自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

侯爵府

my005 發表於 21-1-23 19:06
Sorry,令你想起唔開心野添﹗

我冇事架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ming1020 發表於 21-1-23 19:07
我冇事架

祝福。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

Wakaranda 發表於 21-1-23 19:45
老老實實, 大吉利是有意外, 如果費用一樣, 在大陸 / 還是返香港 入醫院 ?

如果係大陸住緊係大陸醫都冇問題喎,咁我又問你,王菲咁有錢都唔係香港醫院生仔要係北京嘅醫院生仔咁點解呢?

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

my005 發表於 21-1-23 18:59
仲有一樣要提既,國內醫院診証,若佢地話係重症呀、好難醫呀,記緊要睇多幾間較好。

識人個內地老婆大肚 ...

停雙非前,最少都2013 年,同而家既情況都可以好大分別了,不過我都同意大問題,seek second medical advice 係必須

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

Wakaranda 發表於 21-1-23 20:00
香港法律行 Common Law, 大灣區唔係

香港基本上係免稅港 ( 少部分商品例如汽車除外 ), 大灣區唔係, 甚至澳 ...

你講既野係內地,大灣區包括澳門同香港,即係有兩個制度

琥珀宮

畀面勳章

Wakaranda 發表於 21-1-23 20:06
法輪功學員, 死囚, 新疆教育營 ... 要幾多有幾多 ~

證據呢?又係網傳呀?定係廿年前個d?你去過新疆嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-1-23 20:07
停雙非前,最少都2013 年,同而家既情況都可以好大分別了,不過我都同意大問題,seek second medical advi ...

就算嗰個CASE係當年,但老公親戚個仔個CASE算近年架喇,仲有另一親友,係前年既事。

我都係嗰句,國內有錢就有好醫療。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

Wakaranda 發表於 21-1-23 20:08
咁點解何鴻燊又唔返大陸, 澳門 入院 ?

即係證明每個人都有自由選擇權利,你咁驚人哋返大陸醫病係多餘囉

男爵府

pillarfung 發表於 21-1-23 18:45
在大陸,只要有錢有關係要咩器官都有。

你講到咁清楚咁肯定
莫非你買過

琥珀宮

畀面勳章

my005 發表於 21-1-23 20:11
就算嗰個CASE係當年,但老公親戚個仔個CASE算近年架喇,仲有另一親友,係前年既事。

我都係嗰句,國內有 ...

第二三個係錢問題啫,講錢就全世界一樣,香港有 cancer都好多人用錢買少d副作用既 chemo 藥,咪一樣要幾十萬
btw, 其實係香港太慷慨,咪太多人濫用囉,樣樣野都有好處壞處架啦,香港平咪要等得耐囉

子爵府

0q.cathy 發表於 21-1-23 17:24
但邊度搵咁多內臟呢? 就算技術再好,中國人大多唔接受捐器官,想換器官應該等到天荒地老。
...

依家多左好多人接受器官捐贈ga, 之前有個小朋友死左,可捐既都捐曬,有個換心病人特登錄返D心跳聲俾捐贈者媽咪,好感人

又有人為左部ipad賣腎

水晶宮

thomaswop 發表於 21-1-23 20:19
你講到咁清楚咁肯定
莫非你買過

我估又係 朋友嘅朋友嘅朋友嘅朋友買過,所以咁清楚

珊瑚宮

littlesister 發表於 21-1-23 20:23
第二三個係錢問題啫,講錢就全世界一樣,香港有 cancer都好多人用錢買少d副作用既 chemo 藥,咪一樣要幾十 ...

親戚個仔嗰單,深圳兒童醫院係大醫院喇,但都診斷唔出個小朋友個問題,若非識人,另一親戚响廣州醫院做高級,相信都難揾到大醫生即時去了解個小朋友個病歷喇﹗
若唔識人事,根本轉入去廣州醫院睇大醫生都唔係易事黎。呢啲唔止係錢既問題喇﹗

另一親戚,又係深圳大醫院醫唔好,但轉去廣州醫院後,都只係拖長左少少時間,最後都係走左既。

子爵府

ddkaka 發表於 21-1-23 20:05
如果係大陸住緊係大陸醫都冇問題喎,咁我又問你,王菲咁有錢都唔係香港醫院生仔要係北京嘅醫院生仔咁點解 ...

李亞男细女都係上海生 其實內地大城市醫療唔會差得去邊,三四線就未必咁好
只係好多yc唔願意接受真相姐

水晶宮

hk1 發表於 21-1-23 18:46
我有個親戚喺英國,都幾有錢同有啲地位, 幾年前患咗肝癌,係英國已經話冇得醫,返到嚟香港醫好咗,依家仲 ...

好認同你最後果句心在福中不知福 香港人唔滿足,我覺得香港已經好過好多西方國家!

首頁
34567...14

尾頁

跳至