想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

31歲 卵巢早衰 AMH1.7 比同齡人少卵 一邊輸卵管塞⋯⋯備孕兩年多 試左2次iui失敗 今年決定試ivf
放胎之後等待左2個星期 本身有信心 間唔中有谷m感覺
去驗血前一晚自己偷驗 Not pregnant.... 成個人跌入谷底感覺好難受 好失望
醫生叫我休息一個月 下個月再試 呢一個月叫我多d做運動 一星期2次快行同浸腳 下半身血液循環好d 早d訓教⋯⋯
依家得返一粒雪胎 好驚再失敗 又要重新打針 重新抽卵 又花一大筆錢 又唔想同阿媽講 又冇朋友同我一樣傾訴唔到
依家老公有意叫我辭職休息下 因為份工有壓力 有d同事難頂 唔容易請假 係做得唔開心 但我從未試過裸辭 唔知經濟負唔負擔到 仲要疫情下
有冇jm 係第一次失敗之後做咩功課成功左?唔返工會容易成功d嗎?

複式洋房

呢個月養好身體,下個月再來,31歲好後生,仲有機會的!經濟方面有老公支持,大家有共識就可以,加油呀

大宅

本身放咩grade?

別墅

唔好諗辭唔辭職住,呢個月放鬆心情做少少運動等血氣行得好啲,一粒都可以中,大把人都係最後一粒中左,比啲信心!Good luck!(emoji)

複式洋房

回覆 J_2008 的帖子

第一次係放鮮胎 仲有一粒雪左 話係6A 我唔係好識分 醫生話品質幾好 雖然唔係最好

複式洋房

回覆 mamaca 的帖子

多謝你呀 係既 唯有等做埋最後一粒先打算

大宅

whyme8888 發表於 21-1-24 19:41
回覆 mamaca 的帖子

多謝你呀 係既 唯有等做埋最後一粒先打算

希望你成功

伯爵府

回覆 whyme8888 的帖子

我都係IUI/IVF 失敗者, 但又係最后一粒IVF 中喎唔好辭職住, 因為無野做會成日諗住,
緊記! 心情直接影響荷爾蒙->影響著床
放鬆心情比任何野重要!!!!
RELAX~~~~~

大宅

我係放雪胎,仲要全程得一粒(只有一粒)!
BB出左世了。

我建議你唔好咁大壓力,先抖抖,31歲身體狀況算好(我做時37)

個人唔好諗咁多,清空自己再做,唔急得架。

你有一日,突然feel到緣份到,再放胎都唔遲。

複式洋房

whyme8888 發表於 21-1-23 11:16
31歲 卵巢早衰 AMH1.7 比同齡人少卵 一邊輸卵管塞⋯⋯備孕兩年多 試左2次iui失敗 今年決定試ivf
放胎之後 ...

同樓主同齡 已經努力左超過3年 試過1次IUI 之後都係睇吓中醫 想做IVF想左成年都未行動 因為份工壓力大 老細變態 晚晚OT 餐餐外賣
咁嘅生活我驚做IVF都唔會中 又係想裸辭 又係唔敢 總之就好無奈 心好亂 同好重嘅無力感

大宅

我第一次Ivf 得一粒過到pgt 失敗了都唔開心左幾日再振作,之後隔個半月再開針,第二次過程易過好多,無想象中咁難受,將得失心放低左會無咁緊張

複式洋房

回覆 MissSuperdream 的帖子

如果份工咁忙 真係有難度 做ivf成日都要好忽然請假 我自己斷斷續續請左5日 本身都冇諗住咁快做 但聽人講卵巢早衰太遲做 ivf都幫唔到 一粒卵谷唔到 聽完就覺得驚 驚造成一生遺憾都係早d計劃好

大宅

放胎之後 ...

放鬆自己好緊要,我前8次放胎都係抱住緊張擔心。第9次終於放下心情終於生咗個囡,1歲了。

複式洋房

回覆 mrswongmrs 的帖子

Omg...第9次 好佩服你既堅持同勇氣 想做媽媽真係唔易

大宅

whyme8888 發表於 21-1-28 08:06
回覆 mrswongmrs 的帖子

Omg...第9次 好佩服你既堅持同勇氣 想做媽媽真係唔易 ...

加油呀,你並不孤單(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)一定會成功

男爵府

回覆 whyme8888 的帖子

我都第一次ivf 失敗仲要36

大宅

放胎之後 ...

我係丫,之前2次ivf都失敗,之後冇返工就每日做運動,去睇中醫針灸,持續咗半年之後再做就成功了(emoji) bb出咗世而家都8個大~

我覺得冇返工個人真係relax 好多,唔使理其他人同事,專心做下運動,又可以揀non-rush hr ge時間睇中醫針灸~

加油(emoji)(emoji)祝你早日成功(emoji)

大宅

加油! IVF呢條路係唔容易, 做多啲自己鐘意嘅事,放鬆心情啦

複式洋房

回覆 as0602 的帖子

接好孕!想問你做第一次ivf之後隔左幾耐做第二次?依家煩緊幾時再做好⋯

大宅

whyme8888 發表於 21-2-1 18:49
回覆 as0602 的帖子

接好孕!想問你做第一次ivf之後隔左幾耐做第二次?依家煩緊幾時再做好⋯

我第一次係18年5月,第二次係19年1月,第三次係19年6月

其實我做第二次之前個中醫有叫我調下先做,我自己衰心急唔聽走去做,當然係衰咗

之後無做嘢就的起心肝搵中醫調理同做運動,直至中醫話我ok先去開針

加油(emoji)(emoji)祝好孕(emoji)

首頁

尾頁

跳至