自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2021勳章

我得一個,慶幸早生,依家疫情佢十幾歲可以自娛自學,唔洗我陪唔洗我理冇咩受影響。否則一定好後悔只生一個困喺屋企發吽豆...

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我反而想兩個,有個伴,小朋友日日對住我,佢悶我又無得休息

子爵府

2021勳章

careycarey 發表於 21-1-23 00:33
我反而覺得自己三個小朋友,好開心,我表姐一個小朋友,表姐要返工,平時就係公公婆婆陪佢女,佢女應該好悶 ...

有專家話,生三個係最完美。
佢哋有唔同性格,但點都會有一個做到中間人去維繫大家嘅感情,有一個或兩個都無呢個優點

sonmummy    發表於 21-1-23 05:54

翡翠宮

2021勳章

回覆樓主:

我都係好慶幸得1個,而且我從來無打算過生多個,一直都覺得自己選擇無錯~

瑪瑙宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我三個,都ok 呀,不論係花園打波定室內玩board-game 有幾個人好玩d...

男爵府

2021勳章

小朋友之間嘅互動係開心好多,互相學習亦更易,同大人同小朋友玩係唔同,疫情下學校生活、聚會、娛樂都無哂,如果屋企有多過一個小朋友,小朋友可以保持最基本嘅社交能力發展。

男爵府

倆個小孩總比一個好,有哥姊伴著弟妹開心啲,又可教弟妹讀書、倆仨個細路一起玩,嘻嘻哈哈又一日。有啲東西同輩兄弟姊妹一齊玩才高興(如棋、電玩、運動)父母怎能代替送給囝囡最寶貴嘅禮物呢

侯爵府

2021勳章

幸運是對手 發表於 21-1-22 23:39
疫症下, 慶幸只得一位小朋友,無論係照顧佢或跟學業(尤其時現在用zoom),兩公婆輪住睇佢,點都有得休息下 ...

我得一個仔,平時我地返左工,屋企就只有姐姐陪佢,前年9歲時同佢參觀過寄宿學校,佢寧願去寄宿話有人陪佢玩

大宅

2021勳章

我慶幸冇小朋友.

亦都唔會生.

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

我仔話好彩佢係獨生子,可以自己靜靜地係房做野,佢見有朋友同細佬打交到中學、另一個因屋企太多人(加埋長老)要瞓廳!其實各有各好,最緊要佢自己覺得自己好,識感恩今天所擁有。

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我有兩個,work from home但有時好忙,兩兄妹自已上堂做功課,佢地每日會出去屋企附近散步,好彩係兩個,一個的話,我唔敢俾佢地自已出去。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

3Qlove 發表於 21-1-22 23:42
我就見住兩個仔 玩得好開心 好高興有人陪佢玩

無措。。如果得一個我會崩潰

每日笑一笑    發表於 21-1-23 23:04

公爵府

2021勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 21-1-23 02:26
有專家話,生三個係最完美。
佢哋有唔同性格,但點都會有一個做到中間人去維繫大家嘅感情,有一個或兩個都 ...

如果相親相愛,生活和諧,生3-4個都冇問題,否則真係唔好搞

大宅

2021勳章

幸運是對手 發表於 21-1-22 23:45
所以要陪佢玩

你生多一個就唔使陪玩,只需要望著佢哋玩,鬧交時就介入

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我就好彩有兩個,大嗰個幫細嗰個開zoom, 開Google classroom 交功課,陪養責任感,细嗰個又知學懂感恩,我就唔駛理d煩到嘔嘅嘢,只係睇吓功課,慳好多功夫。功課OK就兩個一齊睇書,一齊玩,一齊畫畫,雖然有時鬧吓交,轉頭就friend 番,如果得一個,我應該好忙

男爵府

2021勳章 陪月勳章

如果有時光機知道疫症咁嚴重,
我直頭唔生算,
成日驚返工傳染俾佢地,
佢地又冇學校生活,
一年咁就冇左

子爵府

2021勳章

toyotabb 發表於 21-1-23 07:09
我就好彩有兩個,大嗰個幫細嗰個開zoom, 開Google classroom 交功課,陪養責任感,细嗰個又知學懂感恩,我 ...

仲要大女勁乖,見到我起身幫妹妹上zoom,大女會叫我返入房訓啦,佢幫妹妹開zoom就得!

男爵府

2021勳章

我調轉,感覺好彩有兩個小朋友,冇得返學冇得出街都可以有個伴玩。媽媽辛苦d,但小朋友起碼唔會自閉咁一個困喺屋企。

珊瑚宮

2021勳章 開心吸收勳章

各有各好. 好彩我有3個, 大既可以教細既, 佢地又可以自己玩, 幫我做家務, 我至有休息機會.

大宅

2021勳章

慶幸得一個,呀仔由仔到大唔覺得悶,可以自己做喜歡做嘅野,唔使同人爭吵打交,嘈嘈吵吵,又可集中资源,壓力都少啲

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊