大家送呀,疫情只係註左冊,遲啲先擺酒,佢問起大家廚房用緊乜,我諗住上黎問下集思廣益咋。

首頁

尾頁

跳至