自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

其實2個都唔錯
起碼有伴玩嘛

琥珀宮

我覺得對小朋友來說,而家環境困在家,一定有兄弟姊妹好d。但對家長來說,就兩睇。

珍珠宮

careycarey 發表於 21-1-23 00:33
我反而覺得自己三個小朋友,好開心,我表姐一個小朋友,表姐要返工,平時就係公公婆婆陪佢女,佢女應該好悶 ...

.

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 21-1-23 02:26
有專家話,生三個係最完美。
佢哋有唔同性格,但點都會有一個做到中間人去維繫大家嘅感情,有一個或兩個都 ...

係,真係三個唔同性格,好似壞蛋獎門人嗰三姊妹咁,大家姐cool、怕醜、但有領導能力,二家姐比較率性爽朗、好隨和,三妹愛撒嬌粘人又帶點野蠻。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

eightnine89 發表於 21-1-23 00:44
我都係得一個
都係覺得好彩
因為一個搞佢zoom之後跟功課都用左我大半日

Agree, 有好有唔好,有伴一齊玩係開心既,不過要教功課x2既話,我應該頂唔緊。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

禁止訪問

伯爵府

我2個,雖然要同時照顧2個一齊上網課,跟功課要花好多時間亦好嘔血,但平時,佢哋會一齊玩玩具,一齊玩,當然有爭有搶有打駡,不過仍係開心多。
如果只生一個,除非你好多時間陪伴作,否則,一個小朋友應該好悶....

男爵府

Happybabyhbb 發表於 21-1-23 08:13
仲要大女勁乖,見到我起身幫妹妹上zoom,大女會叫我返入房訓啦,佢幫妹妹開zoom就 ...

男爵府

薯圈 發表於 21-1-23 09:18
無錯,有3個真係好熱鬧

好與唔好睇站在那人的角度,如果站在父母角度,生得少,自己無咁辛苦,又 ...

係,所有嘢都有正反兩面,三個,佢哋有玩伴,互相學習,但我照顧佢哋就要三倍心機!

我啲小朋友仲細,但佢哋好識錫住我,有時下晝、週末,我話攰/眼瞓,佢哋會叫我去休息,話爸爸睇住佢哋就得,佢哋自己做吓功課,又一齊玩吓。

三個,最困難係我得一對手,疫情前出街,三個都爭住拖我,爸爸就好自在 大大吓好啲,大女會拖一個妹,或佢哋三個行前面,我同老公可以拖手仔。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cathy.auyeung 發表於 21-1-22 23:44
諗法同你相反,有二個,困係屋企都可以玩吓,一個悶到嘔

我都係咁諗,好彩我有兩個可以玩,咪時悶到發毛

珍珠宮

careycarey 發表於 21-1-23 09:50
係,所有嘢都有正反兩面,三個,佢哋有玩伴,互相學習,但我照顧佢哋就要三倍心機!

我啲小朋友仲細,但 ...

.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

依家嘅科技發達,一個都唔會悶,當然仲細時要多少少時間陪伴。

侯爵府

幸運是對手 發表於 21-1-22 23:39
疫症下, 慶幸只得一位小朋友,無論係照顧佢或跟學業(尤其時現在用zoom),兩公婆輪住睇佢,點都有得休息下 ...

我都有抗疫疲勞, 個人好炆憎
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

佢哋有唔同性格,但點都會有一個做到中間人去維繫大家嘅感情,有一個或兩個都 ...

呢個又真,三個一定有一個性格好唔同,係做中和角色

大宅

回覆樓主:

我都係3個, 雖然有時大家有拗撬, 但係拗完好快又攬頭攬頸! 由細到大我都教佢哋只可以鬧交不可以打交!而家3個都長大, 老大會比意見細佬妹選科! 家人做節由他們分擔或幫忙做聯絡!他們有商有量!我倆老而家就好似小朋友咁, 等佢哋安排節目!

男爵府

幸運是對手 發表於 21-1-22 23:39
疫症下, 慶幸只得一位小朋友,無論係照顧佢或跟學業(尤其時現在用zoom),兩公婆輪住睇佢,點都有得休息下 ...

慶幸屋企有隻狗陪下小朋友 ,成日要隻狗聽佢指揮

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

toyotabb 發表於 21-1-23 07:09
我就好彩有兩個,大嗰個幫細嗰個開zoom, 開Google classroom 交功課,陪養責任感,细嗰個又知學懂感恩,我 ...

我都成日使啲大幫手攪啲細

男爵府

我3個,但兩個呀哥都嫌妹妹細(2哥都大佢5年),同埋姣(成日話自己係公主),十分鄙視妹妹

男爵府

回覆樓主:

疫情下一定有兩個小朋友好啦,無咁悶。有人同聲同氣,好過成日對住大人

珍珠宮

回覆樓主:

疫情下屋企好熱鬧
幾個打打鬧鬧玩下笑下就一日
諗起第一個要陪玩陪食陪訓
極無自由,行開就嗌你

首頁
12345...6

尾頁

跳至