自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今年30頭, 當年會考剛剛好五科合格, 包括中英數。 讀咗兩年high dip, 冇完成到就入左間公司做, 咁就十幾年。 最近產假完咗就 被裁員。。 而家我想再進修番。
但係見到有好多選擇
有啲係遙距課程成日彈啲廣告出嚟 話兩年或者一年就可以攞到學士學位。
或者
我要再去報讀返open u / 港大space 等等的嗰啲高級文憑課程呢?

大家 覺得我應該要點揀?
有冇啲其他建議可以畀到我? 唔該曬大家

侯爵府

2023年兔年勳章

時間上安排到照顧初生嬰兒及自己嗎?有人幫可以安心進修係好事。
遙距課程講求高自律性及恆心,主動性強,目標明確及清晰。
你心儀的方向是哪一個學術領域?
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

回覆樓主:

明白你這刻可能有點失措
建議你可先想想你之後想向哪方向發展

將來的你,需要加強academic foundation
還是建立一個技能?例如,整曲奇?甚或湊嬰童的技巧(例如有些人幫其他媽媽湊bb)

想好了,再找方法

水晶宮

montageyou 發表於 21-1-22 21:54
我今年30頭, 當年會考剛剛好五科合格, 包括中英數。 讀咗兩年high dip, 冇完成到就入左間公司做, 咁就 ...

咩一兩年就拎到degree, 大部份要讀一年dip之類既野,之後ielts 拎到6分先比你駁遙距。不如正正經經去報open u 去讀。

Astra00    發表於 21-1-23 10:50

子爵府

如果要照顧小朋友, 不如考慮OU ??

大宅

我今年30頭, 當年會考剛剛好五科合格, 包括中英數。 讀咗兩年high dip, 冇完成到就入左間公司做, 咁就 ...

你想讀乜嘢科?Open U 如果讀part time 要好有毅力,而且真係好辛苦。你可以check 下有你之前讀完d科有冇得攞exception,另外,你可以睇吓其他遙距課程?

水晶宮

畀面勳章

其實係咪應該諗下,你將來事業發展方向?想做d乜?例如你想做marketing,再去搵下邊間學校有咩course適合?

翡翠宮

牛年勳章

有無湊小朋友經驗?識做家務、煮飯、湊小朋友,本地EE好渴市

男爵府

我自己覺得都做咗咁多年,工作經驗有用過個學位,除非你將來想做嘅位係一定要大學畢業

珍珠宮

回覆樓主:

進修是好事,但當你已是30歲出頭時,又是女人的話,我會選擇一個長線往前路走,往前面好走的路來為自己選擇課程讀。

因為當你讀2,3年出來時,可能又要快到40歲了,當40歲時是否還是那麼吃香容易找到一份心儀的好工作呢?

所以如果真的想花時間同金錢去進修,也要為自己打算一下,如果再被栽時,自己又會是從事怎麼的崗位上。

我也在煩小朋友長大了,我不再做湊仔婆時會做咩好呢!

別墅

回覆樓主:

睇到曬大家嘅意見,唔該曬先。
其實我都仲未諗到方向 喺呢間公司做咗 十幾年真係冇諗過放完產假就炒左。 好後悔當年個highdip無完成到。 而家咁嘅市道加上我得中五學歷, 出嚟最多只係搵到萬三蚊左右。 老實講我覺得自己嘅工作經驗同埋中英嘅溝通能力絕對不止中五嘅程度,喺舊公司已經升到阿姐級。 而家想收拾心情搵份文書工作 , 人工稍為高少少 都要求 大專畢業。 所以先覺得 好想攞番個學位。 以前我係讀 四年制 時裝商務讀到yr2, 但係而家嗰間學校已經冇咗呢一科..
我唔知咁諗會唔會 令大家覺得我好傻, 我真係唔知 自己 想讀啲咩科, 只係 單純想攞返個高少少嘅學歷容易啲搵工

琥珀宮

去考ca

琥珀宮

montageyou 發表於 21-1-22 23:57
其實我都仲未諗到方向 喺呢間公司做咗 十幾年真係冇諗過放完產假就炒左。 好 ...

唔好讀,湊下bb先,你而家心情好亂

別墅

mandy952 發表於 21-1-23 00:02
唔好讀,湊下bb先,你而家心情好亂

但係我怕再拖落去 年紀大咗 讀書同埋搵工嘅動力都冇 又唔可以靠老公養

水晶宮

rtkh 發表於 21-1-22 22:17
你想讀乜嘢科?Open U 如果讀part time 要好有毅力,而且真係好辛苦。你可以check 下有你之前讀完d科有冇 ...

係,特別要照顧初生b, 除非有姐姐幫手,不然1腳踢的媽媽應唔夠精神讀

大宅

回覆樓主:

原本的公司是乜嘢行業,同埋你負責做乜的?
可以讀啲同你之前工作有關的野,唔好浪費左你的工作經驗。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

montageyou 發表於 21-1-22 23:57
其實我都仲未諗到方向 喺呢間公司做咗 十幾年真係冇諗過放完產假就炒左。 好 ...
樓主,
千奇5好以為「單純想攞返個高少少嘅學歷」就一家「容易啲搵工」。你一定會失望。
我不懷疑你工作能力。
你話「人工稍為高少少 都要求 大專畢業」, 好老實,「工稍為高少少」, 或多或少大學畢業只是入場券, 基本要求。又或者, 要個學位係要工作相關既。
你連自己都「真係唔知 自己 想讀啲咩科」,咁易地而處, 你要未來僱主俾咩位你做呢。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

montageyou 發表於 21-1-23 00:04
但係我怕再拖落去 年紀大咗 讀書同埋搵工嘅動力都冇 又唔可以靠老公養
...
阿B剛出世, 即係你剛坐完月。你現在應該忙於照顧BB 吧, 你還能分心讀書嗎?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

Bye

琥珀宮

montageyou 發表於 21-1-23 00:04
...

好現實咁講,讀黎都冇用,無謂嘥時間同金錢
一系讀你有興趣嘅野,唔好為搵工而讀
又或者讀一d技能上嘅野

首頁

尾頁

跳至