自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

水晶宮

Natalie625 發表於 21-1-23 20:30
李亞男细女都係上海生 其實內地大城市醫療唔會差得去邊,三四線就未必咁好
只係好多yc唔願意接受 ...

其實真係唔須要佢哋yc認同大陸進步緊,只係可唔可以唔好阻止其他人認同呢,民主少少得唔得呢?

子爵府

2024年龍年勳章

咁我真係識好多香港人去大陸睇醫生嘅~除睇牙,睇骨科,中醫嘅,仲有一個差唔多廿年前去做換腎手術,依家都仲係健康。
連我舊年個女耳仔耵聹栓塞,姐係一只耳可能入咗水塞耳垢聽嘢有影響,我帶佢過關口大醫院去搞,32蚊人仔搞掂~又快趣,醫生都熱心,我唔算專登去,主要順便逛下食嘢睇戲。慳錢原因都有嘅~問過樓下診所360蚊睇症,再睇要用咩藥水之類另計~~
所以,唔好一味覺得內地香港人全部都撲返嚟睇醫生,長期慢性病返嚟復診拎藥就實有,而且個案都唔代表全部~人都係各取所需,上去或落嚟睇醫生有咩好批判呢?~內地唔係樣樣好,香港唔係樣樣差~各有利弊,人要胸懷廣闊,學識欣賞,自信唔係自負,學識三省吾身,亦都唔好妄自菲薄,方得大道~~~

水晶宮

Happy_hk 發表於 21-1-23 20:38
咁我真係識好多香港人去大陸睇醫生嘅~除睇牙,睇骨科,中醫嘅,仲有一個差唔多廿年前去做換腎手術,依家都 ...

男爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 21-1-23 16:45
如果我講日本先進,你係咪又會叫我去日本住呀?

去邊到住每個人都有選擇自由,關啲閒人咩事

閒人答無聊post

男爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

0q.cathy 發表於 21-1-23 17:24
但邊度搵咁多內臟呢? 就算技術再好,中國人大多唔接受捐器官,想換器官應該等到天荒地老。
...

黑市買

珍珠宮

咁我真係識好多香港人去大陸睇醫生嘅~除睇牙,睇骨科,中醫嘅,仲有一個差唔多廿年前去做換腎手術,依家都 ...

講得啱

水晶宮

WinnieJason 發表於 21-1-23 20:44
閒人答無聊post

你意思你係閒人?做咩咁話自己

男爵府

ddkaka 發表於 21-1-23 20:49
你意思你係閒人?做咩咁話自己

冇咩所謂反正得閒,走去答下無聊post

琥珀宮

ddkaka 發表於 21-1-23 16:32
算啦,係呢到講下大陸醫療有啲進步係唔得架,講印度醫療有進步就可以
...

你覺得挑戰你嘅人有回鄉咭嗎?連移民與移居都未搞得清楚,香港係大灣區城市之一又唔知,屣氣啦!大陸在進步,香港在倒退。最差嘅無知,就係連自己無知都唔知,咁係最恐怖。

男爵府

回覆樓主:

唔阻你睇埋灣區博士啲片就話大陸醫院好,等你親身感受過先開post啦

珍珠宮

牛年勳章

Wakaranda 發表於 21-1-23 19:45
老老實實, 大吉利是有意外, 如果費用一樣, 在大陸 / 還是返香港 入醫院 ?

如果質素相約,大陸會平些,性價比高很多。我親戚就係嫌養和做各種體檢太貴,特登返去大陸睇醫生同做身體檢查。佢話相同級數既設備,同一樣既檢測如磁力共振等等,大陸既費用只係一半或2/3左右。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Piaget 發表於 21-1-23 21:03
如果質素相約,大陸會平些,性價比高很多。我親戚就係嫌養和做各種體檢太貴,特登返去大陸睇醫生同做身體 ...

黃屍唔會信架~

佢哋係活在黃屍自己的世界(從小被洗腦)~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

WinnieJason 發表於 21-1-23 21:00
唔阻你睇埋灣區博士啲片就話大陸醫院好,等你親身感受過先開post啦
...

你唔駛等啦,你又唔會返大陸上面啲醫療變成點都唔關理事啫

男爵府

ddkaka 發表於 21-1-23 21:10
你唔駛等啦,你又唔會返大陸上面啲醫療變成點都唔關理事啫

冇睇前文咩,我就係得閒

珍珠宮

牛年勳章

大力大力 發表於 21-1-23 21:07
黃屍唔會信架~

佢哋係活在黃屍自己的世界(從小被洗腦)~

哈哈!咁又係 佢哋同我哋正常人活响不同平行時空,思想停留在上世紀

男爵府

回覆樓主:

大陸醫療院我就未感受過好唔好,一定有好醫院好醫生,但係你睇人啲片就話好係算點先?(emoji)

伯爵府

ddkaka 發表於 21-1-23 14:23
灣區博士沈永年 大陸醫院好落後?
https://youtu.be/P2mx9h-YZ3I

所以上去退休嗰啲,唔明佢地點解每隔一段時間要返香港配藥,醫病。祖國咁先進都唔睇,落返來香港做乜鬼呢?

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 21-1-23 15:50
搞咩手續?要審批?

係囉!認真我都想知返內地住要搞咩手續?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

公爵府

好媽媽勳章

恩庭寶貝 發表於 21-1-23 16:55
我認同你。我朋友奶奶係中山住,前排入左院,要做手術,我朋友鬧到九彩,佢地係香港,唔可以第一時間攞錢 ...

你朋友唔識路啫,而家喺香港滙錢上去好方便,都係比30幾蚊手續費,再唔係叫找換掂入錢落微訊,用微訊找數都得啦,仲邊洗親身上去吖

首頁
45678...14

尾頁

跳至